Forskning på revmatisk sykdom: Gir individuell dosering bedre behandling for flere?
I dag får alle pasienter med revmatoid artritt (leddgikt) samme dose av biologiske legemidler. Nå undersøker forskerne om individuell tilpasset dose gjør at flere skal få bedre effekt av medisinene.

RA-DRUM, EU-prosjekt ved Diakonhjemmet sykehus
Diakonhjemmet Sykehus, kjent for sitt ledende forskningsmiljø innen revmatologi, har nettopp satt i gang forskningsprosjektet RA-DRUM. Det er en studie der flere sykehus i Norge og Europa deltar, en såkalt multisenterstudie. Den organiseres fra REMEDY forskningssenter ved sykehuset.
Studien er en del av SQUEEZE-prosjektet, som har mottatt over 100 millioner kroner fra Horizon Europe, EUs forskningsprogram.
– Vi er stolte av å være en del av SQUEEZE-samarbeidet. Det gir oss en unik mulighet til å videreutvikle behandlingen av leddgikt og forbedre pasientenes livskvalitet, forteller overlege Silje Watterdal Syversen ved REMEDY og Diakonhjemmet sykehus, prosjektleder for studien.
Terapeutisk legemiddelmonitorering
RA-DRUM er en klinisk studie av behandlingen av revmatoid artritt, det vil si en studie som inkluderer pasienter. Den undersøker hvordan terapeutisk legemiddelmonitorering (TDM) kan optimalisere effekten av biologiske legemidler. TDM innebærer å måle legemiddelnivået i pasientens blod og justere doseringen for å sikre en optimal serumkonsentrasjon. Dette kan forbedre behandlingsresultatene.
– I dag ser vi stor variasjon i hvor mye legemiddel det er i blodet hos de ulike pasientene, noe som kan påvirke behandlingsutfallet. Ved å holde nivået av legemiddelet på riktig nivå, kan vi forhindre at immunsystemet hos den enkelte pasient ødelegger for effekten av legemiddelet, forklarer Ingrid Jyssum som koordinerer studien nasjonalt og leder studien ved Diakonhjemmet sykehus.
Den første pasienten er nå inkludert i studien, noe som markerer et viktig skritt fremover for forskningen på revmatoid artritt.
– Å få med vår første pasient er en milepæl i dette viktige prosjektet. Vi er helt avhengige av at pasientene ønsker å delta for at vi skal forske frem bedre behandling for flere, understreker Jyssum.
Hvem kan delta?
Studien er åpen for pasienter over 18 år som har blitt diagnostisert med revmatoid artritt (leddgikt) og som behandles med det biologiske legemiddelet adalimumab. Totalt skal det rekrutteres 350 deltagere i studien. Selv om rekrutteringen av deltakere ennå ikke har startet for fullt, vil det snart være mulig å melde sin interesse for å delta i denne banebrytende forskningen.
– Vi ønsker å inkludere et bredt spekter av pasienter for å få så representative data som mulig. Dette vil være avgjørende for å kunne trekke gode konklusjoner om effekten av TDM, forklarer Jyssum.
Mer informasjon om RA-DRUM og det større SQUEEZE-prosjektet kan finnes på hjemmesidene til både REMEDY-senteret og SQUEEZE-prosjektet.
Prosjektledelsen
Silje Watterdal Syversen, revmatolog (PhD) leder studien.
Ingrid Jyssum, lege i spesialisering (PhD) koordinerer studien nasjonalt og leder studien ved Diakonhjemmet sykehus.
Camilla Skancke Mørstad er forskningskoordinator med ansvar for koordineringen av studiedrift og samarbeid med de norske og utenlandske studiesentrene.
For ytterligere informasjon
Ingrid Jyssum, e-post: Ingrid.Jyssum@diakonsyk.no
telefon: +47 22451500
Nøkkelord
Kontakter
Kathrine DanoloffKommunikasjonsrådgiverEnhet for helsetjenesteforskning og innovasjon, Diakonhjemmet sykehus
Tel:90057192kathrine.daniloff@diakonsyk.noBilder

Om Diakonhjemmet
- Det norske Diakonhjem er en ideell stiftelse innenfor Den norske kirke – stiftet i 1890.
- Diakonhjemmet eier, driver og utvikler tjenester innenfor helse, omsorg og utdanning.
- Stiftelsen eier: Diakonhjemmet Sykehus. VID vitenskapelige høgskole (56,4 %). Diakonhjemmet Sykehusapotek. Diakonhjemmet Omsorg AS. Fagskolen Diakonova AS (50,1%)
- Diakonhjemmet er en ideell stiftelse. Det betyr at det ikke tas utbytte fra våre aksjeselskap, men overskudd i virksomhetene skal pløyes tilbake for å utvikle nye tilbud og tjenester.
Følg pressemeldinger fra Diakonhjemmet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Diakonhjemmet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Diakonhjemmet
Kan en app forebygge smerteanfall ved urinsyregikt?27.6.2025 14:20:51 CEST | Pressemelding
En ny studie ved Diakonhjemmet sykehus undersøker effekten av mestringsappen Urika for pasienter med urinsyregikt. Studien skal undersøke om oppfølging med appen kan være like effektiv som tradisjonell oppfølging.
Ny norsk studie overrasker: Hva skjer når pasienter med leddsykdommer får hjerteinfarkt?20.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Revmatisk sykdom har lenge vært regnet som en risikofaktor for mer alvorlig hjerteinfarkt. Nå har forskere undersøkt hvordan det faktisk går med disse pasientene – og funnene utfordrer det mange har trodd.
Marthe K. Brun får Kongens gullmedalje for banebrytende forskning18.6.2025 08:37:04 CEST | Pressemelding
Utmerkelsen tildeles for et vitenskapelig arbeid av særlig høy kvalitet. Bruns forskning har allerede endret behandlingen for pasienter med kroniske betennelsessykdommer i Norge.
Slik kan håndartrose behandles mer effektivt11.6.2025 10:58:49 CEST | Pressemelding
Håndartrose rammer rundt halvparten av alle kvinner og en fjerdedel av alle menn. I tillegg til smerter kan stive fingre hindre vanlige aktiviteter, som å kneppe knapper. En helt ny, omfattende studie viser at ergoterapeuter kan behandle håndartrose like trygt og godt som revmatologer, til lavere kostnad. Dette kan redusere ventetider og gi pasientene raskere behandling.
Grønt lys til bygging av Norges største arena for helsefaglig utdanning10.6.2025 11:36:24 CEST | Pressemelding
Et enstemmig Oslo Bystyre har gitt Diakonhjemmet grønt lys for å bygge og utvikle en ny videregående skole med helse- og oppvekstfaglig profil og med plass til opptil 810 elever.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom