Fra mandag kan du tenne bål igjen
15. september oppheves det generelle bålforbudet i hele Norge. – Nyt høsten, og husk bålvett, oppfordrer Norsk Friluftsliv.
På grunn av skogbrannfare er det generelt bålforbud i Norge fra 15. april til 15. september. Fra mandag av er det dermed tillatt å tenne bål i skog og mark igjen.
– Bålet er for mange en viktig del av turopplevelsen, særlig nå når høstmørket senker seg og kveldene blir kjøligere. Bålet gir både varme og hygge, og er for mange et samlingspunkt i naturen, sier generalsekretær Bente Lier i Norsk Friluftsliv.
Sjekk lokale forhold og husk bålvett
Selv om det generelle bålforbudet oppheves, kan det være utvidet forbud i enkelte områder der det har vært lite nedbør. I alle tilfeller er det viktig å ta visse forholdsregler før du tenner opp bål, understreker Lier.
– Retten til å tenne bål i skog og mark er en viktig del av allemannsretten, men forsikre deg alltid om det er trygt å tenne bål der du er. Selv om høsten ofte byr på fuktigere forhold, er det viktig å huske på at skogbunnen fortsatt kan være tørr etter sommeren. Vær obs på vær- og vindforhold, og sørg for at glørne er helt slukket før du går, sier Lier.
Sporløs ferdsel gjelder
Søppel er den tingen flest irriterer seg over når de er på tur, ifølge en spørreundersøkelse Ipsos har gjort for Norsk Friluftsliv. Lier minner derfor om å alltid rydde opp etter bålkosen.
– De fleste er flinke å rydde etter seg, men dessverre ser vi at noen lar matemballasje ligge igjen på rasteplassen. Ta alltid med deg en pose å ha søppel i, og sørg for at naturen er minst like fin for de som kommer etter deg.
Generelle tips til trygg bålbrenning:
-
Ta hensyn til skogbrannfare og vindforhold.
-
Det er alltid den som brenner bål som har ansvaret for brannsikkerheten.
-
Det bør være en voksen, edru person som er ansvarlig for bålet.
-
Bålet må være i god avstand fra bebyggelse og vegetasjon.
-
Det er ikke lov å brenne bål på svaberg. Berget kan sprekke av varmen fra bålet, og det blir varige skader. Husk sporløs ferdsel.
-
Bålet må ikke være større enn at du har kontroll på det, og kan slukke ved behov.
-
Ha egnede slukkemidler lett tilgjengelig.
-
Det er forbudt å brenne plast, bygningsmaterialer og annen søppel.
-
Når du forlater bålplassen, skal bålet være helt slukket.
(Kilde: DSB)
Nøkkelord
Kontakter
Bente LierGeneralsekretær
Tel:90880437bente.lier@norskfriluftsliv.noBilder
Om Norsk Friluftsliv
Norsk Friluftsliv er fellesorganisasjonen for de 19 store friluftslivsorganisasjonene, med én million medlemskap og nær 5000 lag og foreninger. Vi jobber med å inspirere flere til å komme seg ut oftere, informere om allemannsretten, stoppe nedbygging av naturen, mer friluftsliv i skoler og barnehager, og inkludering gjennom friluftsliv.
Vårt oppdrag er å jobbe for at våre medlemsorganisasjoner er i best mulig stand til å bidra til friluftsglede for flere - oftere. Hvert år arrangerer vi Friluftslivets uke over hele landet, fra første helg i september.
Våre medlemsorganisasjoner: 4H Norge, Den Norske Turistforening, Forbundet KYSTEN, Norges Turmarsjforbund, Norges Jeger- og fiskerforbund, KFUK-KFUM-speiderne, Kristen Idrettskontakt, Norges klatreforbund, Norges Dykkeforbund, Norges orienteringsforbund, Norges Padleforbund, Norges Røde Kors, Norges speiderforbund, Skiforeningen, Syklistenes landsforening, Norsk Kennel klub, Norges Seilforbund, Det norske Skogselskap og Norges Sopp- og nyttevekstforbund.
Følg pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Friluftsliv på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv
Nye SSB-tall: Tidsklemma og utstyrspress hindrer oss i å komme oss ut oftere19.11.2024 20:37:17 CET | Pressemelding
Tid, penger og manglende kunnskap står i veien for å ta i bruk naturen mer, viser ferske tall fra SSB. – Friluftsliv trenger hverken å være dyrt, tidskrevende eller vanskelig, mener Norsk Friluftsliv.
Vinnerdesign kåret – Nå kan du strikke Friluftslivets år 2025-genseren1.11.2024 10:09:35 CET | Pressemelding
Genseren danket ut over 40 andre flotte strikkedesign fra hele landet, og skal bidra til å sette farge på Friluftslivets år 2025.
H.K.H. Kronprins Haakon blir høy beskytter for Friluftslivets år 20252.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
I 2025 blir det friluftsfest over hele landet der alle inviteres til gode opplevelser ute. I Friluftslivets år skal alle få sjansen til å utforske alt friluftslivet har å by på.
Kom deg ut på Verdens gapahukdag på fredag25.9.2024 09:00:00 CEST | Pressemelding
Fredag 27. september markeres Verdens gapahukdag. Norsk Friluftsliv oppfordrer folk over hele landet til å feire dagen med en tur til sin nærmeste gapahuk.
Stadig flere høster sopp, bær og nyttevekster21.9.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Det har vært en dobling i antall folk som har plukket sopp og nyttevekster i sommer. Det viser nye tall Ipsos har hentet inn for Norsk Friluftsliv om hvilke friluftslivsaktiviteter folk har gjort i årets sommermåneder.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom