Parkeringsavgift på NMBU fra sommeren 2025
NMBU innfører parkeringsavgift på campus fra sommeren 2025. Det er et ledd i NMBUs arbeid for å nå klimamålene.

Fra og med sommeren 2025 må alle som parkerer på parkeringsplassene på NMBUs campus i Ås betale en parkeringsavgift. Inntektene fra ordningen vil gå til å dekke administrasjonskostnaden knyttet til driften av parkeringsplassene, og bidra til at NMBU kan gjennomføre tiltak i universitetets mobilitetsplan og miljøhandlingsplan.
Strategien for 2023-2030 slår fast at NMBU har ambisjon om å utforme konkrete og troverdige planer for årlig reduksjon av våre direkte og indirekte klimagassutslipp. Ambisjonen følges opp gjennom NMBUs miljøhandlingsplan og en mobilitetsplan som er klar i disse dager. Innføringen av p-avgift er et moment i disse planene.
— Skal NMBU klare å redusere «fotavtrykket», og ta posisjonen som det fremste bærekraftuniversitetet i Norge, er dette et lite men viktig grep som flytter oss i riktig retning, sier rektor Siri Fjellheim.
— I antall hoder er vi med våre inntil 8-9000 mennesker på campus, på størrelse med mange norske kommuner. Det betyr at et tiltak som dette har stor betydning for miljøet lokalt.
Noen medarbeidere og studenter bor slik til i forhold til campus at bil er eneste reelle transportmiddel til og fra jobb.
— Vi er klar over at ordningen blir til ulempe for noen, og vil ta hensyn til dette både gjennom å innføre en lav avgiftssats, og gjennom å jobbe med andre tiltak i mobilitetsplanen, forteller Siri Fjellheim.
NMBU har i flere år samarbeidet med Ås kommune og Ruter om å bedre kollektivtilbudet. NMBU har tidligere gitt innspill til Regional plan for areal og transport i Oslo og Akershus. I løpet av høsten 2024 og våren 2025 vil universitetet samarbeid med Ås om nye innspill i fylkenes arbeid med planprogrammet.
NMBUs nye mobiltetsplan legges fram i høst og har blant annet som målsetting å redusere CO2-utslipp fra transport tilknyttet NMBU, redusere andelen av ansatte og studenter som kjører bil, og redusere reisetiden for ansatte og studenter gjennom forbedret offentlig transport og sykkelinfrastruktur innen 2030.
Kontakter
Kenneth VikseKommunikasjonsdirektør
Tel:976 85 753Bilder

Om oss
NMBU har studier og forskning som møter de store globale spørsmålene om miljø, bærekraftig utvikling, bedre folke- og dyrehelse, klimautfordringer, fornybare energikilder, matproduksjon og areal- og ressursforvaltning.
Følg pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Ny forskning fra NMBU: Probiotiske bakterier kan forbedre fiskehelsen i norsk lakseoppdrett1.4.2025 13:25:06 CEST | Pressemelding
Marius Steen Dobloug har i sitt doktorgradsarbeid vist at forebyggende behandling med et utvalg av probiotiske aliivibrio-bakterier kan bidra til forebygging mot biologiske utfordringer som har plaget oppdrettsnæringen i mange år.
Tre nye år til forskningssenter som utvikler løsninger for gjenbruk av masser31.3.2025 18:23:50 CEST | Pressemelding
Forskningsrådet har bevilget midler til tre nye år for SFI earthresQue. Støtten gir senteret mulighet til å utvikle nye løsninger for sirkulær håndtering og gjenbruk av jord, byggematerialer og andre overskuddsmasser.
Har norske melkekyr det godt?21.3.2025 10:43:26 CET | Pressemelding
For å vurdere om det er god dyrevelferd i norske melkekubesetninger er ikke data fra TINE sin Dyrevelferdsindikator nok, viser en ny forskning fra NMBU. – Vi kommer ikke unna at vi må besøke dyrene, sier doktorgradskandidat Conor Barry.
– Grunnforskning er avgjørende for å løse rotproblemene i oppdrettsnæringa27.2.2025 10:06:07 CET | Pressemelding
Et nytt, langsiktig grunnforskningsprosjekt skal løse problemet med hudsår hos oppdrettslaks ved å komme til bunns i hvorfor sårene ikke leges.
Over halvparten av norske grunnskuleelevar har for lite uteområde på skulen19.2.2025 08:00:26 CET | Pressemelding
Ein ny rapport viser at 39 prosent av norske grunnskular har for liten skulegard. I byar er det berre 13 prosent som oppfyller minimumsnorma.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom