Norsk institutt for kulturminneforskning - NIKU

Arkeologisk geofysikk på kartet

Del

Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) har laget en åpen karttjeneste med oversikt over utførte arkeologiske georadaroppdrag i Norge. Nesten 2000 hektar er nå undersøkt og tilhørende 300 rapporter tilgjengeliggjort gjennom siden Argin.no.

Argin
Argin Kart: Therese Marie Edman NIKU

Sammen med NTNU Vitenskapsmuseet, Vestfold fylkeskommune, Arkeologisk museum Universitetet i Stavanger og Møre- og Romsdal fylkeskommune har NIKU laget en åpen karttjeneste. Karttjenesten gir god oversikt over områder i Norge hvor det er utført høyoppløselige arkeologisk geofysiske undersøkelser.

Karttjenesten utgjør en viktig database for alle utbyggere 

Per dags dato er nesten 2000 hektar gjenspeilet i tjenesten i argin.no, alle arealene undersøkt med georadar. Spesielt nyttig er tjenesten for kulturminneforvaltningen, jordbruket, grunneiere, utbyggere og andre som er involvert i arealplanleggingsarbeid.  

– For eksempel under planleggingsprosesser av store utbyggingsprosjekter er dette en nyttig karttjeneste, påpeker Knut Paasche, avdelingsleder for digital arkeologi i NIKU. 

Han understreker videre gevinsten i at data fra arkeologiske georadaroppdrag er lett tilgjengelige: 

– Vårt håp med tjenesten er at  flere slipper dobbelt arbeid og slipper bruk av unødvendige ressurser for å finne ut av noe som det kanskje allerede finnes data på.  

Ifølge Paasche er det nemlig ikke gitt at for eksempel en fylkeskommune vet at NIKU eller andre aktører har gjort undersøkelser i et område i forbindelse med et forskningsprosjekt. Med argin.no kan man enkelt ta en rask avsjekk på hva som er gjort fra før. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Argin
Argin
Kart: Therese Marie Edman NIKU
Last ned bilde
Knut Paache
Knut Paache
Foto: NIKU
Last ned bilde

Lenker

Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU)

Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) er et uavhengig tverrfaglig forskningsinstitutt under Klima- og miljødepartementet, og det eneste som har kunnskap om kulturarv som hovedansvarsområde. Vi leverer kunnskap til både offentlige og private aktører.

Logo NIKU
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye