Veterinærinstituttet

Skjelettet til Hvaldimir doneres til Naturmuseum og Botanisk hage ved UiA

Del

Fiskeridirektoratet har besluttet at skjelettet til hvithvalen Hvaldimir skal doneres til Naturmuseum og Botanisk hage ved UiA Universitetet i Agder. Veterinærinstituttet og UiA samarbeider om overtakelsen.

Hvithvalen Hvaldimir. Foto: Shutterstock
Hvithvalen Hvaldimir. Foto: Shutterstock

Hvithvalen Hvaldimir ble obdusert ved Veterinærinstituttet i Sandnes på oppdrag fra Fiskeridirektoratet. Obduksjonsrapporten og påfølgende undersøkelser er ikke klare. 

Vanligvis destrueres levninger etter obduksjoner ved Veterinærinstituttet. I dette tilfellet har Fiskeridirektoratet likevel besluttet å innvilge overlevering av levningene til en vitenskapelig institusjon. Saken har vekket stor offentlig interesse, og Fiskeridirektoratet anerkjenner derfor at det er av allmenn interesse at levningene beholdes for ettertiden. 

Seksjonsleder for husdyr, vilt og velferd ved Veterinærinstituttet, Knut Madslien sier at levningene vil kunne overleveres Universitetet i Agder så snart alle nødvendige undersøkelser og prøver er hentet ut fra dyret.

- Kuratoren ved Naturmuseum og Botanisk hage ved UiA har forpliktet seg til å ha alt på plass for å overta levningene i henhold til våre prosedyrer hva gjelder smittevern. Vi synes det er fint at vi kan bidra til å beholde skjelettet som et eksempel på norsk naturmangfold, sier Madslien.

Kuratoren for zoologi på Naturmuseum og Botanisk Hage (NBH) ved UiA, Rasmus Worsøe Havmøller, sier at det er en stor ære å få lov til å overta skjelettet til Hvaldimir.

- Vi vil se til at dyret blir preparert skikkelig slik at skjelettet blir bevart for ettertiden i vårt nye magasinbygg. På den måten vil vi kunne formidle historien hans i NBHs utstillinger, og det ser vi frem til, sier Havmøller.

Kontakter

Om oss

Veterinærinstituttet er et biomedisinsk forskningsinstitutt og Norges ledende fagmiljø innen biosikkerhet for fisk og landdyr. Helt siden opprettelsen i 1891 har vi arbeidet for å avverge helsetrusler og se helse for fisk, dyr, mennesker og miljø i sammenheng - Én helse.

Kjerneaktivitetene omfatter forskning, diagnostikk, overvåking, risikovurdering, rådgiving og formidling. Veterinærinstituttet er nasjonalt og internasjonalt referanselaboratorium.

Veterinærinstituttet er et forvaltningsorgan med særskilt fullmakt under Landbruks- og matdepartementet. Hovedkontoret ligger i Ås, øvrige kontorer i Tromsø, Harstad, Brønnøysund, Trondheim, Bergen og Sandnes.

Om oss (vetinst.no) 

Følg pressemeldinger fra Veterinærinstituttet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Veterinærinstituttet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Veterinærinstituttet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye