NORM-VET-rapporten 2023: Rekordlavt salg av antibiotika til dyr
I 2023 var salget av antibiotika til landdyr i Norge det laveste siden rapporteringen ble startet i 1993. Situasjonen følges likevel tett, og som en del av overvåkingen av antibiotikaresistens hos dyr og i mat ble det i 2023 for første gang avdekket bakterier resistente mot karbapenemer i et storfehold i Norge.
Bruk av antibiotika gir større risiko for antibiotikaresistens hos både mennesker og dyr, og regjeringen jobber nå for å oppdatere deres strategi mot antibiotikaresistens, som har tydelige mål om reduksjon av forbruk av antibiotika.
- Regjeringens mål om redusert bruk av antibiotika ble oppnådd for både matproduserende landdyr, kjæledyr og oppdrettsfisk i 2023, sier Kari Olli Helgesen. Hun er seniorforsker ved Veterinærinstituttet og har ansvar for fagområdet legemiddelforbruk. Hun understreker at også forbruket av antibiotika til oppdrettsfisk har vært svært lavt over flere år og var i 2023 mer enn 99 prosent lavere enn i toppåret 1987.
- At situasjonen er så god som den er i Norge er takket være det forebyggende arbeidet som gjøres av alle fra dyreeiere til veterinærer, kunnskapsstøtteinstitusjoner og myndigheter her til lands. Situasjon er god, men sykdomstrusler og situasjonen i andre land gjør at vi stadig må følge med, sier fungerende administrerende direktør ved Veterinærinstituttet Øyvind Fylling-Jensen.
I 2023 ble det solgt 4479 kilo antibakterielle veterinærpreparater til landdyr i Norge. Av dette ble 4107 kilo brukt til matproduserende dyr og 372 kilo til kjæledyr. I tillegg ble det brukt 548 kilo til fiskeoppdrett.
Må regne med flere funn
På oppdrag fra Mattilsynet oppsummerer Veterinærinstituttet bruken av antibiotika til dyr, samt overvåker forekomst av antibiotikaresistens i mikrober fra fôr, dyr og næringsmidler i overvåkingsprogrammet NORM-VET. Data fra dette rapporteres årlig i en felles publikasjon med tilsvarende data for bruk av antibiotika og forekomst av antibiotikaresistens hos mennesker, i NORM/NORM-VET rapporten. Denne rapporten viser at det er generelt lite antibiotikaresistens hos dyr i Norge, med lav forekomst av multiresistens og av bakterier resistente mot kritisk viktige antibiotika.
- Til tross for den gode situasjonen i Norge påviste vi i 2023 for første gang hos produksjonsdyr i Norge bakterier resistente mot karbapenemer, som er en bakterie av stor betydning innen humanmedisin, da den er svært vanskelig å behandle, sier Anne Margrete Urdahl. Hun er også seniorforsker ved Veterinærinstituttet, og er prosjektleder for NORM-VET.
- Så lenge forekomsten av disse bakteriene fortsetter å øke hos mennesker vil vi nok måtte regne med flere slike funn i framtiden. I dette tilfellet var vi heldige ettersom bakterien ikke etablerte seg i besetningen og dermed ikke utgjorde et reservoar for smitte tilbake til mennesker, fortsetter hun.
Trenger flere prøver
I NORM-VET undersøkes bakterier fra friske dyr som går til slakt for å vurdere den generelle forekomsten av antibiotikaresistens. I tillegg gjennomfører NORM-VET screening-undersøkelser av kjæledyr og hest for å kunne vurdere bærerskap av antibiotikaresistente bakterier også hos disse dyreartene. Overvåking av bakterier fra syke dyr er også viktig for å kunne følge trender i forekomst og oppdage eventuell nye trusler.
- Dessverre har vi utfordringer i overvåkingen av syke dyr. Det er rett og slett for få prøver som undersøkes i Norge og dermed blir det vanskelig å kunne oppdage endringer i trender eller nye trusler. Dette er et problem som også svenskene har varslet om. Noe av grunnen er at mange prøver sendes til laboratorier i utlandet og dermed mister vi muligheten til å samle inn dataene her hos oss, sier Urdahl.
NORM-VET har et etablert samarbeid med TINE Mastittlaboratoriet i Molde og AniCura diagnostisk laboratorium. De bidrar med data henholdsvis fra mastitt hos drøvtyggere, og fra infeksjoner hos hund og katt.
Kontakter
Anne Margrete UrdahlForsker antibiotikaresistens Veterinærinstituttet
Tel:+47 92864102anne-margrete.urdahl@vetinst.noBente PaulsonSenior kommunikasjonsrådgiverVeterinærinstituttet
Pressevakttelefon 403 98 016 håndterer ikke SMS
Kari Olli HelgesenForsker antibiotikaforbruk Veterinærinstituttet
Tel:+47 99569795kari.helgesen@vetinst.noOm oss
Veterinærinstituttet er et biomedisinsk forskningsinstitutt og Norges ledende fagmiljø innen biosikkerhet for fisk og landdyr. Helt siden opprettelsen i 1891 har vi arbeidet for å avverge helsetrusler og se helse for fisk, dyr, mennesker og miljø i sammenheng - Én helse.
Kjerneaktivitetene omfatter forskning, diagnostikk, overvåking, risikovurdering, rådgiving og formidling. Veterinærinstituttet er nasjonalt og internasjonalt referanselaboratorium.
Veterinærinstituttet er et forvaltningsorgan med særskilt fullmakt under Landbruks- og matdepartementet. Hovedkontoret ligger i Ås, øvrige kontorer i Tromsø, Harstad, Brønnøysund, Trondheim, Bergen og Sandnes.
Følg pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Veterinærinstituttet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Høypatogen fugleinfluensa påvist hos gaupe20.12.2024 15:03:30 CET | Pressemelding
Det er påvist høypatogen fugleinfluensa (HPAI) av subtypen H5N5 hos en ung gaupe i Burfjord, i Kvænangen kommune. Gaupen er trolig smittet etter kontakt med syk eller død fugl.
Er du veterinær i hestepraksis? Vi trenger din hjelp19.12.2024 14:08:57 CET | Pressemelding
Et nytt prosjekt skal undersøke hvor ofte det såkalte «abortviruset», ekvint hestevirus type 1, forekommer hos hester i den norske og svenske hestepopulasjonen. Derfor er det er behov for hjelp fra deg som er veterinærer i hestepraksis.
Kan tamrein fra Norge gi nye svar om dødelig sykdom?17.12.2024 10:25:10 CET | Pressemelding
Spørsmålene er mange rundt den dødelige sykdommen skrantesjuke som rammer hjortedyr. Vil sykdommen smitte fra rein til elg, hjort eller rådyr? Kan andre arter, inkludert menneske, være utsatt? Nå foregår et smitteforsøk på rein for å finne svar.
Norsk-finsk samarbeid skal øke bevisstheten om smitte med Gyrodactylus salaris i nord22.11.2024 15:10:18 CET | Pressemelding
Lakseparasitten Gyrodactylus salaris er - etter årelang bekjempelse - fjernet fra alle våre nordlige vassdrag, men kampen mot parasitten i nord stopper ikke der. I finske elver som renner ut i Østersjøen er parasitten naturlig forekommende. Det er derfor en frykt for at parasitten kan spre seg herfra til elver som renner gjennom begge land i nord.
Fugleinfluensa påvist hos døde måker i Nord-Troms16.11.2024 10:01:00 CET | Pressemelding
Et begrenset antall fugler ble prøvetatt da omtrent 70 døde fugler ble funnet i Kvænangen i Nord-Troms etter å ha blitt skylt i land.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom