Riksantikvaren

Feirer felles løft for levende kulturlandskap

Del

Siden 2009 har 51 landskap over hele Norge fått status som Utvalgte kulturlandskap i jordbruket. I dag markeres 15-årsjubileet for satsingen på Gran på Hadeland, i ett av områdene som er med.

Landskap for ettertiden. På Gran på Hadeland finner vi ett av de 51 områdene i Norge som ivaretas gjennom Utvalgte kulturlandskap i jordbruket. Her markeres også 15-årsjubileet for satsingen med deltagere fra hele landet. Bildet viser landskapet ved Søsterkirkene på Gran.
Landskap for ettertiden. På Gran på Hadeland finner vi ett av de 51 områdene i Norge som ivaretas gjennom Utvalgte kulturlandskap i jordbruket. Her markeres også 15-årsjubileet for satsingen med deltagere fra hele landet. Bildet viser landskapet ved Søsterkirkene på Gran. Foto: Trond A. Isaksen Fri bruk ved kreditering

Utvalgte kulturlandskap er områder som er blitt valgt ut på grunn av sine unike natur- og kulturverdier. Her tar folk vare på naturmangfold, kulturhistorie og jordbruksdrift gjennom tradisjonelle bruksmåter og vår tids bygdeliv.

Grunneiere og drivere kan søke om støtte til ulike tiltak som bidrar til dette. Det kan for eksempel være landskapsskjøtsel, dyr på beite, restaurering av bygninger eller fortsatt seterdrift.

Historien om Norge

I år er det 15 år siden satsingen Utvalgte kulturlandskap i jordbruket (UKL) ble offisielt åpnet i Vanggrøftdalen i daværende Hedmark fylke. Hensikten med satsingen er å ta vare på viktige miljøverdier i jordbrukslandskap der aktivt jordbruk i all hovedsak har dannet grunnlaget for å opprettholde verdiene.

–Kulturlandskap er viktig for å bevare både biologisk mangfold, kulturmiljø og steder folk setter pris på. Men å ta vare på disse landskapene for ettertiden er ikke mulig uten menneskene bak. Jeg vil gratulere alle som har bidratt til dette, sier klima- og miljøminister Tore Sandvik.

Gjennom et spleiselag mellom landbruks- og miljømyndighetene har staten til sammen gitt 370,582 millioner kroner i støtte siden 2009. Målet er å gi bonden og andre drivere i områdene statlig drahjelp for å ta vare på kulturlandskapet.

–Landbruk over hele landet er et nasjonalt mål og landbruksproduksjon er nødvendig for å opprettholde jordbrukslandskapet, også for de utvalgte kulturlandskapene i jordbruket. Jobben grunneiere og drivere gjør er avgjørende for å ta vare på de verdiene som finnes i de utvalgte kulturlandskapene. Jeg takker dere alle for innsatsen dere har lagt ned, slik at vi med stolthet kan vise fram og dokumentere våre utvalgte kulturlandskap, sier statssekretær i Landbruks- og matdepartementet Wenche Westberg.

– Dette felles løftet er gull verdt for å ta vare på kulturlandskap for ettertiden, sier riksantikvar Hanna Geiran.

–Næringene i jordbruket har satt mange spor som forteller viktige deler av historien om Norge. Vi takker i dag alle som jobber med å ta vare på disse verdifulle områdene. Bonden er veldig viktig for kulturmiljøvernet, fortsetter riksantikvar Hanna Geiran. 

51 norske landskap

Utvalgte kulturlandskap i jordbruket er organisert som en felles satsing mellom Klima- og miljødepartementet og Landbruks- og matdepartementet.

På nasjonalt nivå samarbeider Landbruksdirektoratet, Miljødirektoratet og Riksantikvaren om satsingen. Kommunene er sentrale samarbeidspartnere og støttespillere for områdene.

Det startet med at 20 områder i Norge fikk status som Utvalgte kulturlandskap i 2009. I dag er det 51 områder som er en del av satsingen, og som viser mangfoldet av jordbrukslandskap. Områdene finnes spredt over hele landet, med mange ulike driftsformer, landskapstyper og natur- og kulturhistoriske verdier.  

Samling på Gran

Til 15-årsjubileet for satsingen 6. september har Landbruksdirektoratet, Miljødirektoratet, Riksantikvaren og Gran kommune invitert grunneiere og drivere fra de utvalgte områdene til en markering på Gran på Hadeland.

Gardbrukernes innsats står i sentrum for programmet. Hvilke erfaringer har de med Utvalgte kulturlandskap? Hvilke resultater er skapt gjennom satsingen? På programmet står også en rundtur i det utvalgte kulturlandskapet Granavollen – Tingelstad – Røykenvik på Gran.

Se programmet for jubileumsmarkeringen her.

Se oversikten over de 51 områdene og les mer satsingen på Landbruksdirektoratets nettsider og Riksantikvarens nettsider.

Nøkkelord

Kontakter

PressevaktRiksantikvarenIkke send sms, telefonen viderekobles.

Telefonen er betjent i vanlig kontortid.

Tel:404 65 153

Bilder

Riksantikvar Hanna Geiran
Riksantikvar Hanna Geiran
Foto: Øyvind Aase Fluge, Riksantikvaren Fri bruk ved kreditering.
Last ned bilde
Steinhuset ved Gran prestegård
Steinhuset ved Gran prestegård
Foto: Trond A. Isaksen, Riksantikvaren. Fri bruk ved kreditering
Last ned bilde
Øvre Tingelstad, Gran
Øvre Tingelstad, Gran
Foto: Trond A. Isaksen, Riksantikvaren Fri bruk ved kreditering
Last ned bilde
Ved Tingelstad gamle kirke, Gran
Ved Tingelstad gamle kirke, Gran
Foto: Trond A. Isaksen, Riksantikvaren Fri bruk ved kreditering
Last ned bilde

Lenker

Om oss

Riksantikvaren er et direktorat underlagt Klima- og miljødepartementet, og vi er departementets rådgiver i alle saker som gjelder kulturminner og kulturmiljø. Riksantikvaren er den overordnete kulturminnemyndigheten og ansvarlig for å sette i verk den nasjonale kulturminnepolitikken. Vi har et faglig ansvar overfor kommunene, fylkeskommunene, Sametinget, Sysselmesteren på Svalbard og forvaltningsmuseene på kulturminnefeltet.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye