Forskningsdagene: 30 år med begeistring og forståelse
Onsdag 18. september går startskuddet for Forskningsdagene, Forskningsrådets nasjonale forskningsfestival. Gjennom tre tiår har festivalen fremmet møter mellom folk og forskere. Slike møter bidrar til å opprettholde tillit til forskning og å gi folk kunnskap på nye måter.

I løpet av festivalperioden får folk oppleve hundrevis av arrangementer over hele landet, fra Alta i nord til Kristiansand i sør. Du kan gå på forskningspub, forskningstorg, prøve ny teknologi, være med på hagevandring og oppleve syngende hushjelper fra 1700-tallet. Forskningsdagene tar også opp om Chat GPT kan være en fare for kvinnehelsa, og om 'influencere' kan påvirke økningen i antall ADHD-diagnoser i Innlandet.
– Forskningsdagene er gøy, overraskende, sosialt og lærerikt. Men det er også et alvorlig bakteppe. Fakta og kunnskap er under press, og det er viktigere enn noensinne at folk opplever forskere og forskning på nært hold. Dette er avgjørende for at vi klarer å opprettholde den store tilliten folk flest har til forskningsbasert kunnskap, sier administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit.
Helse er tema i 2024
Helse angår oss mennesker fysisk og psykisk, men også dyrehelse og helse i hav og natur er aktuelle forskingsfelt. Sunn mat og sunt kosthold for mennesker og bærekraftig fôr for dyr og fisk er også viktige sider ved helsetemaet. Helse er et bredt tema og Forskningsdagene byr blant annet på arrangementer om søvn, mageplager, kreft, antibiotikaresistens, psykisk helse, demens, gaming og Oslofjordens helsetilstand.
Utradisjonell formidling av forskning
Under festivalen er ca. 1000 forskere engasjert i å fortelle om forskningen sin. Folk flest, ikke minst barn, stiller ofte andre spørsmål enn det forskerne er vant til. Forskerne lærer også mye om hvordan de kan nå ut med forskningen sin til et bredere publikum. Et stort antall forskere har deltatt kreativt i nye formidlingsformer, som i boder på forskningstorg, på busser og trikker, på kjøpesentre, tatt skoleklasser med på ekskursjon, stilt opp som skuespillere i teater, vært stand-up på puber, besøkt bedrifter med foredrag, deltatt på Forsker Grand Prix og mye mer.
FAKTA
- 18. – 29. september 2024
- Festivalen arrangeres i år for 30. gang.
- Årets tema er Helse.
- Nasjonal festival, flere hundre arrangementer på ca. 160 steder i Norge.
- De aller fleste arrangementene er gratis og åpne for alle.
- Festivalen lages i samarbeid med universiteter, høyskoler, forskningsinstitutter, bedrifter, museer og biblioteker som står bak arrangementene
- Festivalen ledes av Forskningsrådet
- Målet for Forskningsdagene er å skape begeistring og forståelse for forskning
- Finn arrangementer på Arrangementer (forskningsdagene.no)
Nøkkelord
Kontakter
Har du spørsmål? Ta kontakt med Camilla Karstensen, Forskningsdagene via cka@forskningsradet.no eller 988 21 694
Følg pressemeldinger fra Forskningsrådet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet
49 millioner kroner til CO2-fangst og -lagring24.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Fem prosjekter får finansiering til forskning på CO₂-håndtering. Noen av forskergruppene skal utvikle mer kostnadseffektiv teknologi mens andre ser på miljøpåvirkning og hvilke insentiver og rammebetingelser som trengs for at industrien skal ta teknologien i bruk i større skala.
90 millioner kroner til forskning på helsetilbud for utsatte grupper20.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Regjeringen gir 90 millioner kroner til forskning på helsen til utsatte befolkningsgrupper. Nær 10 millioner skal brukes til forskning på helsetilbud for barn av spilleavhengige.
416 millioner til energiforskning16.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
33 nye forskningsprosjekter får penger til å forske på blant annet Enova-støtten til husholdninger, konsekvenser av elektrifisering av sokkelen, flytende solceller, sikkerhet på batteriferjer og bærekraftige datasentre.
Toppforskere får 191 millioner kroner10.6.2025 11:48:10 CEST | Pressemelding
Nitten forskningsprosjekter med mulighet for banebrytende resultater får nå finansiering fra Forskningsrådet. Hvordan rike familier etableres og forvalter rikdommen sin, hvordan hav blir til og sammenhengen mellom miljøet i tarmene, medisinbruk og tarmkreft er noen av temaene det nå skal forskes mer på.
452 millioner til sentre for bærekraftig areal- og naturbruk30.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Forskningsrådet lyser ut 452 millioner til forskningssentre for bærekraftig areal- og naturbruk. Sentrene skal bidra til å gjøre Norge i stand til å møte utfordringer knyttet til areal- og naturbruk og styrke samfunnets evne til å løse komplekse problemstillinger.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom