Denne uka i FN: Fremtidens toppmøte – tre ting vi har lært
DENNE UKA I FN: Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
Fremtidens toppmøte – tre ting vi har lært
Nå har vi kommet halvveis i høydepunktet av årets Generalforsamling i FN –Fremtidens toppmøte, eller Summit of the Future – med en «Fremtidspakt» vedtatt. Men, peker pilene oppover eller nedover? Her er det vi har lært så langt. Les saken på fn.no.
Den 79. sesjonen av FNs generalforsamling (UNGA)
Fremtidens toppmøte: Alt du trenger å vite
Fremtidens toppmøte er et globalt arrangement som skal avholdes 22. -23. september ved FNs hovedkvarter i New York. Her skal verdensledere samles for å diskutere fremtidige globale utfordringer og muligheter. Les saken på fn.no.
UNGA79: Uka fremover i FNs generalforsamling
Nå er høynivåuken av FNs generalforsamling (UNGA) i gang. FN-sambandet forklarer hva som skjer, dag for dag. Les saken på fn.no.
Hva du kan forvente deg av FNs hoveddebatt
Nå er den travleste og sannsynligvis mest profilerte uken i FN i gang, der ledere fra hele verden kommer sammen for å diskutere globale spørsmål eller fremheve sine lands unike prioriteringer. Les saken på UN News.
FN-sambandet mener
Fremtidsmøte i tøffe tider
— Når FNs medlemsland samles til toppmøte for å enes om fremtiden, har de alle odds mot seg. Nåtiden er krevende nok, understreker UNDPs Arvinn Gadgil og FN-sambandets leder, Catharina Bu. Les saken på fn.no.
Fred og sikkerhet
Uka fremover i Sikkerhetsrådet
I september har Slovenia presidentskapet. Månedens arbeidsprogram finner du her. Sikkerhetsrådet vil benytte anledningen til å holde flere høynivåmøter denne uken, i forbindelse med høynivåuken av Generalforsamlingens 79. sesjon.
Tirsdag: Sikkerhetsrådet skal holde en orientering på høyt nivå om Ukraina. FNs generalsekretær António Guterres skal etter planen orientere Rådet.
Onsdag: Slovenia innkaller til en åpen debatt på høyt nivå om «Lederskap for fred» under dagsordenpunktet «Opprettholdelse av internasjonal fred og sikkerhet». Det forventes også at rådsmedlemmene vil fortsette å forhandle om et utkast til en presidentuttalelse som Slovenia har foreslått i forbindelse med dette møtet.
Torsdag: Rådet vil holde en uformell interaktiv dialog på høyt nivå med representanter fra Den arabiske liga (LAS).
Fredag: Sikkerhetsrådet vil samles i en orientering om «Situasjonen i Midtøsten, inkludert Palestina». Algerie har bedt om at møtet skal drøfte situasjonen i de okkuperte palestinske områdene. FNs generalsekretær António Guterres skal etter planen orientere.
Ellers denne uken er det sannsynlig at Sikkerhetsrådet fortsetter diskusjoner rundt et resolusjonsutkast som skal gi ny fullmakt til det multinasjonale sikkerhetsoppdraget (MSS) i Haiti, og et russisk forslag til en presidentuttalelse om eksplosjonene som forårsaket fysisk skade på Nord Stream-rørledningene i Østersjøen den 26. september 2022. Medlemmene kan også drøfte et utkast til en presidentuttalelse om FNs regionale kontor for Sentral-Afrika (UNOCA).
Palestina: Generalforsamlingen vedtar resolusjon som krever slutt på okkupasjonen
Generalforsamlingen har vedtatt, med overveldende margin, en resolusjon som krever en slutt på Israels okkupasjon av Palestina i løpet av de neste tolv månedene. Avstemningen kom midt under den 10. nødssesjonen om Israels handlinger i det okkuperte Øst-Jerusalem og resten av det okkuperte palestinske territoriet. Les saken på UN News og uttalelsen om resolusjonen fra utenriksministeren på regjeringens sider.
Uttalelse fra utenriksminister Espen Barth Eide om situasjonen i Midtøsten
— Midtøsten er på randen av en storkrig, sa utenriksministeren. Jeg vil uttrykke medfølelse med sivilbefolkningen i Libanon og i resten av regionen som nå lever i frykt. Jeg oppfordrer partene til å utvise tilbakeholdenhet. Til å de-eskalere. Til å finne politiske løsninger. Les saken på regjeringens sider.
Libanon: FN appellerer til tilbakeholdenhet etter eksplosjoner
FNs generalsekretær António Guterres ber om en slutt på voldsopptrappingen i Midtøsten, etter rapporter om en ny bølge av detonasjoner av elektroniske bomber i Libanon, som har ført til flere drepte og sårede. Les saken på UN News.
Libanon: — Nå får vi eskaleringen vi har fryktet, sier Barth Eide etter massiv israelsk bombing
— Stakkars Libanon, for de har vært gjennom dette så fryktelig mange ganger før, sier utenriksminister Espen Barth Eide. Han mener våpenhvile i Gaza er den eneste løsningen for å stoppe konflikten. Les saken på Panorama nyheter.
Gaza: En hel generasjon barn er «tapt» i den pågående krigen, advarer UNICEF. Les saken på UN News.
Sør-Sudan: Uttalelse fra utenriksminister Espen Barth Eide om forlengelse av fredsavtale og utsatt valg
De sørsudanske overgangsmyndigheter har nok en gang utsatt gjennomføringen av landets første valg. — Det er en dypt skuffende beslutning, sier utenriksminister Espen Barth Eide. Norge vil fortsette å støtte den sørsudanske befolkningen i deres innsats for fred og rettferdige valg, understreket han. Les saken på regjeringens sider.
Sudan: FN oppfordrer til umiddelbar innsats for å stanse kampene i El Fasher. Les saken på UN News.
Mali: FN-sjefen fordømmer terrorangrepet i landet på det sterkeste. Les saken på UN News.
Russiske angrep på ukrainsk energi vil presse 500 000 mennesker ut av landet. Les saken på UN News.
Menneskerettigheter
Georgia: FNs høykommissær for menneskerettigheter oppfordrer til å tilbakekalle ny anti-LHBT-lov
Den nylig vedtatte loven om «familieverdier og beskyttelse av mindreårige» i Georgia inneholder bestemmelser som utgjør en risiko for en lang rekke menneskerettigheter. Det gjelder blant annet retten til likestilling, ikke-diskriminering, utdanning, helse, ytringsfrihet, forsamlings- og organisasjonsfrihet, samt retten til privatliv, frihet og sikkerhet. Les saken på OHCHRs sider.
FNs komité for tvungne forsvinninger skal granske Norge, Marokko og Ukraina denne uken
FNs komité for tvungne forsvinninger (CED) avholder sin nye sesjon fra 23. september til 4. oktober, der den vil gjennomgå rapportene fra Norge, Marokko, og Ukraina. Det er Norges tur på onsdag 25. og torsdag 26. september. Les mer på OHCHRs sider.
Venezuela: Rettighetsgranskning peker på «undertrykkelse uten sidestykke»
Volden som brukes mot motstandere av myndighetene i Venezuela har nådd et nivå «uten sidestykke», ifølge en uavhengig menneskerettighetsgranskning. Ifølge rapporten fra granskingskommisjonen er arrest, seksuelle overgrep og tortur bare noen av metodene president Nicolas Maduros regjering har brukt for å holde seg ved makten. Les saken på UN News.
«Ubestridelig» behov for global regulering av KI, mener FN-eksperter
Behovet for global regulering av det blomstrende feltet kunstig intelligens, eller KI, er «ubestridelig», ifølge en ny rapport fra en FN-ekspertgruppe torsdag, som legger til at utvikling og bruk av slik teknologi «ikke bare kan overlates til markedets ‘luner’». Les saken på UN News.
NIM anbefaler en klarere regulering av maktbruk mot barn under tvangsfullbyrdelse
NIM har i et brev til Justis- og beredskapsdepartementet og namsmannen fremmet anbefalinger om endringer i regelverket for bruk av makt mot barn under tvangsfullbyrdelse. Bakgrunnen er at NIM mener at dagens regelverk ikke tilstrekkelig ivaretar barns rettigheter etter FNs barnekonvensjon. Les saken på NIMs sider.
Arbeidsliv
ILO: Den globale innsatsen for å få slutt på tvangsarbeid kan øke verdens BNP med 611 milliarder dollar
En rapport fra Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) viser at kostnadene ved å investere i kampen mot tvangsarbeid sannsynligvis vil bli oppveid av økningen i BNP som følge av at frigjorte arbeidere overføres til den formelle økonomien. Les saken på ILOs sider.
ILO tar sitt «sosial rettferdighetsbudskap» til FNs generalforsamling
ILOs generaldirektør leder en ILO-delegasjon som vil delta i en rekke arrangementer med fokus på anstendige jobber, inkluderende vekst, sosial beskyttelse og bærekraftig utvikling. Les saken på ILOs sider.
Matsikkerhet
Bill Gates med klart budskap til verdens ledere før FNs generalforsamling: — Underernæring er klodens verste helsekrise for barn
148 millioner barn var rammet av veksthemming (stunting) i fjor, en tilstand der man ikke vokser til sitt fulle potensial. Med sin åttende «Goalkeepers Report» oppfordrer Gates-stiftelsen verdensledere, som samles under FNs generalforsamling denne uken, om å forhindre at «enestående framskritt» innen global helse ikke reverseres. Les saken på Panorama nyheter.
Sørøst-Asia: WFP samler støtte til landene rammet av tyfonen Yagi
I kjølvannet av tyfonen Yagis katastrofale innvirkning på Sørøst-Asia, er Verdens matvareprogram (WFP) på bakken for å støtte de landene som er hardest rammet av stormen gjennom mat- og kontanthjelp. Les saken på WFPs sider.
Vest- og Sentral-Afrika: WFP trapper opp responsen i de flomrammede regionene som sliter med rekordnivåer av akutt sult
Styrtregn har utløst katastrofale oversvømmelser i Vest- og Sentral-Afrika, som har rammet over fire millioner mennesker i 14 land - advarer Verdens matvareprogram (WFP) i dag. Den bekymringsfulle økningen i humanitære behov kommer midt i en regional sultkrise som allerede rammer 55 millioner mennesker - fire ganger flere enn for fem år siden. Les saken på WFPs sider.
Helse
UNAIDS: Økende gjeld i Afrika sør for Sahara koster liv
En ny UNAIDS-rapport beskriver hvordan gjeldskrisen setter fremgangen i arbeidet med å få slutt på aids i afrikanske land sør for Sahara i fare. Landene står for et betydelig flertall av de som lever med hiv på verdensbasis – 25,9 millioner mennesker av totalt nesten 40 millioner. Les saken på UN News.
M-kopper: Arven etter covid-19-pandemien brukes til å bekjempe koppe-utbruddet
Et norskstøttet krisefond bidrar med 525 millioner kroner (50 millioner dollar) i kampen mot m-kopper (mpox). Dette er første gang det nyetablerte fondet brukes. —— Dette er på mange måter arven etter pandemien, sier utviklingsminister Tvinnereim. Les saken på regjeringens sider.
«M-kopper»: UNICEF trenger 58,8 millioner dollar for å stanse utbruddet i Afrika
FNs barnefond, UNICEF, sendte fredag ut en hasteappell om nesten 59 millioner dollar for å støtte arbeidet med å stanse den raske spredningen av m-kopper (mpox) i seks afrikanske land, deriblant Burundi, der de unge er hardest rammet. Les saken på UN News.
Klima og miljø
Ny klimarapport: Kunstig intelligens gir håp
FNs meteorologiorganisasjon mener romteknologi og kunstig intelligens kan gi mulighetene som trengs for akutt global handling. Les saken på fn.no.
Utdanning
FN-fond har nådd 11 millioner barn i kriser, men 200 millioner står fortsatt uten et utdanningstilbud
Fersk rapport om utdanning i kriser fremhever gode læringsresultater i en rekke land. Samtidig har antallet barn som lever i en nødsituasjon, og som har behov for utdanningsbistand, tredoblet seg på bare åtte år. Les saken på Panorama nyheter.
Utvikling
Meninger: Nå må Norge gå i front på skatt
FN er i ferd med å gjøre et historisk vedtak for å tette skattehull. Norge må nå vise lederskap og aktivt støtte dette initiativet. Det handler om å bryte opp strukturer som holder folk fast i fattigdom, mener Dagfinn Høybråten, leder for Kirkens nødhjelp. Les saken på Panorama nyheter.
IMFs vurdering av norsk økonomi og økonomisk politikk ferdigbehandlet
Det internasjonale pengefondets (IMF) delegasjon til Norge overleverte den 28. juni sin vurdering av norsk økonomi og norsk økonomisk politikk til regjeringen. Den fullstendige rapporten er nå ferdigbehandlet av IMFs styre. Les saken på regjeringens sider.
Merk deg! Kommende arrangementer
9.–27. september: Den 76. sesjonen av Komiteen for økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter som skal gjennomgå rapportene fra Albania, Kypros, Honduras, Island, Kirgisistan, Malawi og Polen. Les mer om arrangementet.
9. september–11. oktober: Den 57. sesjonen av Menneskerettighetsrådet. Les mer om arrangementet.
23. september: Fremtidens toppmøte (Summit of the Future), det viktigste arrangementet under Generalforsamlingens (UNGA) høynivåuke, fortsetter, med to norske innlegg fra statsminister Jonas Gahr Støre. Les mer om arrangementet og finn ut hvordan du kan følge med direkte.
23. september: UN Global Compact vil offentliggjøre sin «Forward Faster»-resultatrapport og sin rapport om politiske forutsetninger. Les mer om arrangementet.
23.–26. september: Det 2. WMO-IMO-symposiet om ekstremt maritimt vær. Les mer om arrangementet.
23. september–4. oktober: Den 27. sesjonen i Komiteen om beskyttelse av alle personer mot tvungen forsvinning. Norge har sin landhøring onsdag 25. og torsdag 26. september. Les mer om arrangementet.
24. september: Åpningen og dag 1 av hoveddebatten i FNs generalforsamling (UNGA), med innlegg fra FN-sjefen, samt 34 land, inkludert Brasils president, USAs president, Tyrkias president, Sør-Afrikas president, Argentinas president, Irans president og Frankrikes president. Les mer om arrangementet.
24. september: Toppmøte for UN Global Compact-ledere Les mer om arrangementet.
25. september: Dag 2 av hoveddebatten i FNs generalforsamling (UNGA), der man vil høre innlegg fra statsoverhodene fra 40 land, inkludert Ukrainas president, Finlands president, og Nigerias president. Les mer om arrangementet.
25. september: G20 utenriksministermøte. Temaet er «Å bygge en rettferdig verden og en bærekraftig planet». FN-sjefen og utenriksminister Espen Barth Eide deltar. Les mer om arrangementet.
25. september: Høynivåmøte om havstigning, med tema «Håndtering av truslene fra havnivåstigningen». Les mer om arrangementet.
26. september: Internasjonal frokost om Sudan – den glemte krisen, arrangert av FN-sambandet i samarbeid med Deichman Tøyen. Les mer om arrangementet og meld deg på.
26. september: Dag 3 av hoveddebatten i FNs generalforsamling (UNGA), der man vil høre innlegg fra statsoverhodene fra 20 land, inkludert Palestina, Haiti og Sudan. 16 land stiller med visepresidenter eller statsministere, inkludert Israel, Pakistan og Barbados. EU holder også sitt innlegg denne dagen. Les mer om arrangementet.
26. september: Høynivåmøte om håndtering av antimikrobiell resistens (AMR) under FNs generalforsamling (UNGA). Les mer om arrangementet.
26. september: Høynivåmøte for å markere Den internasjonale dagen for total avskaffelse av atomvåpen under FNs generalforsamling (UNGA). Les mer om arrangementet.
27. september: Dag 4 av hoveddebatten i FNs generalforsamling (UNGA), der man vil høre innlegg fra 36 land, inkludert Storbritannia og Italia. Les mer om arrangementet.
28. september: Dag 5 av hoveddebatten i FNs generalforsamling (UNGA), der man vil høre innlegg fra 35 land, inkludert Norge og flere nordiske land (Sverige, Island, Danmark), men også Russlands innlegg. Norges innlegg holdes rundt lunsjtid i USA, på ministernivå (og på en lørdag) for andre år på rad – trolig av utenriksministeren. Les mer om arrangementet.
Fra FN-kalenderen:
- 23. september: Den internasjonale dagen for tegnspråk
- 26. september: Internasjonal sjøfartsdag
- 26. september: Internasjonal dag for total avskaffelse av atomvåpen
- 27. september: Verdens turismedag
- 28. september: Den internasjonale dagen for universell tilgang til informasjon
- 28. september: Verdens rabiesdag
- 29. september: Verdens hjertedag
- 29. september: Den internasjonale dagen mot matsvinn
- 30. september: Internasjonal oversettelsesdag
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Løvslett DanboltSenior kommunikasjonsrådgiverFN-sambandet
Tel:47484209iselin.danbolt@fn.noOm oss
FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.
Følg pressemeldinger fra FN-sambandet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra FN-sambandet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra FN-sambandet
Denne uka i FN: Tre ting vi har lært fra COP2918.11.2024 16:12:12 CET | Pressemelding
Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
Denne uka i FN: FN-sambandets guide til klimatoppmøtet COP2911.11.2024 13:00:38 CET | Pressemelding
Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
Retten til å bestemme over egen kropp – også for de mest marginaliserte5.11.2024 07:30:00 CET | Presseinvitasjon
Sex og Politikk, SNU, Utenriksdepartementet, UNFPA og FN-sambandet inviterer til den norske lanseringen av FN-rapport om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter. Dette arrangementet vil samle Bjørg Sandkjær, statssekretær i UD, ungdomspolitikere og FN, på torsdag 7. november.
Denne uka i FN: Hva skjer med menneskerettighetene i Norge?4.11.2024 11:22:09 CET | Pressemelding
Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
Denne uka i FN: Begrepene du bør kunne for å følge forhandlingene på COP1628.10.2024 13:35:53 CET | Pressemelding
Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom