Lyse

Lyse starter nytt biogasselskap

Del

Lyse mener det er potensiale for å produsere 1 TWh med energi fra kumøkk, tilsvarende halve vannkraftproduksjonen fra Lysefjorden.

Esben Tonning Otterlei
Esben Tonning Otterlei Lyse

Navnet på selskapet er Lyse Bio og skal ledes av Esben Tonning Otterlei. Selskapet har allerede fire ansatte og er formelt i gang fra 1. oktober.

Målet med selskapet og satsningen er å sørge for vesentlige mengder biogassproduksjon de neste årene. Landbruket står for litt over 9 prosent av Norges samlede klimagassutslipp, i Sør-Rogaland står landbruket for hele 30 prosent av utslippene. Det ligger et stor uutnyttet potensiale i å utnytte husdyrgjødsel eller kumøkk til biogassproduksjon.

  • Nå intensiverer vi vår satsing på biogass. Biogass bidrar til å produsere mer energi, avlaste strømnettet, og løser utslippsutfordringer i landbruket, sier Esben Tonning Otterlei.

  • Bruk av husdyrgjødsel til produksjon av biogass har en dobbel miljøeffekt. For det første bidra det til reduserte utslipp av metan, lystgass og CO2 fra gjødselhåndteringen på gården. For det andre reduseres CO2-utslippene betydelig ved å erstatte naturgass i industrien og diesel innen transport, med biogass.

Tonning Otterlei mener at ingen steder har bedre forutsetninger for en biogassatsing enn Rogaland.

  • Lyse har bygget ut landets mest omfattende rørnett for transport av gass, i tillegg er 25% av alle husdyr i Norge innenfor en radius på 25km på Jæren. Vi mener potensialet for biogassproduksjon i Rogaland er opp mot 1 TWh, og vi har planer for å bygge Norges største biogassanlegg på Grødaland i Hå kommune. Anlegget kan kutte så mye som 100 000 tonn CO2 per år.

Flere prosjekter under utvikling

Prosjektet på Grødaland heter Bio Jæren og er et fellesprosjekt som Lyse har sammen med Air Liquide Skagerrak, IVAR og Felleskjøpet Rogaland Agder. Tonning Otterlei trekker frem aktørsammensetningen som en styrke.

  • På Jæren er det flere aktører som ønsker å etablere biogassanlegg. Bio Jæren skal være en trygg partner for bonden og bidra til klima- og fosforgevinster. Vi har en tydelig lokal forankring, samtidig som vi trekker på industriell erfaring fra andre steder i Norge og Europa. Vi skal ikke bare produsere gass, vi skal også lage gjødselprodukter tilpasset Rogalandsbonden, fortsetter Otterlei.

I tillegg arbeider teamet i Lyse Bio med flere prosjekter i regionen. Det mest konkrete er Bioenergi Finnøy, men flere initiativ er under utvikling.

  • Vi ønsker å være en langsiktig samarbeidspartner for landbruket og bidra til fornybar biogass til lokalt næringsliv. Vi er kanskje litt lokalpatriotiske, men mener at de prosjektene som gir flest ringvirkninger lokalt er de mest interessante. Lyse har vært i regionen i over 100 år og vi skal være her de neste 100 årene også, avslutter Tonning Otterlei.

Kontakter

Esben Tonning Otterlei
Direktør klima og forretningsutvikling
48023753
esben.otterlei@lyse.no

Om Lyse

Lyse er et norsk energi- og telekonsern. Lyse er landets fjerde største vannkraftprodusent og har lenge vært en pådriver for utbygging av robust digital infrastruktur. Gjennom det landsomfattende Altibox-partnerskapet leverer konsernet bredbånds- og underholdningstjenester til en betydelig andel av befolkningen og gjennom mobiloperatøren Ice bygger vi Norges tredje 5G mobilnett.

Konsernet er heleid av 14 kommuner i Sør-Rogaland, og vår verdiskaping går tilbake til fellesskapet. Våre eierkommuner legger til grunn et langsiktig industrielt eierskap og har forventninger til selskapet som samfunnsbygger med et regionalstrategisk perspektiv og tilfredsstillende lønnsomhet.

Lyses totale bidrag til stat, vertskommuner og eierkommuner for 2023 var på om lag 6,37 milliarder kroner.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye