Skjelettet til Hvaldimir doneres til Naturmuseum og Botanisk hage ved UiA
Fiskeridirektoratet har besluttet at skjelettet til hvithvalen Hvaldimir skal doneres til Naturmuseum og Botanisk hage ved UiA Universitetet i Agder. Veterinærinstituttet og UiA samarbeider om overtakelsen.

Hvithvalen Hvaldimir ble obdusert ved Veterinærinstituttet i Sandnes på oppdrag fra Fiskeridirektoratet. Obduksjonsrapporten og påfølgende undersøkelser er ikke klare.
Vanligvis destrueres levninger etter obduksjoner ved Veterinærinstituttet. I dette tilfellet har Fiskeridirektoratet likevel besluttet å innvilge overlevering av levningene til en vitenskapelig institusjon. Saken har vekket stor offentlig interesse, og Fiskeridirektoratet anerkjenner derfor at det er av allmenn interesse at levningene beholdes for ettertiden.
Seksjonsleder for husdyr, vilt og velferd ved Veterinærinstituttet, Knut Madslien sier at levningene vil kunne overleveres Universitetet i Agder så snart alle nødvendige undersøkelser og prøver er hentet ut fra dyret.
- Kuratoren ved Naturmuseum og Botanisk hage ved UiA har forpliktet seg til å ha alt på plass for å overta levningene i henhold til våre prosedyrer hva gjelder smittevern. Vi synes det er fint at vi kan bidra til å beholde skjelettet som et eksempel på norsk naturmangfold, sier Madslien.
Kuratoren for zoologi på Naturmuseum og Botanisk Hage (NBH) ved UiA, Rasmus Worsøe Havmøller, sier at det er en stor ære å få lov til å overta skjelettet til Hvaldimir.
- Vi vil se til at dyret blir preparert skikkelig slik at skjelettet blir bevart for ettertiden i vårt nye magasinbygg. På den måten vil vi kunne formidle historien hans i NBHs utstillinger, og det ser vi frem til, sier Havmøller.
Kontakter
Knut MadslienFagansvarlig - vilthelseVeterinærinstituttet
Tel:+47 91736909knut.madslien@vetinst.noBente PaulsonSenior kommunikasjonsrådgiverVeterinærinstituttet
Pressevakttelefon 403 98 016 håndterer ikke SMS
Asle HaukaaskommunikasjonsdirektørVeterinærinstituttet
Pressevakttelefon 403 98 016 håndterer ikke SMS
Om oss
Veterinærinstituttet er et biomedisinsk forskningsinstitutt og Norges ledende fagmiljø innen biosikkerhet for fisk og landdyr. Helt siden opprettelsen i 1891 har vi arbeidet for å avverge helsetrusler og se helse for fisk, dyr, mennesker og miljø i sammenheng - Én helse.
Kjerneaktivitetene omfatter forskning, diagnostikk, overvåking, risikovurdering, rådgiving og formidling. Veterinærinstituttet er nasjonalt og internasjonalt referanselaboratorium.
Veterinærinstituttet er et forvaltningsorgan med særskilt fullmakt under Landbruks- og matdepartementet. Hovedkontoret ligger i Ås, øvrige kontorer i Tromsø, Harstad, Brønnøysund, Trondheim, Bergen og Sandnes.
Følg pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Veterinærinstituttet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Norsk dyrehelse fortsatt i verdenstoppen - men presset øker24.4.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Dyrene i Norge er noen av verdens friskeste og vi har få alvorlige dyresykdommer. Men med nye sykdommer som truer er dyrehelsen vår under stadig større press.
Villfisken har fått sin egen fiskehelserapport10.4.2025 10:30:44 CEST | Pressemelding
For første gang har Veterinærinstituttet utarbeidet en egen fiskehelserapport for villfisk. Rapporten omhandler sentrale sykdommer som kan true villfiskens helse, sykdommer som kan smitte mellom oppdrettsfisk og villfisk, samt parasitter og sykdommer som regnes som “normalfunn” hos villfisk.
Økt risiko for fugleinfluensa blant andefugler i Europa og Norge3.4.2025 13:00:20 CEST | Pressemelding
Varianten av fugleinfluensaviruset som nå dominerer i Europa har spesielt rammet gjess og svaner. I februar ble den for første gang påvist i Norge.
Dette er oppdrettsfiskens helse- og velferdsutfordringer11.3.2025 10:00:00 CET | Pressemelding
Helse- og velferdsutfordringene innen norsk oppdrett er fortsatt alvorlige, selv om dødeligheten har gått noe ned. Infeksjonssykdommer og skader etter lusebehandlingvar hovedårsaker til dødelighet hos norsk oppdrettslaks også i 2024. Det kommer fram i Fiskehelserapporten for 2024 fra Veterinærinstituttet.
Fortsatt radioaktiv forurensning i norsk honning28.2.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
Det er fortsatt radioaktiv forurensning i norsk honning etter Tsjernobyl-ulykken i 1986. Likevel utgjør det ingen helsefare for dem som spiser den.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom