Gult farenivå for flom og jordskred for deler av Østlandet
Varslet for flom og jordskred for deler av Østlandet er nedjustert til gult farenivå. Jordskredfaren gjelder for området som ble truffet av regnet natt til tirsdag, mens flomfaren gjelder for områdene nedstrøms.
Mye av regnet som traff de øvre delene av Innlandet natt til tirsdag har nå beveget seg nedover vassdragene. Men det er fremdeles mye vann i bakken og det er derfor opprettholdt et jordskredvarsel på gult farenivå for områdene som fikk mest intenst regn.
– Det gikk flere skred tirsdag og det gule varselet er forlenget til onsdag, da det tar litt tid før vannet renner unna og vannmetning i bakken avtar. Et gult farenivå betyr at det særlig er områder hvor det tidligere har gått jordskred som har størst sannsynlighet for at det kan gå nye, men også andre områder der det fortsatt er veldig vått er utsatt, sier vaktleder Heidi A. Grønsten.
Flommen beveger seg nedover mot havet
Regnet som traff deler av Østlandet og sørlige deler av Trøndelag beveger seg nedover de store vassdragene. Det er derfor ventet at vannstanden vil fortsette å stige noe i Drammeselva og de store sjøene på Østlandet de kommende dagene.
– De store elvene og innsjøene på Østlandet vil være flomstore de neste dagene. Vi oppfordrer derfor alle som ennå ikke har flyttet verdisaker vekk fra områder som kan bli oversvømt om å gjøre det nå, sier Grønsten.
NVE vil fortsette å følge situasjonen tett og publisere oppdaterte varsler hver dag innen kl. 11.
Frem til farenivået er tilbake på grønt (ikke fare) vil NVE legge ut oppdaterte flomprognoser for Mjøsa, Øyeren, Gudbrandsdalslågen, Sperillen, Randsfjorden og Tyrifjorden på varsom.no, cirka rundt kl. 13 hver dag. De som ønsker å følge med på vannstanden i sanntid kan besøke Sildre.nve.no.
Kontakter
Jordskredvarsling
Tel:40 02 87 77Flomvarsling
Tel:40 43 60 00flomvarsling@nve.noNVEs pressetelefon
Tel:489 97 667pressevakt@nve.noLenker
Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.
Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
NVE: Fare for å gå igjennom isen i Trøndelag og sørover20.12.2024 10:46:13 CET | Pressemelding
NVEs isvarsling på Varsom.no melder at små vann nær kysten fra Trøndelag og sør over har svært varierende isforhold. Her er det stor fare for å gå igjennom isen, spesielt langs land og ved innløp, utløp og i trange sund. Årsaken er mildvær og regn.
NVE gir konsesjon til Fossum Solkraftverk19.12.2024 15:51:01 CET | Pressemelding
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) gir Fossum Sol 1 AS tillatelse til å bygge et solkraftverk i Skien kommune. Dette blir det niende bakkemonterte solkraftverket som får konsesjon i Norge, og det første med tillatelse til etablering av batteri.
NVE gir Gjølanger Settefisk 20 millioner kroner i gebyr19.12.2024 14:38:55 CET | Pressemelding
Gjølanger Settefisk AS får 20 millioner kroner i gebyr fra Norges vassdrags- og energidirektorat. Årsaken er ulovlig vannuttak i Fjaler kommune, i Vestland fylke.
NVE forlenger konsesjonen til Hitra vindkraftverk19.12.2024 13:24:37 CET | Pressemelding
NVE forlenger varigheten for konsesjonen til Hitra vindkraftverk med 2,5 år. Det betyr at vindkraftverket kan drive frem til desember 2030.
NVE gir tillatelse til å bygge nytt småkraftverk på Høylandet18.12.2024 13:41:06 CET | Pressemelding
NVE har behandlet to søknader om småkraftverk i Høylandet kommune, i Trøndelag. Bjøråa kraftverk får tillatelse til å bygge et nytt vannkraftverk, mens Ytteråa kraftverk får avslag fordi de negative konsekvensene for reindrift, fisk og landskap er for store.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom