Havila Kystruten

Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss blir gudmor for Havila Polaris

Del

Tirsdag 15. oktober skal kystruteskipet Havila Polaris døpes i Hammerfest, og det er bysbarnet Marianne Sivertsen Næss som blir skipets gudmor.

Havila Polaris
Havila Polaris Foto: Oclin / Copyright: Havila Kystruten

Havila Polaris ble satt i drift på kystruten Bergen – Kirkenes i august 2023, og mange vil mene at det er på høy tid at skipet får sin offisielle dåp. Datoen er nå satt, og det blir fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss som får det ærefulle oppdraget som skipets gudmor når skipet døpes i hennes hjemby Hammerfest tirsdag 15. oktober.

Det er et ærefullt oppdrag å få være gudmor for Havila Polaris og det er ekstra stas at den høytidelige skipsdåpen skal gjennomføres i min hjemby, Hammerfest, sier Sivertsen Næss.

I en tid hvor grønn skipsfart er avgjørende for skipsnæringens fremtid, er det oppmuntrende å se de skrittene Havila Kystruten har tatt mot en mer bærekraftig drift. Dette inkluderer utviklingen av utslippsfrie og lydløse batteripakker, muligheten til å utnytte fremtidens nullutslippsdrivstoff, samt fokus på bruk av lokale råvarer. Jeg er stolt over å få være gudmor for et skip som Havila Polaris, legger hun til.

Administrerende direktør Bent Martini i Havila Kystruten gleder seg til å få døpt det siste av fire nybygde kystruteskip.

- Vi er enige med de som mener at det er på høy tid å få døpt Havila Polaris. Fokuset vårt har vært å få skipet i full drift langs norskekysten, slik at vi kan levere på oppdraget vi er gitt av norske myndigheter. Nå falt endelig brikkene på plass, og vi gleder oss stort til å døpe skipet, sier Martini.

- Også er det ekstra hyggelig at fiskeri- og havministeren har takket ja til å være gudmor i sin egen hjemby. Hammerfest er en viktig havn på kystruten, og de nordligste områdene i landet vårt har stor nytte av at skipene går i rute hver dag, året rundt.

I utgangspunktet legger Havila Polaris til kai på bysiden i Hammerfest kl. 11.00 på dåpsdagen, og går videre sørover i rute kl. 12.45.

- Siden dette er en merkedag for oss og for kystruten, er det muligheter for at vi justerer ruten litt akkurat denne dagen. Det vil gi oss litt mer tid i Hammerfest slik at vi kan invitere lokalbefolkningen til kaien for å overvære dåpsseremonien, og gi de muligheten til å komme om bord og oppleve kystrutens mest moderne skip på nært hold, avslutter Martini.

null
Fiskeri- og havminsiter Marianne Sivertsen Næss Foto: Nærings- og fiskeridepartementet

Nøkkelord

Kontakter

Om oss:

Havila Kystruten er et norskeid rederi som drifter fire av skipene på den historiske kystruten mellom Bergen og Kirkenes, med kystrutens mest miljøvennlige skip.

De fire nye skipene er lastet med en av verdens største batteripakker installert på et passasjerskip og kan seile opp til fire timer utslippsfritt og lydløst gjennom sårbare områder. Batteriene kan lades i havn med ren, norsk vannkraft, og i daglig drift kombineres bruken av batterier med flytende naturgass, som reduserer CO2-utslippene med over 35 %.

Skroget er designet for å være maksimalt energieffektive, og overskuddsvarme brukes for å varme opp skipene om bord. Maten om bord er lokalprodusert og levert av norske leverandører, og all unødvendig bruk av plast er unngått. Vi overgår allerede norske myndigheters krav for utslippsreduksjon på kystruten, og har som mål å være utslippsfrie i fremtiden.

Havila Kystruten er en del av Havila-konsernet som har en historie tilbake til 1950-tallet. Det startet når grunnlegger Per Sævik kjøpte sin første fiskebåt i tenårene. Fra fiskeri og sildefiske, er Havila nå et konsern innen skipsteknologi, offshore, transport og turisme. Sævik-familien er fortsatt majoritetseiere og involvert i den daglige driften av Havila Kystruten.

Følg pressemeldinger fra Havila Kystruten

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Havila Kystruten på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Havila Kystruten

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye