Skjelettet til Hvaldimir doneres til Naturmuseum og Botanisk hage ved UiA
Fiskeridirektoratet har besluttet at skjelettet til hvithvalen Hvaldimir skal doneres til Naturmuseum og Botanisk hage ved UiA Universitetet i Agder. Veterinærinstituttet og UiA samarbeider om overtakelsen.
Hvithvalen Hvaldimir ble obdusert ved Veterinærinstituttet i Sandnes på oppdrag fra Fiskeridirektoratet. Obduksjonsrapporten og påfølgende undersøkelser er ikke klare.
Vanligvis destrueres levninger etter obduksjoner ved Veterinærinstituttet. I dette tilfellet har Fiskeridirektoratet likevel besluttet å innvilge overlevering av levningene til en vitenskapelig institusjon. Saken har vekket stor offentlig interesse, og Fiskeridirektoratet anerkjenner derfor at det er av allmenn interesse at levningene beholdes for ettertiden.
Seksjonsleder for husdyr, vilt og velferd ved Veterinærinstituttet, Knut Madslien sier at levningene vil kunne overleveres Universitetet i Agder så snart alle nødvendige undersøkelser og prøver er hentet ut fra dyret.
- Kuratoren ved Naturmuseum og Botanisk hage ved UiA har forpliktet seg til å ha alt på plass for å overta levningene i henhold til våre prosedyrer hva gjelder smittevern. Vi synes det er fint at vi kan bidra til å beholde skjelettet som et eksempel på norsk naturmangfold, sier Madslien.
Kuratoren for zoologi på Naturmuseum og Botanisk Hage (NBH) ved UiA, Rasmus Worsøe Havmøller, sier at det er en stor ære å få lov til å overta skjelettet til Hvaldimir.
- Vi vil se til at dyret blir preparert skikkelig slik at skjelettet blir bevart for ettertiden i vårt nye magasinbygg. På den måten vil vi kunne formidle historien hans i NBHs utstillinger, og det ser vi frem til, sier Havmøller.
Kontakter
Knut MadslienFagansvarlig - vilthelseVeterinærinstituttet
Tel:+47 91736909knut.madslien@vetinst.noBente PaulsonSenior kommunikasjonsrådgiverVeterinærinstituttet
Pressevakttelefon 403 98 016 håndterer ikke SMS
Asle HaukaaskommunikasjonsdirektørVeterinærinstituttet
Pressevakttelefon 403 98 016 håndterer ikke SMS
Om oss
Veterinærinstituttet er et biomedisinsk forskningsinstitutt og Norges ledende fagmiljø innen biosikkerhet for fisk og landdyr. Helt siden opprettelsen i 1891 har vi arbeidet for å avverge helsetrusler og se helse for fisk, dyr, mennesker og miljø i sammenheng - Én helse.
Kjerneaktivitetene omfatter forskning, diagnostikk, overvåking, risikovurdering, rådgiving og formidling. Veterinærinstituttet er nasjonalt og internasjonalt referanselaboratorium.
Veterinærinstituttet er et forvaltningsorgan med særskilt fullmakt under Landbruks- og matdepartementet. Hovedkontoret ligger i Ås, øvrige kontorer i Tromsø, Harstad, Brønnøysund, Trondheim, Bergen og Sandnes.
Følg pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Veterinærinstituttet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Høypatogen fugleinfluensa påvist hos gaupe20.12.2024 15:03:30 CET | Pressemelding
Det er påvist høypatogen fugleinfluensa (HPAI) av subtypen H5N5 hos en ung gaupe i Burfjord, i Kvænangen kommune. Gaupen er trolig smittet etter kontakt med syk eller død fugl.
Er du veterinær i hestepraksis? Vi trenger din hjelp19.12.2024 14:08:57 CET | Pressemelding
Et nytt prosjekt skal undersøke hvor ofte det såkalte «abortviruset», ekvint hestevirus type 1, forekommer hos hester i den norske og svenske hestepopulasjonen. Derfor er det er behov for hjelp fra deg som er veterinærer i hestepraksis.
Kan tamrein fra Norge gi nye svar om dødelig sykdom?17.12.2024 10:25:10 CET | Pressemelding
Spørsmålene er mange rundt den dødelige sykdommen skrantesjuke som rammer hjortedyr. Vil sykdommen smitte fra rein til elg, hjort eller rådyr? Kan andre arter, inkludert menneske, være utsatt? Nå foregår et smitteforsøk på rein for å finne svar.
Norsk-finsk samarbeid skal øke bevisstheten om smitte med Gyrodactylus salaris i nord22.11.2024 15:10:18 CET | Pressemelding
Lakseparasitten Gyrodactylus salaris er - etter årelang bekjempelse - fjernet fra alle våre nordlige vassdrag, men kampen mot parasitten i nord stopper ikke der. I finske elver som renner ut i Østersjøen er parasitten naturlig forekommende. Det er derfor en frykt for at parasitten kan spre seg herfra til elver som renner gjennom begge land i nord.
Fugleinfluensa påvist hos døde måker i Nord-Troms16.11.2024 10:01:00 CET | Pressemelding
Et begrenset antall fugler ble prøvetatt da omtrent 70 døde fugler ble funnet i Kvænangen i Nord-Troms etter å ha blitt skylt i land.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom