Gresskar til Halloween: Stor popularitet, men også mye matsvinn
Når Halloween nærmer seg, er det mange norske hjem pyntet med gresskar. Det blir det mye matsvinn av. Undersøkelser viser at hele 6 av 10 personer kaster fruktkjøttet etter at de har laget Halloween-lykter.

Undersøkelsen, som ble gjennomført av Norstat for Opplysninsgkontoret for frukt og grønt (OFG) viser at én av ti nordmenn kjøper gresskar i forbindelse med Halloween, og det er et stort matsvinn forbundet med gresskarbruk i denne perioden.
Spisegresskar som er norske produsert
Selv om Halloween-gresskar dominerer i oktober, blir det stadig mer populært med andre gresskartyper. I disse dager finnes det norskproduserte varianter i butikkene. For ja, det finnes egne spisegresskar, som matgresskarene Butternut og Hokkaido. Disse variantene er både næringsrike og smakfulle, rike på vitaminer som A og C, samt fiber. Begge disse egner seg godt til matlaging og passer godt til blant annet suppe og i asiatiske retter. Hokkaido-gresskar er et utmerket valg for dem som ønsker å bruke gresskar i matlaging.
Økende matsvinn av gresskar
Oktober er høysesong for gresskar i Norge, og det dyrkes ca. 1900 tonn hvert år, ifølge Ragnhild Eri, produktsjef for grønnsaker i Norgro. Blant familier med barn i alderen 6 til 15 år, kjøper nesten tre av ti gresskar for å lage Halloween-lykter. Dessverre fører dette til mye matsvinn.
– Altfor mange kaster den gode maten fra gresskaret rett i søpla. Mange er kanskje ikke klar over at Halloween-gresskar faktisk kan spises, eller de vet ikke hvordan restene kan brukes, sier Iselin Sagen, ernæringsrådgiver i OFG
Slik kan du redusere matsvinn og bruke gresskaret
Sagen oppfordrer til å bruke gresskarkjøttet i retter som supper, stappe eller bakverk. Gresskarscones er en saftig og smakfull bakst, perfekt for høstsesongen. Gresskarfrøene kan også ristes og brukes som snacks eller som topping på salater og frokostblandinger. Dette er en enkel måte å redusere matsvinn på, samtidig som man utnytter hele gresskaret.
For de som ønsker å kombinere tradisjon med matglede, kan gresskarlapper eller vafler være et sunnere innslag på Halloween-festen. Enten de brukes som dekorasjoner eller i smakfulle retter, har gresskar blitt en viktig del av høstens tradisjoner og matopplevelser.
-
Undersøkelse gjennomført av Norstat for OFG i perioden 1. november til 13. november 2023.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Rekord på rekord for norske epler19.11.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
Det har aldri vært høstet så mye norske epler – og aldri vært solgt så mye. Per 1.november var det omsatt over 1500 tonn mer norske epler enn på samme tidspunkt i fjor.
Tydelige sosiale forskjeller i hvor mye frukt og grønt barn spiser18.11.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
En ny forbruksundersøkelse viser klare forskjeller i hvor mye frukt og grønt barn får i seg. Inntaket varierer etter foreldrenes inntekt og utdanning. Opplysningskontoret for frukt og grønt og Nasjonalforeningen for folkehelsen etterlyser tiltak som kan sikre like muligheter for god helse.
Nordmenn kaster 9 kilo frukt og grønt i året10.11.2025 07:37:41 CET | Pressemelding
Hver nordmann kaster rundt ni kilo frukt og grønt i året – tre fulle handleposer med spiselig mat. For en familie på fire blir det over 35 kilo rett i søpla. Opplysningskontoret for frukt og grønt forklarer hva som bør kastes – og hva som kan reddes.
Vinnere av NM i frukt og grønt dagligvare 202523.10.2025 15:36:40 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i Bjørvika i dag, ble vinnerne av NM i frukt og grønt dagligvare 2025 kåret. Her er årets vinnere.
Nye forbrukstall på frukt og grønt: De som spiser lite syns de spiser nok23.10.2025 09:46:53 CEST | Pressemelding
På Opplysningskontoret for frukt og grønt sin fagdag i Bjørvika i dag ble resultatene fra forbruksundersøkelsen 5 a day Europe lagt frem. Tallene viser at nordmenn i snitt spiser 3,3 porsjoner frukt og grønt hver dag, samme nivå som i fjor, men de som spiser minst, ser fortsatt ikke behovet for å spise mer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom