Arbeidstilsynet

Hva har Arbeidstilsynet gjort så langt i år?

Del

Hvor mange tilsyn har vi gjennomført? Hvor mange overtredelsesgebyr har vi utstedt? Og hvor mange meldinger om kritikkverdige forhold har vi mottatt? Dette er eksempler på spørsmål du kan få svar på i Arbeidstilsynets nye rapportserie Fremdrift.

Bilde tatt ovenfra, ser en kvinne med gul vest og en mann på den andre siden av bordet som leser i et hefte.
Inspektører i Arbeidstilsynet går gjennom en tilsynsrapport Arbeidstilsynet

– Vi ønsker at denne informasjonen og statistikken om Arbeidstilsynets løpende aktivitet er åpen og lett tilgjengelig for alle som er interessert, sier avdelingsdirektør Monica Seem. Dette gir journalister og andre interessenter mulighet til å finne oppdaterte tall og innsikt om hva Arbeidstilsynet prioriterer.  

Om rapportserien: 

Fremdrift er en rapportserie som gir informasjon om Arbeidstilsynets løpende innsats innenfor prioriterte områder. Rapportene er ikke ment å dekke alt Arbeidstilsynet gjør, men de gir en overordnet oversikt på utvalgte områder. Serien består av fire ulike rapporter som blir jevnlig oppdatert:  

  • Arbeidstilsynets brukermål  
  • Meldinger om kritikkverdige forhold og meldinger om arbeidsrelatert sykdom 
  • Brukerundersøkelsen etter tilsyn 
  • Overtredelsesgebyr og anmeldelser 

Her kan du lese rapportene (arbeidstilsynet.no)

Arbeidstilsynet har gjennomført nær 8 200 tilsyn så langt i år

I perioden 1. januar – 31. august 2024 har Arbeidstilsynet gjennomført nær 8 200 tilsyn. Samlet sett har vi avdekket ett eller flere brudd i 72 prosent av disse tilsynene, og fulgt opp bruddene med minst én reaksjon i 67 av tilsynene. I fremdriftsrapporten om Arbeidstilsynets brukermål kan du lese om tilsynsinnsatsen som er rettet mot særlig prioriterte områder.  

Når Arbeidstilsynet avdekker brudd i tilsyn, kan vi gi ulike reaksjoner for å skape endring i virksomheten. Reaksjonsbruken er avhengig av alvorligheten i bruddene vi avdekker. I fremdriftsrapporten om overtredelsesgebyr og anmeldelser kan du lese mer om overtredelsesgebyrene vi har vedtatt så langt i år, i tillegg til vurderinger vi har gjort på en rekke momenter for ileggelse og utmåling av beløp for disse vedtakene. 

Vi sender jevnlig ut en brukerundersøkelse til virksomheter som har hatt tilsyn av oss. I fremdriftsrapporten om brukerundersøkelsen etter tilsyn presenterer vi resultater knyttet til virksomhetenes tilbakemeldinger på opplevd nytte, økt kunnskap og eventuelle iverksatte tiltak knyttet til disse tilsynene.  

Økning i meldinger om kritikkverdige forhold

Et annet tema du finner mer informasjon om i våre fremdriftsrapporter, er meldinger om kritikkverdige forhold som Arbeidstilsynet mottar. I perioden 1. januar – 31. august 2024 har Arbeidstilsynet mottatt 8 582 slike varsler. 

Gjennomsnittlig har Arbeidstilsynet de siste fem årene mottatt omtrent 9 500 meldinger per år, men antallet har økt etter at vi innførte ny løsning for mottak av meldinger om kritikkverdige forhold høsten 2021.  

– Disse meldingene er en viktig kilde til informasjon vi ellers ikke ville ha hatt tilgang på. Det gjør bidrar til at vi kan avdekke kritikkverdige forhold i arbeidslivet. Vi bruker også meldingene når vi vurderer hvor Arbeidstilsynet skal rette innsatsen fremover, sier Seem.  

Dersom du ønsker mer informasjon om Arbeidstilsynets innsats, kan du også sjekke ut statistikksidene våre på arbeidstilsynet.no.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Kvinne med kort, mørkt hår og briller smiler til kamera
Monica Seem, avdelingsdirektør i Arbeidstilsynet
Arbeidstilsynet
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Arbeidstilsynet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Arbeidstilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Arbeidstilsynet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye