Stadig flere velger leielagring av korn
Det er flere gevinster å hente ved å utsette kornoppgjøret til etter nyttår. Til nå denne skuronna har leielagring økt med nesten 15 prosent målt mot et normalår.
Prinsippet rundt leielagring er enkel: Kornprodusenten leverer kornet på høsten. Det veies inn og kvalitet og vannprosent bestemmes da. Felleskjøpet tar seg av tørking og lagring av kornet for produsenten, som får oppgjøret utbetalt i uke 4 i 2025 til prisene som gjelder da.
Prisen for lagerleie i kornsesongen 2024/2025 er 18 øre per kilo.
Opp 15 prosent
De to siste kornårene har vært ekstraordinære i hver sin ende av skalaen. I den svært gode 2022-sesongen valgte svært mange leielagring, og desto færre i 2023-sesongen, som alle husker som en av de dårligste sesongene i moderne historie.
- Målt mot 2020 og 2021 som var normale år, ser vi en økning på nesten 15 prosent i antallet produsenter som velger leielagring framfor å få oppgjøret nå. Det er svært positivt både for bonden og oss i Felleskjøpet. Vi tar ned kapitalbehovet i selskapet. Samtidig slipper bonden ansvaret for kornet på lager, sier forretningsområdesjef Kjetil Randem i Felleskjøpet Agri.
Økonomisk gevinst
For produsenter som kan vente med å få oppgjøret utbetalt til etter nyttår, vil det også være en prisgevinst på 11 øre per kilo korn, påpeker Randem.
- Vi er glade for å se at flere ser gevinsten i leielagring, som gir høyere avkastning enn kostnaden ved å bruke driftskreditt. Det har også en god momseffekt å flytte oppgjøret til over nyttår. Leielagring er også en god mulighet for økt inntjening for de som har ikke lagerkapasitet selv, sier Kjetil Randem.
Det er selvsagt en forutsetning at likviditetssituasjonen til den enkelte produsent gjør det mulig med utsatt oppgjør. Det er også verdt å merke seg at endringene som er gjort i priskurven denne sesongen gjør det mer lønnsomt å utnytte egne kornlagre.
Nøkkelord
Kontakter
Sigbjørn VedeldSeniorrådgiver kommunikasjon
Tel:+47 932 45 367sigbjorn.vedeld@felleskjopet.noBilder
Lenker
Felleskjøpet Agri hadde en omsetning på 20,5 milliarder i 2023 og har i overkant av 4 000 ansatte. Felleskjøpet er viktigste leverandør av teknologi og driftsmidler til norsk landbruk og har rundt 100 butikker rettet mot bønder og forbrukere i Norge. Felleskjøpet eier Granngården i Sverige som også har rundt 100 butikker rettet mot samme målgruppe. Vår virksomhet omfatter også eiendomsdrift, brød og bakervarer, samt utstyr til park, anlegg og kjæledyr. Felleskjøpet Agri er et samvirke eid av rundt 37 500 bønder. Felleskjøpet Agri er markedsregulator for korn og innkjøps- og salgssamvirke for medlemmene. Felleskjøpet Agris hovedmål er å bidra til å styrke medlemmenes økonomi på kort og lang sikt.
Følg pressemeldinger fra Felleskjøpet Agri
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Felleskjøpet Agri på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Felleskjøpet Agri
Felleskjøpet inngår gjødselavtale med svenske Nitrocapt2.10.2024 12:07:01 CEST | Pressemelding
NitroCapt og Felleskjøpet Agri har signert millionavtale for levering av nitrogengjødsel med lavt karbonavtrykk.
Ny konserndirektør i Felleskjøpet1.10.2024 15:16:49 CEST | Pressemelding
Lasse Erik Moen (58) er ansatt som ny Konserndirektør Butikk i bondesamvirket Felleskjøpet Agri. Moen kommer fra stillingen som administrerende direktør i BH Nordic, som blant annet eier barneutstyrskjeden Barnas Hus, og vil tiltre i stillingen 1. januar 2025.
Fare for overproduksjon av bygg - markedsreguleringen advarer30.9.2024 11:48:28 CEST | Pressemelding
Felleskjøpet markedsregulering uttrykker bekymring over markedsbalansen på bygg. Med prognoser som viser en betydelig økning i produksjonen av bygg, frykter de at det allerede i 2025 kan bli ubalanse i kornmarkedet.
Internasjonal pris for banebrytende teknologi i Trondheim27.9.2024 08:57:12 CEST | Pressemelding
Felleskjøpet Agri og Aneo Industry mottok prestisjefull pris for revolusjonerende varmepumpe.
Superkornet ingen vil spise26.9.2024 12:59:10 CEST | Pressemelding
Norske kornbønder dyrker nesten 600.000 tonn i året, men vi nordmenn spiser bare en halv prosent av avlinga. Hva er det med bygg?
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom