Miljødirektoratet

Samme kongeørn involvert i flere hendelser

Del

Bildeanalyser gjør at Miljødirektoratet kan slå fast at det er samme ørn som har hatt nærkontakt med mennesker i Vang, Holtålen og Orkland kommuner.

Kongeørnen ble blant annet fotografert på Tyin torsdag 5. august.
Kongeørnen ble blant annet fotografert på Tyin torsdag 5. august. Foto: Jacob Axel Lindström. Bildene kan brukes fritt ved redaksjonell omtale av denne saken.

– Det er helt unikt med slike konfrontasjoner mellom kongeørn og mennesker vi har sett flere steder i Norge de siste par ukene. Vi kjenner ikke til liknende hendelser verken i Norge eller internasjonalt. Den nå avlivede ørnen hadde svært unormal adferd og manglet skyhet overfor mennesker, sier Susanne Hanssen, seniorrådgiver i Miljødirektoratet.

Miljødirektoratet vurderte forrige fredag at kongeørnen som ble rapportert å angripe mennesker i Tyin viste unormal oppførsel og ikke hadde naturlig skyhet overfor mennesker. Miljødirektoratets feltavdeling Statens naturoppsyn ble derfor sendt ut for å felle ørnen, men den ble ikke gjenfunnet.

Siden har det blitt rapportert flere hendelser knyttet til kongeørn, fram til en kongeørn ble skutt og avlivet av viltnemnda i Orkland lørdag. Miljødirektoratet har siden vi fikk de første rapportene om nærkontakt mellom kongeørn og mennesker jobbet med å hente inn informasjon og vurdere situasjonen. Vi har tatt kontakt med flere av de involverte, hentet inn bilder, opplysninger og DNA-prøvemateriale der det har vært mulig. Vi har også hentet inn vurderinger fra de fremste kongeørnekspertene i Norge.

Norsk institutt for naturforskning analyserte fredag prøver fra den døde kongeørnen og fjær funnet i Holtålen. Fjærprøven fra Holtålen resulterte ikke i en DNA-profil. Det at fjærprøven ikke fungerte kan skyldes at DNA-et var ødelagt eller at fjæra kommer fra en annen fugleart.

null
Bildeutsnitt av vingen fra bilde tatt på Tyin (til venstre) og vinge på død ørn avlivet Svorkmo (til høyre). Foto: Jacob Axel Lindström (t.v.) og Miljødirektoratet (t.h.). Bildene kan brukes fritt ved omtale av denne saken.

Bildematerialet er imidlertid svært godt og gjør at vi kan fastslå at disse tre tilfellene var samme ørn:

3. september: Kongeørn er nærgående ved Tyinkrysset, Vang kommune. Bilder og video publisert i Avisa Valdres.

6. september: Marianne Myrvang fikk skader påført av en kongeørn som satte seg på hennes skuldre i Holtålen i Trøndelag. Statens naturoppsyn fant fjær på stedet den 9.september, men analysen ga ingen DNA-profil.

7. september: En kongeørn skadet et barn på 20 mnd i Orkland kommune. Barnets mor sørget for at barnet og kongeørna ble skilt. Kongeørna ble avlivet av lokal viltnemnd. Miljødirektoratet mottok ørnen 9. september og sendte den til NINA for DNA-analyse.

Andre rapporterte hendelser som sannsynligvis er samme ørn:

5. september: En privatperson i konfrontasjon med en kongeørn ved Glittertind. Bilder påviser skade. Det er ikke gode nok bilder til å slå fast om dette er samme ørn, og vi har ikke DNA-resultater. Posisjon og ørnens oppførsel kan tyde på at det er samme ørn, uten at det kan påvises.

6. september: En kongeørn satte seg på skuldrene til Mette Grytbakk i Holtålen kommune. Analyser av videoen tyder på at dette er samme ørn, uten at det kan endelig påvises.

Miljødirektoratet har også fått rapportert noen andre kongeørnobservasjoner fra de siste par ukene. Ingen av disse innebar samme grad av nærkontakt med ørn.

Et individ med unormal adferd

Foreløpig kan vi ikke fastslå med sikkerhet bakgrunnen for ørnens unormale adferd. En teori som flere eksperter har fremmet er at den kan ha blitt matet av mennesker.

Ungfugler av kongeørn er helt avhengige av sine foreldre for jaktlæring utover høsten og vinteren. Hvis de mister foreldrene og blir oppfostret av mennesker vil de bli avhengig av mennesker for å skaffe føde.

– Vi kan ikke fastslå noe om hva som har skjedd med denne ørnen, men vi ser at adferden likner den vi ser hos fugler oppvokst i fangenskap. Per nå har vi ingen andre teorier som forklarer ørnens unormale adferd, sier Hanssen.

I Norge er det ikke tillatt å ta inn og oppfostre eller ha ville dyr i fangenskap. Dyreparker og andre spesielle tilfeller kan få særlige tillatelser for dette, men det gis ikke tillatelse til å ha ville fugler i fangenskap. Slikt hold av ville dyr kan få svært uheldige konsekvenser som at de ikke lærer seg å skaffe mat i naturen eller at de mister sin naturlige skyhet for mennesker.

Jeg har funnet et skadet eller sykt dyr - hva gjør jeg? - Miljødirektoratet (miljodirektoratet.no)

Kongeørnen skal nå sendes til Veterinærinstituttet for videre undersøkelser.

Opplysninger om konfrontasjoner med eller skader fra rovvilt skal meldes inn til Statens naturoppsyn.

Les mer om forvaltning av kongeørn på Miljødirektoratets nettsider:

https://www.miljodirektoratet.no/ansvarsomrader/arter-naturtyper/vilt/rovvilt/kongeorn/

Nøkkelord

Kontakter

PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa

Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.

Tel:40 10 38 00presse@miljodir.no

Om oss

Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.

Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye