Over 60 prosent av befolkningen bidrar i frivilligheten
Frivillighet Norges årlige befolkningsundersøkelse om frivillig innsats og holdninger til frivilligheten, viser at den frivillige innsatsen har tatt seg opp, og er stabil etter pandemien. Deltakelsen er størst blant de eldste, det er også de som føler seg minst ensomme.
Frivillighetsbarometeret for 2024 viser at andelen som har deltatt i frivillig arbeid det siste året nå ligger på 61%, dette er på nivå med fjoråret og viser at frivillig innsats holder seg stabilt. Det er likevel verdt å merke seg at folk gjør frivillig arbeid i færre organisasjoner enn tidligere.
– Frivilligheten gikk tilbake under pandemien, men deltakelsen har nå tatt seg opp igjen. Kulturlivet, idretten, velforeninger og en rekke andre viktige aktiviteter og tilbud er basert på frivillighet, og det er en veldig god nyhet at så mange bidrar med sin innsats, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.
De ivrigste, som gjør frivillig arbeid oftest, er de eldste på 60 år eller over. Der svarer 36% at de er frivillige minst en gang i måneden. For de under 30 år er tallet 18%. Dette er ikke noe helt nytt, men forskjellen er enda større i år enn ved tidligere undersøkelser.
– Vi ser en tendens til at deltakelsen har tatt seg mer opp hos de eldste enn blant de yngste etter pandemien. Det er mulig at flere i den yngre delen av befolkningen mistet inngangen til frivilligheten og opplevelsen av fellesskap under pandemien, og at vi stadig ser konsekvensen av det, sier Johnsen.
Et stort flertall av befolkningen mener at frivillige organisasjoner har mange positive samfunnseffekter. Mellom 75% og 85% er enten “enig” eller “helt enig” i at frivillige organisasjoner er en viktig arena for sosiale fellesskap og integrering. De mener at frivilligheten bidrar til at færre føler seg ensomme og skaper et tryggere samfunn med mer tillit mellom folk.
Dette bekreftes når vi spør om opplevelser rundt ensomhet. Blant de som ofte gjør frivillig arbeid og de som ofte har deltatt på aktiviteter i frivilligheten er det en lavere andel som har vært ensomme det siste året.
På et helt overordnet nivå kan vi se at de under 30 år i større grad oppgir at de føler seg ensomme enn de over 60. Blant de unge svarer 12 % at de ofte føler seg ensomme, og 34% at de noen ganger føler seg ensomme. Blant de eldre svarer 3% at de ofte føler seg ensomme og 17% at de noen ganger føler seg ensomme.
Nøkkelord
Kontakter
Birgitte HeneideSeniorrådgiver kommunikasjonFrivillighet Norge
Tel:91758761birgitteh@frivillighetnorge.noCamilla SkriungPolitisk seniorrådgiverFrivillighet Norge
Tel:90641812camilla@frivillighetnorge.noStian Slotterøy JohnsenGeneralsekretær i Frivillighet Norge
Tel:21 56 76 54Tel:959 33 862stian@frivillighetnorge.noBilder
Lenker
Om Frivillighet Norge
Frivillighet Norge er et samarbeidsforum for frivillige organisasjoner i Norge. Vi arbeider for en helhetlig frivillighetspolitikk for å sikre vekst og utvikling i frivilligheten, som er en hjørnestein i norsk kultur og samfunnsliv. Frivilligheten er mangfoldig og politikken må derfor ha et spekter av ulike grep for å gi alle deler av frivillig sektor bedre rammevilkår.
Frivillighet Norge ble stiftet i 2005 og har i dag mer enn 370 organisasjoner som medlemmer som til sammen representerer over 50 000 lag og foreninger over hele landet. Drøyt 10 prosent av medlemmene er minoritetsorganisasjoner.
Følg pressemeldinger fra Frivillighet Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Frivillighet Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Frivillighet Norge
Finalistene til den nasjonale Frivillighetsprisen 202418.11.2024 11:00:00 CET | Pressemelding
***SPERREFRIST 18.november kl 1100*** Hvert år tildeler Kultur- og likestillingsdepartementet, Frivillighet Norge og Norsk Tipping Frivillighetsprisen til en person, lokal forening eller organisasjon som har gjort ekstraordinær frivillig innsats. Prisen deles ut på Frivillighetens dag 5.desember av kultur- og likestillingsminister, Lubna Jaffery.
Finalistene til Årets nykommer i frivilligheten 202411.11.2024 11:00:00 CET | Pressemelding
***SPERREFRIST 11.november kl 1100*** Finalistene til Årets nykommer i frivilligheten viser hvordan frivillig engasjement åpner nye dører – uansett alder eller bakgrunn. Årets nykommer setter et viktig søkelys på mulighetene for å engasjere seg, dette i etterdønningene av en pandemi som påvirket flere frivillige organisasjoner. Prisen deles ut av stortingspresident Masud Gharahkhani på Frivillighetens dag, 5. desember.
Finalister til Årets Frivillighetskommune 20244.11.2024 11:00:00 CET | Pressemelding
Det er Ål, Haugesund og Frogn som er finalister til prisen Årets frivillighetskommune 2024! Prisen "Årets frivillighetskommune" deles ut av KS og Frivillighet Norge. Formålet med prisen er å løfte frem kommuner og fylkeskommuner som arbeider godt med frivillighetspolitikk.
Regjeringen bryter løfte til frivilligheten14.10.2024 16:28:57 CEST | Pressemelding
Kultur- og likestillingsdepartementet (KUD) offentliggjorde i dag den varslede høringen om endringer i momskompensasjonsordningen for frivillige organisasjoner. I høringen legger regjeringen ikke opp til regelstyring. Dermed har regjeringen hverken innfridd eget løfte fra Hurdalsplattformen, eller kommer de frivillige organisasjonene i møte i deres hovedkrav for å gi organisasjonene økonomisk trygghet og forutsigbarhet.
Kjære kommune-Norge: Ikke kutt i frivilligheten8.10.2024 11:04:03 CEST | Leserinnlegg
Selv om regjeringen i statsbudsjettet for 2025 foreslår å øke de frie inntektene til kommuner og fylkeskommuner med 6,8 milliarder kroner neste år er dette langt fra nok, i følge dem selv. Mange kommuner vil, ifølge KS ikke klare å finansiere tjenestene de har ansvaret for. Hva skjer da med det som ikke er lovpålagt?
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom