Elgen finner balansen i kostholdet
Det er ikke ett fett hva elgen spiser. Skogens konge har en bemerkelsesverdig evne til å finne en god balanse mellom proteiner, fettstoffer og karbohydrater i kostholdet.

Utstyrt med kamera rundt halsen, har elger på øya Vega i Nordland avslørt hva menyen deres består av. Forskerne har kombinert denne informasjonen med kjemiske analyser av planter og målinger av tilgang på beite.
Resultatene viser at elgen strengt regulerer inntaket av såkalte makronæringsstoffer (proteiner, fettstoffer og karbohydrater). Hensikten er å oppnå en best mulig balanse i kostholdet. Forskjellige planter inneholder ulike næringsstoffer, og elgen må få i seg det rette forholdet mellom proteiner, karbohydrater og fett for å bygge opp vinterreservene.
Nyttig i forvaltning av hjortevilt og skog
– Funnene gir verdifull innsikt i hvordan elgen tilpasser seg endringer i tilgjengeligheten av næringsstoffer i naturen. Dette kan være nyttig i forvaltningen av både hjortevilt og skog, sier seniorforsker Erling J. Solberg i Norsk institutt for naturforskning (NINA). Han er en av forskerne bak studien i regi av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) og NINA.
Studien ble gjennomført over en femdagers periode om sommeren. Tre elgokser fikk festet et kamera til et GPS-halsbånd, og kameraet filmet sekvenser på 25 sekunder hvert tredje minutt. Etter de fem dagene ble utløsermekanismen aktivert, slik at halsbåndet falt av, og film og data ble tilgjengelig.
Sjekket video, spor og møkk
På videoklippene har forskerne sett hva elgen har spist til hvert måltid. De har fulgt i elgens sporløyper og samlet inn prøver av de plantene dyrene beitet på. I tillegg samlet forskerne møkkprøver for DNA-analyser for å se på fordelingen av de ulike planteartene i kostholdet. Prøvene har gitt interessant informasjon om næringsinnholdet og sammensetningen i elgens diett.
– Resultatene viser at elgen balanserer kostholdet mellom tilgjengelig protein og svært fordøyelige karbohydrater og fettstoffer. Elgene hentet hovedsakelig sitt energiinntak fra karbohydrater. Resten var omtrent likt fordel mellom protein og fettstoffer, forteller Solberg og legger til:
– Smaken spiller en avgjørende rolle. I likhet med de fleste andre arter har elg en tendens til å like lett fordøyelig mat.
9 utvalgte favoritter
Elgene konsumerte totalt 25 ulike plantearter, men 9 utvalgte planter utgjorde 95 prosent av dietten. Nesten tre firedeler av det elgene spiste stammet fra lauvtrær. Forskerne oppdaget at elgen foretrakk blader med mer balansert næringsinnhold framfor kvister når den beitet på bjørk. Det antyder at elgen balanserer inntaket av makronærinsstoffene på et svært detaljert nivå, helt ned til enkeltbiter av en plante.
Studien bygger videre på tidligere studier gjort vinterstid. Mønstrene for balansering av makronæringsstoffer om sommeren samsvarte godt med hva som er observert i kaldere måneder. Dette viser at elgen, uansett årstid, streber etter å oppnå en best mulig ernæringsmessig balanse. Det er igjen avgjørende for overlevelsen og helsa.
Kontakter
Erling J. SolbergSeniorforskerNorsk institutt for naturforskning
Tel:93466772erling.solberg@nina.nowww.nina.no/Kontakt/Ansatte/Ansattinformasjon.aspxBilder

Lenker
Følg pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk institutt for naturforskning - NINA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Vil knytte fjellrevene i Norge tettere sammen19.12.2025 13:47:12 CET | Pressemelding
Pilene peker riktig vei for fjellreven, men innavl og lavere kullstørrelser vekker bekymring hos forskerne. Framover blir det derfor viktig med en mer målrettet utsetting av fjellrev og økt støttefôring for å styrke bestandene genetisk og legge til rette for økt vandring av rever mellom landets delbestander.
Smågnagerkrasj gir trøbbel for livet i fjellet19.12.2025 12:34:14 CET | Pressemelding
Det forventete toppåret for mus og lemen i fjellet ble ødelagt av en mild vinter. Det er dårlig nytt for fjellrev, snøugle og andre rovdyr som har smågnagere på menyen.
Bli med på vinterens registreringer av store rovdyr21.11.2025 13:06:11 CET | Pressemelding
Snøen er kommet flere steder i landet og den gjør det enklere å oppdage spor etter de store rovdyrene gaupe, ulv og jerv. Hvis du ser rovdyrene, eller finner skit og hår fra dem, så kan du enkelt bidra i overvåkingen. Meld fra om observasjoner til en lokal rovviltkontakt i Statens naturoppsyn (SNO) eller via Skandobs.
Villsvinet holder stand i Norge13.11.2025 09:12:34 CET | Pressemelding
Antall villsvin i Norge er stabilt, til tross for at myndighetene ønsker å utrydde arten. Det viser ferske tall fra overvåkingen av villsvin.
Gjøkens hemmelighet er endelig avslørt31.10.2025 06:25:00 CET | Pressemelding
Hvordan klarer gjøken å lure andre fugler til å ruge fram egget den legger i reirene deres? Ved å gå gjennom gjøkens komplette arvemateriale, har NINA-forskere bidratt til å løse den 150 år gamle gåten.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom