Elgen finner balansen i kostholdet
Det er ikke ett fett hva elgen spiser. Skogens konge har en bemerkelsesverdig evne til å finne en god balanse mellom proteiner, fettstoffer og karbohydrater i kostholdet.
Utstyrt med kamera rundt halsen, har elger på øya Vega i Nordland avslørt hva menyen deres består av. Forskerne har kombinert denne informasjonen med kjemiske analyser av planter og målinger av tilgang på beite.
Resultatene viser at elgen strengt regulerer inntaket av såkalte makronæringsstoffer (proteiner, fettstoffer og karbohydrater). Hensikten er å oppnå en best mulig balanse i kostholdet. Forskjellige planter inneholder ulike næringsstoffer, og elgen må få i seg det rette forholdet mellom proteiner, karbohydrater og fett for å bygge opp vinterreservene.
Nyttig i forvaltning av hjortevilt og skog
– Funnene gir verdifull innsikt i hvordan elgen tilpasser seg endringer i tilgjengeligheten av næringsstoffer i naturen. Dette kan være nyttig i forvaltningen av både hjortevilt og skog, sier seniorforsker Erling J. Solberg i Norsk institutt for naturforskning (NINA). Han er en av forskerne bak studien i regi av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) og NINA.
Studien ble gjennomført over en femdagers periode om sommeren. Tre elgokser fikk festet et kamera til et GPS-halsbånd, og kameraet filmet sekvenser på 25 sekunder hvert tredje minutt. Etter de fem dagene ble utløsermekanismen aktivert, slik at halsbåndet falt av, og film og data ble tilgjengelig.
Sjekket video, spor og møkk
På videoklippene har forskerne sett hva elgen har spist til hvert måltid. De har fulgt i elgens sporløyper og samlet inn prøver av de plantene dyrene beitet på. I tillegg samlet forskerne møkkprøver for DNA-analyser for å se på fordelingen av de ulike planteartene i kostholdet. Prøvene har gitt interessant informasjon om næringsinnholdet og sammensetningen i elgens diett.
– Resultatene viser at elgen balanserer kostholdet mellom tilgjengelig protein og svært fordøyelige karbohydrater og fettstoffer. Elgene hentet hovedsakelig sitt energiinntak fra karbohydrater. Resten var omtrent likt fordel mellom protein og fettstoffer, forteller Solberg og legger til:
– Smaken spiller en avgjørende rolle. I likhet med de fleste andre arter har elg en tendens til å like lett fordøyelig mat.
9 utvalgte favoritter
Elgene konsumerte totalt 25 ulike plantearter, men 9 utvalgte planter utgjorde 95 prosent av dietten. Nesten tre firedeler av det elgene spiste stammet fra lauvtrær. Forskerne oppdaget at elgen foretrakk blader med mer balansert næringsinnhold framfor kvister når den beitet på bjørk. Det antyder at elgen balanserer inntaket av makronærinsstoffene på et svært detaljert nivå, helt ned til enkeltbiter av en plante.
Studien bygger videre på tidligere studier gjort vinterstid. Mønstrene for balansering av makronæringsstoffer om sommeren samsvarte godt med hva som er observert i kaldere måneder. Dette viser at elgen, uansett årstid, streber etter å oppnå en best mulig ernæringsmessig balanse. Det er igjen avgjørende for overlevelsen og helsa.
Kontakter
Erling J. SolbergSeniorforskerNorsk institutt for naturforskning
Tel:93466772erling.solberg@nina.nowww.nina.no/Kontakt/Ansatte/Ansattinformasjon.aspxBilder
Lenker
Følg pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk institutt for naturforskning - NINA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Elva som stod opp fra de døde19.12.2024 13:37:43 CET | Pressemelding
Leirelva i Trondheim ble erklært død. Da forskerne tenkte stort kom fisken tilbake. Nå er elva et bevis på at urban natur kan restaureres
Lanserer nordisk håndbok for naturbaserte løsninger10.12.2024 09:24:23 CET | Pressemelding
En ny håndbok gir råd og praktiske eksempler for å finne naturbaserte løsninger på ulike samfunnsutfordringer.
Nytt rekordår for pukkellaks i 20234.12.2024 09:19:25 CET | Pressemelding
I 2023 kom det nesten tre ganger så mye pukkellaks til norske elver og langs kysten som i eksplosjonsåret 2021. To nye rapporter oppsummerer rekordåret og effekten av fiskefeller i elvene, før vi nå går et nytt pukkellaksår i møte.
Hjorten krymper i takt med menneskets inngrep i naturen3.12.2024 08:58:25 CET | Pressemelding
Dagens store hjortebukker er på størrelse med forhistoriske små hjortekoller. Mennesker har en finger med i spillet, og det dreier seg ikke om klima.
Er høsting av tang og tare en trussel mot fuglelivet?29.11.2024 13:25:17 CET | Pressemelding
En ny rapport viser at vi fortsatt har lite kunnskap om effektene av tang- og tarehøsting på sjøfugl og vadefugl i Norge
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom