Medietilsynet

Årets tilskudd til avisene blir klart i oktober

Del

Medietilsynet er godt i gang med behandling av årets søknader til produksjonstilskudd for nyhets- og aktualitetsmedier, og tar sikte på tildeling i midten av oktober. De nye forskriftsendringene gjelder fra årets tildeling.

Fra avisredaksjon. To kvinner sitter ved hver sin pult og jobber på pc.

I år har Medietilsynet fått søknader om produksjonstilskudd fra 174 aviser, av disse er 16 nye søkere. Medietilsynet sender ut vedtak til de som får avslag på søknaden etter hvert som saken er ferdigbehandlet. Foreløpig har halvparten av de nye søkerne fått vedtak om avslag.

– Medietilsynet tar sikte på å tildele årets produksjonstilskudd 16. oktober, forteller avdelingsdirektør Hanne Sekkelsten i Medietilsynet. 

Svalbardposten likestilles med nordnorske medier 

Økt tilskudd til Svalbard og prisvekst-regulering av støttetak, er blant endringene Kultur- og likestillingsdepartementet har gjort i forskriften for produksjonstilskudd til nyhets- og aktualitetsmedier, som gjelder fra årets tildeling. 

Aviser på Svalbard blir nå likestilt med nordnorske aviser, noe som betyr at de får dobbelt grunntilskudd. Endringen får betydning for Svalbardposten. Videre blir det ikke lenger et krav at avisene må komme ut på papir for å få støtte.  

– Svalbardposten har de samme driftsforutsetninger som nordnorske medier, og disse endringene er derfor både fornuftige og riktige. Det er også på tide at kravet om papiravis fjernes, slik at dette ikke blir et hinder for digital utvikling, sier Sekkelsten. 

Andre endringer i forskriften 

Departementet har i tillegg vedtatt å justere det øvre taket for tilskudd til nasjonale nummer-to-medier fra 40 til 45 millioner kroner på grunn av prisveksten. Taket for nasjonale nisjemedier justeres fra 15 til 17 millioner kroner. Departementet har også gjort prisjusteringer i reglene for avkorting av tilskudd. 

For å sikre at tilskuddsmottakere har redaktører som følger god presseskikk, er det gjort en endring i forskriften om hvilke krav som skal stilles til redaktøren. Det følger av den nye bestemmelsen at redaktøren må ha sluttet seg til «allment aksepterte presseetiske standarder», som fremgår av Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten. 

Videre gjøres noen endringer som hovedsakelig er av teknisk karakter, blant annet for å tilpasse regelverket etter endringene som ble gjort i fylkesinndelinger i 2024.

Nøkkelord

Kontakter

Om Medietilsynet

Medietilsynet skal bidra til å realisere statens mediepolitiske mål. Våre hovedoppgaver er å fremme demokrati og ytringsfrihet gjennom mediemangfold og kritisk medieforståelse. Vi veileder barn og unge i bruk av digitale medier, fører tilsyn med aldersgrenser for film, forvalter støtteordninger, fordeler pressestøtte og fører tilsyn med kringkasting. Tilsynet er underlagt Kultur- og likestillingsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Medietilsynet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Medietilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Medietilsynet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye