Mpox er en trussel særlig for kvinner og jenter
– For hver dag som går, settes tusenvis av liv i fare, sier CAREs landdirektør i DR Kongo, Sidibe Kadidia.
15.000 er bekreftet smittet. Om lag 700 er døde. Utbruddet av mpox i Den demokratiske republikken Kongo er allerede alvorlig, og responsen er sterkt underfinansiert.
– Flere enn 6 millioner mennesker er på flukt fra konflikten i landet. Mange bor i overfylte leire for internt fordrevne, hvor sykdommen sprer seg raskt, sier Melissa Søvik, rådgiver i CARE Norge.
I Sør- og Nord-Kivu, hvor CARE er til stede med hjelpearbeid, oppholder 4,4 millioner av de som er på flukt i landet seg. I leirene der er det en jevn økning i antall smittede.
– Stigma om sykdommen og feilinformasjon florerer. Vi hører fra kvinner at de har forsøkt å gjøre barna friske med tiltak som å legge en amulett rundt barnets hals, i mangel på medisinskfaglige råd og hjelp, sier Søvik.
Kvinner og jenter spesielt utsatt
Kvinner utgjør mer enn halvparten av de mer enn 6 millionene mennesker som er på flukt fra vold og konflikt i DR Kongo.
– Kvinner har økt risiko for smitte fordi det ofte er de som tar seg av syke familiemedlemmer. Kvinner og jenter som tvinges til å selge sex for å forsørge familien, er spesielt utsatt for smitte – og for å spre sykdommen videre, sier Søvik.
Riziki bor i et telt i en leir i Goma. Niesen hennes har symptomer på apekopper.
– Jeg har forsøkt å skille henne fra de andre barna, men det er umulig, siden vi ikke har nok plass, forteller hun.
Ber om økt støtte
CAREs landdirektør i DR Kongo, Sidibe Kadidia, ber om økt internasjonal støtte for å bekjempe utbruddet og understreker at kvinner og jenter må prioriteres i vaksinasjonskampanjen.
– For hver dag som går, settes tusenvis av liv i fare, sier Kadidia.
Mpox-utbruddet har allerede spredt seg utenfor DR Kongo, og det er behov for raske tiltak for å forhindre en global krise. Økt humanitær hjelp, vaksinetilgang og en slutt på konflikten er essensielt for å kontrollere situasjonen.
Nøkkelord
Kontakter
Irene Thoresen RønoldSenior PR-rådgiverCARE Norge
Tel:48354814irene.ronold@care.noBilder
Følg pressemeldinger fra CARE
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra CARE
Syria: Prisen på brød har økt med 900 prosent i Aleppo og Idlib13.12.2024 09:34:01 CET | Pressemelding
Stor matmangel i hele landet. Overfylte mottakssentre for folk som er fordrevet. Folk i Syria har fått håpet tilbake, men hjelpebehovene vokser.
– Nå har folk håp om at et fritt Syria er mulig8.12.2024 15:46:39 CET | Pressemelding
Folk i Syria har levd i et skrekkregime – Nå feirer folk at det brutale Assad-regimet har falt, sier Gudrun Bertinussen, utenlandssjef i CARE Norge.
Ansatte i CARE-partnere drept i Syria7.12.2024 13:31:13 CET | Pressemelding
– Nok en gang betaler lokale hjelpearbeidere en ekstremt høy pris i forsøket på å hjelpe folk i krise, sier Gudrun Bertinussen, utenlandssjef i CARE Norge.
Afghanistan: forbyr kvinner helseutdanning4.12.2024 15:42:50 CET | Pressemelding
Taliban har siden de tok makten i Afghanistan innført en rekke begrensninger i kvinners frihet. Nylig ble kvinners stemmer forbudt i det offentlig rom. Nå strammes det enda mer inn.
FN: 305 millioner trenger nødhjelp4.12.2024 09:47:20 CET | Pressemelding
En dramatisk økning i voldelige konflikter skaper enorme behov for nødhjelp verden over, viser en ny rapport fra FN. – Vi er vitne til umenneskelig lidelse, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom