SpareBank 1 Sør-Norge

Advarer mot svindel under bankfusjoner: – Det er en åpenbar ekstra risiko, sier svindeltopp

Del

Det er flere bankfusjoner rett rundt hjørnet. Svindelfagleder Marit Sola i SpareBank 1 Sør-Norge mener at alle slike endringer er en mulighet for svindlere.

Marit Sola, fagleder antisvindel i SpareBank 1 Sør-Norge
Marit Sola, fagleder antisvindel i SpareBank 1 Sør-Norge Mari Løvås SpareBank 1 Sør-Norge

Tirsdag 1. oktober slo SpareBank 1 SR-Bank seg sammen med SpareBank 1 Sørøst-Norge - og ble til SpareBank 1 Sør-Norge. 

– Det er en opplagt risikofaktor at vi fusjonerer og skifter navn. Alle endringer i kundeforholdet er en mulighet for svindlere, sier Marit Sola, som er fagleder for antisvindel i SpareBank 1 Sør-Norge.

– Nå er nemlig kundene i en modus som gjør at de lettere tror på folk som utgir seg for å være fra banken, sier Sola, som understreker at verken SpareBank 1 Sør-Norge eller andre vil kontakte kundene om mistenkelige bevegelser eller hendelser.

– Vi vil derimot sperre kontoen umiddelbart og i hvert fall aldri be om BankID, personnummer eller andre sensitive opplysninger. Husk at du aldri skal gi BankID til noen. Verken banken, ektefellen eller andre, sier Sola.

40 prosent økning i august

SpareBank 1 Sør-Norges tall for svindel i august viste at det var 40 prosent flere svindelforsøk blant kundene i år, sammenlignet med i fjor.

– Det settes svindelrekord måned for måned, selv om vi blir bedre og bedre. Det betyr bare at svindlerne og deres metoder blir stadig mer avanserte og profesjonelle. Det har aldri vært så gode grunner til å være årvåkne, sier Sola, som peker på at økningen i sommer blant annet skyldes at altfor mange fortsatt avviker fra de godkjente betalingsløypene når de kjøper på Finn eller Tise.

Det er også mange som kontaktes av folk som utgir seg for å komme fra banken, politiet eller andre troverdige aktører.

Bruk «redningsvesten»

Svindelfaren er dessverre mangedoblet på kort tid, ifølge Sola. Trøsten er likevel at det er relativt lett å stanse det aller meste.

– Tenk så flinke vi er blitt på å bruke redningsvest i båten, belte i bilen og hjelm på sykkelen. Den superenkle huskeregelen «stopp, tenk, sjekk» burde være like opplagt når det gjelder svindel.

Og så må du alltid spørre noen andre hvis det dukker opp annerledes eller mistenkelige henvendelser som handler om penger, sier Sola.

– Vi er helt avhengige av at dette førstelinjeforsvaret er på plass også når vi skal klare å avverge svindel, sier hun.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Marit Sola, fagleder antisvindel i SpareBank 1 Sør-Norge
Marit Sola, fagleder antisvindel i SpareBank 1 Sør-Norge
Mari Løvås SpareBank 1 Sør-Norge
Last ned bilde

Om SpareBank 1 Sør-Norge

SpareBank 1 Sør-Norge er en av landets største sparebanker, med medarbeidere og kontorer i hele landsdelen.

Våre røtter går tilbake til første halvdel av 1800-tallet, da de første bankene ble opprettet i Norge. Vi gir kraft til vekst og utvikling i lokalsamfunn og til kunder rundt oss, enten de er privatpersoner, bedrifter eller organisasjoner.

SpareBank 1 Sør-Norge er et resultat av en rekke sammenslåinger. Konsernet ble dannet da SpareBank 1 SR-Bank og SpareBank 1 Sørøst-Norge slo seg sammen 1. oktober 2024.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye