Frykter slitte tak kan gi kjemperegning
Flere huseiere kan sitte på kostnadsbomber uten å vite om det, mener skadeforebygger.
– Til tross for at huset ofte er det dyreste vi eier, ser vi at mange huseiere glemmer å sjekke taket sitt. Det samme gjør folk på boligjakt. Det kan fort bli veldig dyrt, advarer Therese Hofstad-Nielsen, som er skadeforebygger i Fremtind.
Det er kundene selv som har ansvar for å vedlikeholde taket og reparere dette ved behov. Oppstår det en lekkasje som skyldes manglende vedlikehold, vil noen type forsikringer dekke reparasjon av de innvendige skadene, men ikke alle. Det er derfor lurt å sette seg godt inn i forsikringene sine.
– Får du en vannskade i huset, er det allerede for sent. Vedlikeholdsplikten har du hele tiden, oppfordrer Hofstad-Nielsen.
Dekker ikke gamle tak
Forsikringen dekker ikke skader på tak som er over 50 år, men dette er ikke alle huseiere klar over, erfarer skadeforebyggeren. Det kan by på en ubehagelig overraskelse.
– Det er veldig viktig at du setter deg godt inn i både forsikringsavtalen din og hva slags vedlikehold som akkurat din taktype krever. Så må vi som forsikringsselskap være gode på å opplyse om hva forsikringen dekker og ikke dekker, sier Hofstad-Nielsen.
Kontakt fagfolk
Hun råder huseiere og de på boligjakt til å kontakte fagfolk for en ekstra kikk på taket. Hun anbefaler også å lese tilstandsrapporten grundig.
– Jo før du oppdager og tar tak i forhold som må utbedres, desto lavere blir skadeomfanget og kostnadene. Sannsynligheten for at du sparer penger på sikt er stor.
Slik tar du taksjekken:
-
Sjekk takrenner: Sjekk takrenner for løv og gjørme. Se til at alle takrenner leder bort fra grunnmuren. Sjekk også at alle beslag og gjennomføringer er hele og ikke sitter løst. Oppdager du en lekkasje, bør du reparere det med det samme.
-
Sjekk taktekket: Takpapp har normalt en levetid på omtrent 25 år og takstein oppimot 75 år. Det er likevel lurt å jevnlig sjekke at alt er som det skal, selv om det er lenge igjen av takets anbefalte levetid. Sjekk at skjøter og gjennomføringer i takpappen ikke spriker eller har forskjøvet seg slik at vann kan trenge inn.
-
Sett av penger til nødvendig vedlikehold: Dersom du oppdager skader på taket du ikke får reparert, bør du bytte tak. Har du litt tid kan du sette opp en spareplan, men må du bytte umiddelbart, kan det være du må refinansiere. Uansett er det smart å ta kontakt med banken din.
Nøkkelord
Kontakter
Therese Hofstad-NielsenSkadeforebygger i Fremtind
Tel:928 58 599therese.nielsen@fremtind.noPressevakt
Tel:22 42 96 00pressevakt@fremtind.noBilder
Om Fremtind
Fremtind – størst på forsikring i bank
Vi er eid av SpareBank 1 Gruppen, DNB og Eika-Gruppen, og er et av Norges største forsikringsselskap.
Vår oppgave er å hjelpe og motivere deg til å ta vare på deg selv, tingene dine og de du er glad i, og vi skal være der når det trengs. Vi jobber med å finne nye og smarte løsninger, som gjør hverdagen din enklere og tryggere.
AutoSync er et datterselskap av Fremtind. De utsteder bombrikker til kjøretøy og krever inn penger for bompasseringen. Ønsker du å komme i kontakt med Autosync, finner du kontaktinformasjon her.
Følg pressemeldinger fra Fremtind
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Fremtind på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Fremtind
Første snøfall ga dobling av bilskader i fjor – ber bilistene kjøre etter forholdene22.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Nå er det meldt om snøbyger flere steder i landet, og da er det viktig å kjøre pent. I fjor fikk Fremtind meldt dobbelt så mange bilskader som normalt da årets første snøfall skapte kaos.
Advarer mot nordmenns sparegrep18.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Nordmenn er forberedt på flere sparetiltak denne vinteren, som følge av strammere økonomi. Det viser en landsdekkende undersøkelse. Noen grep kan koste mer enn de smaker, advarer skadeforebygger.
Peisaske kan brenne ned huset11.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Feil bruk av peisen fører til husbranner år etter år. Den vanligste tabben er feil håndtering av asken.
Oppfordrer hele Norge til å sikre seg mot vannskader i dag1.11.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
Mange nordmenn aner ikke hvor hovedstoppekranen er, og flertallet glemmer å skru den av før de reiser bort. – Det blir bare våtere og villere vær fremover. Vi må bli enda bedre på å forebygge vannskader, så i dag ber vi hele Norge om å “vannsikre seg”, sier skadeforebygger.
Nå blir det vått: Ber huseiere forberede seg29.10.2024 13:58:41 CET | Pressemelding
Huseiere i utsatte områder oppfordres til å forberede seg på flom og store vannmengder de neste dagene. – Det er ennå tid til å gjøre skadeforebyggende grep, sier skadeforebygger.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom