Naturskadesaker prioriteres i Landbruksdirektoratet
I fjor fikk Landbruksdirektoratet inn ca 2.500 søknader om naturskadeerstatning, som er en femdobling av et «normalår». Av disse var i overkant av 2050 saker knyttet til hendelsene rundt «Hans» i august i fjor.

Av “Hans-sakene” har 876 nå fått svar på sin søknad og det er så langt utbetalt ca. 45 millioner kroner i naturskadeerstatning som følge av dette uværet.
- Vi prioriterer disse sakene høyt og har økt kapasiteten for å møte behovet. Ekstremværet i fjor førte dessverre til en ekstraordinær stor saksmengde, med mange vanskelige saker og lang saksbehandlingstid, sier adm. direktør Eli Reistad i Landbruksdirektoratet. I tillegg har det kommet inn 379 naturskadesaker hittil i år.
De siste ukene har det også vært mye nedbør og Landbruksdirektoratet følger situasjonen nøye. Det er for tidlig å si noe om hvor mange nye naturskadesaker som vil komme framover som følge av dette.
Totalt har direktoratet ca. 1700 saker hvor søker ikke har fått svar, og disse sakene er enten under behandling eller vil bli påbegynt så raskt som praktisk mulig. På grunn av alle Hans-sakene vil nye saker som kommer inn nå, ikke kunne forvente behandling før godt ute i 2025.
Landbruksdirektoratet har ikke grunnbemanning for slike ekstraordinære situasjoner som Hans-hendelsene. har Direktoratet har derfor det siste året jobbet målrettet med et med å øke kapasiteten. Det er nå mellom 10 og 11 årsverk som behandler naturskadesaker, som er en dobling siden tidlig i vår.
Det er ikke kostnadsspørsmål som begrenser framdriften i arbeidet, men det har vist seg meget krevende å rekruttere midlertidig ansatte til å gjøre jobben. Det må også tas hensyn til at det trengs ressurser til opplæring av nye ansatte, noe som går ut over kapasiteten til å behandle søknader., sier Eli Reistad.
- Det er viktig at de som skal søke om naturskade sørger for at nødvendig dokumentasjon følger søknaden, sier Eli Reistad. Da slipper direktoratet å be om mer informasjon fra søkerne, som skaper ytterligere forsinkelser.
Direktoratet vurderer fortløpende mulighetene for å øke kapasiteten ytterligere. I tillegg har vi selvsagt utstrakt bruk av overtid.
Det er skader på eiendom som ikke kan forsikres ved en alminnelig forsikringsordning, som kan erstattes gjennom den statlige naturskadeordningen hos Landbruksdirektoratet. Du kan søke om naturskadeerstatning på våre nettsider.
Nøkkelord
Kontakter
Eli ReistadAdministrerende direktørLandbruksdirektoratet
Tel:91511245Tel:91511245eli.reistad@landbruksdirektoratet.noBilder



Om oss
Landbruksdirektoratet gir faglige råd, iverksetter landbrukspolitikken og legger til rette for landbruket og matindustrien.
Følg pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Landbruksdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet
Høysesong for norske nypoteter30.6.2025 13:45:43 CEST | Pressemelding
Sesongen for norske nypoteter i full gang, og framover vil det være dem man finner mest av i butikkhyllene. Det har vært god tilgang på lagringspotet, og lite behov for import. Det er nulltoll på lagringspotet og ordinær toll på nypotet.
Derfor er vern av reindriftens arealer viktig25.6.2025 09:30:32 CEST | Pressemelding
Som en arealkrevende næring utfordres reindriften stadig av nye arealinngrep og endret arealbruk.
Risikoen for barkbilleangrep er lav – men tørke kan snu situasjonen18.6.2025 11:47:34 CEST | Pressemelding
Samlede fangstnivåer for stor granbarkbille i Norge hittil i år er svært lave mange steder. I første fangstperiode var det mange kommuner som registrerte høye fangstnivå, men dette skyldes trolig at mange biller fløy tidlig på grunn av det varme været på Sør- og Østlandet i vår.
Aldri før har så lite dyrka jord blitt omdisponert16.6.2025 09:52:56 CEST | Pressemelding
Omdisponeringen av dyrka jord fortsetter å falle, og i 2024 ble det satt ny bunnrekord i positiv forstand - den er nå på laveste nivå siden målingene startet i 1967. Bare 2 499 dekar dyrka jord ble i fjor omdisponert til andre formål enn landbruk.
Kan reinkjøtt få samme status som champagne?30.5.2025 09:00:28 CEST | Pressemelding
Reinkjøtt som beskyttet merkevare og sunn mat var blant temaene på Reinkjøttkonferansen 2025 som ble avholdt i Tromsø.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom