Miljødirektoratet

Foreslår forbud mot 97 fremmede skadelige planter

Del

Miljødirektoratet foreslår forbud mot innførsel, omsetting og utsetting av 97 fremmede planter som skader norsk natur.

VAKKER MEN FARLIG: Syrin er en av mange fremmede arter som kan skade naturmangfoldet, og som Miljødirektoratet nå foreslår å forby.
VAKKER MEN FARLIG: Syrin er en av mange fremmede arter som kan skade naturmangfoldet, og som Miljødirektoratet nå foreslår å forby. Bård Bredesen/Naturarkivet. Media kan benytte bildet i forbindelse med denne saken.

–  Etter FNs naturavtale skal landene jobbe for å begrense skadene fra spredning av fremmede organismer. Skaden som en del fremmede plantearter utgjør i norsk natur har fått økende oppmerksomhet de siste 10 årene. Det er en annen bevissthet rundt problemet nå enn det var tidligere, både i forvaltningen og ellers i samfunnet, sier direktør for Miljødirektoratet, Ellen Hambro.  

Artsdatabanken presenterte i fjor en ny fremmedartsliste, med oppdaterte vurderinger av risikoen som både nye og mer etablerte fremmede skadelige arter utgjør for norsk natur. I alt 295 fremmede landlevende arter på Norges fastland er vurdert til å utgjøre svært høy eller høy økologisk risiko. Av disse er 192 planter.

Syrin og kjent klatreplante foreslås forbudt

På oppdrag fra Klima- og Miljødepartementet har Miljødirektoratet nå foreslått å forby 97 fremmede skadelige plantearter. Forslaget innebærer en oppdatering av forskrift om fremmede organismer for å styrke innsatsen mot fremmede arter som kan skade naturmangfoldet. Det er nå sendt på høring til berørte parter, og Miljødirektoratet ber om innspill som ytterligere belyser både positive og negative konsekvenser av forslaget.   

Forslaget er at det skal bli forbudt å innføre de skadelige plantene til Norge, å selge eller gi dem bort og å plante dem ut. Mange er planter som fortsatt blir brukt som prydplanter i hager og grøntanlegg, slik som den velkjente syrinen Syringa vulgaris eller klatreplanten villvin.

–  Syrin utgjør med de forekomster som finnes i dag et betydelig problem, særlig i Oslo-fjordområdet. Ved å forby innførsel, omsetting og utsetting av syrin og flere andre fremmede skadelige plantearter ønsker vi å forhindre ytterligere spredning, og redusere fremtidige bekjempelseskostnader for samfunnet, sier miljødirektør Ellen Hambro.

Ikke tilbakevirkende kraft

Forbudet er ikke foreslått å ha tilbakevirkende kraft. Det vil si at de som har disse plantene i hagen fra før kan beholde dem, men ikke dele dem med andre, sette ut eller kaste dem i naturen, slik at de kan spre seg.

Problemet med de fremmede skadelige planteartene er at de utkonkurrerer planter som hører hjemme i norsk natur, og som er viktige for blant annet insekter og annet naturmangfold. Rundt 200 fremmede skadelige arter som allerede har etablert seg i truede naturtyper i Norge, påvirker ifølge Artsdatabanken disse naturtypene negativt. Syrin for eksempel, danner tette kratt som gjør det vanskelig for andre planter å sameksistere. Den kan fortrenge kritisk truede arter som dvergtistel, solrose, fargemyske, smaltimian og den sårbare arten dragehode, som er en prioritert art etter naturmangfoldloven.

–  Nytten overgår kostnaden

Fremmede skadelige arter er en av verdens fem største trusler mot naturmangfold, og planter utgjør omtrent en tredjedel av de problematiske fremmedartene. En analyse fra 2013 anslår at fremmede skadelige arter koster samfunnet 1,4 - 3,9 milliarder kroner årlig

–  Når vi foreslår at nesten hundre fremmede skadelige plantearter skal bli forbudt vil det påvirke utvalget av planter for næring og forbrukere, så et forbud har en kostnad for samfunnet. Samtidig har vi vurdert at nytten for samfunnet gjennom mindre behov for bekjempelse av fremmedartene og gjenoppbygging av natur overgår den kostnaden, sier Ellen Hambro.

Alternativer til plantene som forbys

Miljødirektoratet har i forslaget tatt hensyn til om det finnes andre og mindre skadelige planter, som kan fylle samme eller lignende funksjon som de foreslåtte forbudte plantene. Det finnes for eksempel syv andre syrinarter i handel, som trolig kan benyttes istedenfor Syringa vulgaris. Disse andre syrinartene foreslår Miljødirektoratet ikke å forby.

DYRT%20%C5%20BEKJEMPE%3A%20Det%20koster%20samfunnet%20milliarder%20%E5rlig%20%E5%20bekjempe%20fremmede%20arter%20som%20skader%20norsk%20natur.%20Bildet%20viser%20syrinbusker%20som%20er%20kuttet%20ned.
DYRT Å BEKJEMPE: Det koster samfunnet milliarder årlig å bekjempe fremmede arter som skader norsk natur. Bildet viser syrinbusker som er kuttet ned. Foto: Kim Abel/Naturarkivet. Bildet kan brukes av media i forbindelse med denne saken.

Kontakter

PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa

Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.

Tel:40 10 38 00presse@miljodir.no

Om oss

Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.

Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye