Nye retningslinjer anbefaler lavere blodtrykksnivå og tidligere behandling
Nye europeiske retningslinjer anbefaler at blodtrykket bør ligge på et betydelig lavere nivå enn tidligere anbefalt for voksne som mottar blodtrykksenkende medisiner. Nylig var professor Eva Gerdts ved Universitetet i Bergen i London og la fram de nye anbefalingene om tidligere og mer intensiv behandling.
– De nye behandlingsmålene er et paradigmeskifte fra tidligere europeiske retningslinjer, sier professor Eva Gerdts ved Senter for hjertesykdom hos kvinner, UiB.
Hun har representert Norge i skrivegruppen for de nye retningslinjene og er i tillegg nyvalgt nestleder for Council of Hypertension innen European Society of Cardiology.
– Høyt blodtrykk vil fremdeles bli definert som et blodtrykk over 140/90mmHg, og blodtrykkssenkende behandling bør startes hos alle straks blodtrykket når denne terskelverdien. Men oppdatert forskning viser at også personer med lavere blodtrykk enn dette vil kunne ha nytte av blodtrykksenkende behandling hvis de har høy risiko for hjerte-karsykdom, sier professor Gerdts.
Dette kan spesielt gjelde for kvinner der tidligere forskning viser at høyt blodtrykk er spesielt skadelig. Ifølge de nye retningslinjene, er behandlingsmålet nå at overtrykket (systolisk blodtrykk, som betyr blodtrykket under hjertets sammentrekningsfase,) bør ligge mellom 120–129 mmHg.
Dette er en vesentlig endring sammenlignet med de gamle retningslinjene.
– Det er imidlertid viktig å understreke at de nye retningslinjene legger vekt på persontilpasset behandling, sier professor Gerdts, men legger til at ubehandlet høyt blodtrykk er en svært viktig årsak til utvikling av hjerte-karsykdom.
De nye retningslinjene kan leses i sin helhet her: ESC Guidelines for the management of elevated blood pressure and hypertension (escardio.org)
Kontakter
Eva GerdtsProfessor, Universitetet i Bergen
Tel:92086505eva.gerdts@uib.noFølg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Hva betyr jalla, og hvordan bøyer vi hermegås?13.1.2025 15:17:18 CET | Pressemelding
Bokmålsordboka og Nynorskordboka har vært gjennom en omfattende revisjon. 100 000 ord og uttrykk er gjennomgått fra A til Å. Vi gønner på, har hvit måned og søker opp nettroll i oppdaterte ordbøker tilpasset dagens språkbruk.
Oppsiktsvekkende oppdagelser i kampen mot Huntingtons sykdom10.1.2025 13:54:09 CET | Pressemelding
UiB-forsker Markus Miettinen er blant de første forskerne som har klart å fremstille en detaljert beskrivelse av proteinopphopninger assosiert med Huntingtons sykdom. Funnene kan bane vei for nye behandlinger og er nylig presentert i Nature Communications.
Små mikrobekolonier kommuniserer for å koordinere atferden sin9.1.2025 15:18:56 CET | Pressemelding
En ny studie publisert i Science Advances viser bevis på elektrisk signalering og koordinert atferd hos choanoflagellater, som er dyrenes nærmeste slektninger. Dette sofistikerte eksemplet på cellekommunikasjon gir viktig innsikt i den tidlige utviklingen av dyrs flercellethet og nervesystemer.
UiB jubilerer - 200 år med kunnskap, forskning og formidling17.12.2024 13:10:20 CET | Pressemelding
I 2025 markerer UiB Universitetsmuseets 200 års-jubileum med en rekke arrangementer og aktiviteter for store og små på museet.
UiB-eksperter: Hva gjør sosiale medier med oss?4.12.2024 11:13:04 CET | Pressemelding
Skal vi forby sosiale medier for barn? Hvordan påvirker sosiale medier oss? UiB har mange eksperter som kan kommentere på bruk, regulering og effekter av sosiale medier.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom