Velkommen til webinar om gruvedrift på havbunnen
Onsdag 25. september kl. 13 arrangerer WWF Verdens naturfond et webinar for journalister med tittelen "Gruvedrift på havbunnen: forvaltningsskandalen som går under radaren".
9. januar åpnet Norge som et av de første landene i verden et område på størrelse med hele Storbritannia for gruvedrift på havbunnen, på tross av sterke advarsler fra egne miljømyndigheter, øredøvende kritikk fra havforskere og stor internasjonal fordømmelse. Nå er første konsesjonsrunde i gang. Selskapene får tildelt utvinningstillatelser allerede våren 2025.
Åpningsprosessen har gått så fort at få har fått det med seg. Sammen med Norsk Presseforbund og Kommunikasjonsforeningen, har Retriever Norge gjennomført en analyse av mediedekningen av gruvedrift på havbunnen for å undersøke hvordan den viktige politiske saken har blitt dekket av norske medier. Eller rettere sagt: hvordan den ikke har blitt dekket. Mellom 2008 og frem til konsekvensutredningen sendes på høring vinteren 2022, publiseres det kun 700 oppslag i norske medier. Til sammenlikning har aksjekjøp til Sindre Finnes blitt omtalt rundt 4000 ganger bare i 2023. Ragnhild-Marie Reistad Nerheim, medieanalytiker i Retriever Norge, presenterer sine funn og viser hva som får oppmerksomhet i saken om gruvedrift i dyphavet og hvem som styrer omtalen.
Samtidig som en avgjørende politisk prosess er i ferd med å forsvinne ut av folkets hender, fortsetter kampen om narrativet. For er det virkelig slik at det åpnes kun for leting, eller underkommuniserer regjeringen hva de egentlig har vedtatt? Marinbiolog og seniorrådgiver i WWF Verdens naturfond, Kaja Lønne Fjærtoft, dypdykker i vedtaket og forteller om hvilke konsekvenser både leting og utvinning kan ha for livet i havet.
Helt til slutt forteller generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur, om WWFs søksmål mot staten. WWF mener at konsekvensutredningen til Energidepartementet ikke holder mål og at åpningsvedtaket er ugyldig. Saken går for Oslo tingrett 28. november – 5. desember.
Når: onsdag 25. september kl. 13
Hvor: Digitalt
Meld deg på HER.
kl. 13-13.05 Velkommen v/ generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur
Kl. 13.05-13.15 Pressens fravær i debatten om gruvedrift på havbunnen - gjennomgang av hvordan norske medier har dekket saken de siste årene v/ Ragnhild-Marie Reistad Nerheim, medieanalytiker i Retriever Norge
Kl. 13.15-13.25 Hva har Norge egentlig vedtatt? v/ marinbiolog og seniorrådgiver i WWF Verdens naturfond, Kaja Lønne Fjærtoft
Kl. 13.25-13.30 WWF har saksøkt staten. Hvorfor og hva nå? v/ generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur
Kl. 13.30-13.40 Spørsmål
Kontakter
Elena SolbergPresseansvarlig i WWF Verdens naturfond
Tel:+47 482 04 130elena.solberg@wwf.noOm oss
WWF er en av verdens største miljøorganisasjoner med eksperter som jobber i mer enn hundre land. Vi jobber for å bremse klimaendringene, stanse tapet av arter og skape en framtid der mennesker lever i harmoni med naturen.
Følg pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra WWF Verdens naturfond på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond
COP29: – Skamløst og virkelighetsfjernt23.11.2024 23:42:40 CET | Pressemelding
Til tross for at forhandlingene gikk på overtid, ble det lite å juble for på klimatoppmøtet i Baku.
Miljøbevegelsen har store forventninger for budsjettforhandlingene på klima og natur: – Hvis ikke må SV forlate rommet7.11.2024 11:17:29 CET | Pressemelding
Tidligere i høst la Arbeiderpartiet og Senterpartiet frem et historisk dårlig statsbudsjett på natur og klima. Nå får SV støtte fra en samlet miljøbevegelse for sitt alternative forslag til statsbudsjett. Samtidig er organisasjonene krystallklare: I tillegg til å flytte penger, må en budsjettenighet inneholde reelle politiske gjennomslag for klima og natur, gjennom begrensninger i oljeindustrien og stans i planene om gruvedrift på havbunnen.
Katastrofal nedgang i verdens dyrebestander10.10.2024 01:01:00 CEST | Pressemelding
WWFs ferske utgave av Living Planet Report slår alarm og advarer om at naturen nærmer seg farlige vippepunkter. – Det kreves en massiv innsats om vi skal klare å stanse naturtapet før det er for sent, sier generalsekretær Karoline Andaur.
Landsomfattende allianse for dyphavet8.10.2024 11:01:17 CEST | Pressemelding
Så langt har 29 aktører sluttet seg til en ny allianse som har et felles mål: å stanse regjeringens hasteprosess for gruvedrift på havbunnen.
8 av 10 nordmenn vil verne mer natur13.8.2024 09:06:39 CEST | Pressemelding
Nordmenn er bekymret for natur- og klimakrisen. En fersk undersøkelse fra Opinion viser blant annet at over 80 prosent av de spurte mener at Norge bør verne 30 prosent av naturen på land og til havs.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom