Ankebehandling av oljeforbud i klimasøksmålet avsluttes
Oslo, 12. september – Etter seks dager i Borgarting lagmannsrett er ankebehandlingen av oljeforbudene i klimasøksmålet ferdig.
Greenpeace og Natur og Ungdom saksøkte staten for ikke å ha utredet globale klima- og miljøvirkninger av tre oljefelt i Nordsjøen da de ble godkjent av Energidepartementet. Da miljøorganisasjonene vant mot staten i Oslo tingrett, ble det lagt ned forbud for videre utbygging og produksjon fra feltene, mens rettsprosessen pågår.
Det er disse forbudene denne ankesaken har handlet om.
Gjennom ankebehandlingen har staten argumentert for at forbudene som hindrer utbygging må fjernes. Dette fordi det vil føre til store økonomiske, irreversible konsekvenser for oljeselskapene som er operatør på feltene.
– Det er absurd å høre staten påstå at forbudene fører til irreversible konsekvenser for oljeindustrien. Oljeselskapene har jo selv valgt å ta en gigarisiko ved å investere mange milliarder i et oljefelt uten å gjøre en konsekvensutredning i tråd med norsk lov. Tap av menneskeliv, tap av livsviktig natur, og issmelting er åpenbart de irreversible konsekvensene her, ikke aksjeverdien til Aker BP, sier leder i Greenpeace Frode Pleym.
Det er enighet mellom partene om at klimaendringene er svært alvorlige og at utslipp fra olje og gass er noen av de største bidragsyterne. Likevel argumenterte staten for at forbudene på oljefeltene må løftes, fordi utslippene fra feltene utgjør en liten del av samlede globale utslipp, og dermed vil ha minimale konsekvenser på klima og miljø.
– Staten prøver å forminske konsekvensene av utslippene fra de ulovlig godkjente oljefeltene. Våre klimasakkyndige vitner dokumenterte at slike argumenter er villedende og uriktige. Utslipp fra feltene kan trigge irreversible vippepunkter i klimasystemet, og vil blant annet føre til tap av menneskeliv som følge av flere hetebølger. Statens retorikk er farlig og svært uansvarlig, sier Gytis Blaževičius, leder i Natur og Ungdom.
Selv om forbudene har vært på plass siden januar, har myndighetene godkjent en rekke tillatelser for produksjon, forurensing og andre utbyggingstillatelser som de tre oljefeltene trenger.
Greenpeace og Natur og Ungdom er trygge på seier basert på bevisførselen i lagmannsretten, og statens adferd etter at oljefeltene ble kjent ulovlige av Oslo tingrett. Retten ga ingen nærmere indikasjoner på når vi kan vente oss en kjennelse, enn å si at saken vil bli prioritert.
Nøkkelord
Kontakter
Juni Haugan HoldenKommunikasjonsrådgiver
Tel:974 84 814juni.haugan.holden@greenpeace.orgBilder
Greenpeace er verdens største uavhengige miljøorganisasjon, med tilstedeværelse i 55 land verden rundt. Vi jobber for å beskytte verdens klima og miljø, og gjennom politisk påvirkningsarbeid, fredelige aksjoner og kreative konfrontasjoner arbeider vi for å avsløre globale miljøproblemer og utvikle nødvendige løsninger for en grønn og fredelig framtid.
Følg pressemeldinger fra Greenpeace Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Greenpeace Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Greenpeace Norge
Vikings-skuespiller ut mot gruveselskap: – Slutt å gamble med livet i havet3.10.2024 11:38:04 CEST | Pressemelding
Stavanger, 3. Oktober 2024 – Torsdag morgen aksjonerte aktivister fra Greenpeace mot gruveselskapet Loke Marine Minerals. Med seg hadde de Vikings-skuespiller Gustaf Skarsgård, som også ville markere sin motstand mot gruvedrift på havbunnen.
Oljeforbud behandles i Borgarting lagmannsrett4.9.2024 06:30:00 CEST | Pressemelding
Oslo, 4. september 2024 – I dag starter ankebehandlingen i klimasøksmålet. Borgarting lagmannsrett skal vurdere om utbyggingen av tre ulovlig godkjente oljefelt i Nordsjøen må stanses umiddelbart.
Den europeiske menneskerettighetsdomstolen behandler klimaklagen mot Norge16.8.2024 10:12:00 CEST | Pressemelding
Strasbourg/Oslo, 16. august 2024 - Europas øverste domstol for menneskerettigheter vurderer nå om Norges oljevirksomhet i Arktis bryter med menneskerettighetene. Greenpeace og Natur og ungdoms første klimasøksmål behandles i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg.
Kartlegger hval i området åpnet for gruvedrift på havbunnen – Dette er slående resultater6.8.2024 10:50:00 CEST | Pressemelding
Norskehavet, 6. august 2024. Greenpeace og et team med hvalforskere har reist til området norske myndigheter har åpnet for gruvedrift på havbunnen. De skal kartlegge hvilke havpattedyr som kan bli berørt av gruvedrift. Etter første dag med undersøkelser har de observert det som trolig er fire ulike grupper spermhvaler i ett av de foreslåtte lisensområdene.
Skal forske på livet i dyphavet: – Vi må vite mer om hva vi risikerer å miste26.7.2024 09:52:00 CEST | Pressemelding
Bergen, 26. juli: Norge har åpnet for gruvedrift på havbunnen i Arktis, til tross for ekspertenes advarsler om faren for uopprettelige konsekvenser på dyphavet vi så vidt har begynt å kartlegge. Derfor legger forskere og fagfolk fra Greenpeace nå ut på en vitenskapelig ekspedisjon, til området som kan rammes av den destruktive industrien.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom