Greenpeace Norge

Oljeforbud behandles i Borgarting lagmannsrett

Del

Oslo, 4. september 2024I dag starter ankebehandlingen i klimasøksmålet. Borgarting lagmannsrett skal vurdere om utbyggingen av tre ulovlig godkjente oljefelt i Nordsjøen må stanses umiddelbart.

Frode Pleym, leder i Greenpeace, og Gytis Blaževičius, leder i Natur og Ungdom
Frode Pleym, leder i Greenpeace, og Gytis Blaževičius, leder i Natur og Ungdom Foto: Jenny Marie Baksaas

I 2023 saksøkte Greenpeace og Natur og Ungdom staten for å ha godkjent de tre olje- og gassfeltene Tyrving, Yggdrasil og Breidablikk i Nordsjøen, uten at feltenes globale klimavirkninger ble utredet. Etter behandling i Oslo tingrett i 2023, vant miljøorganisasjonene på alle punkter, og tingretten kjente godkjennelsene til alle tre oljefelt ugyldige. Tingretten innvilget også organisasjonenes ønske om midlertidige forføyninger, altså forbud, på feltene for å stanse videre utbygging til hele rettssprosessen er over.

Staten anket både dommen og forbudene, og i dag starter ankebehandlingen i Borgarting lagmannsrett. Retten skal vurdere om oljeforbudene på feltene i Nordsjøen skal fjernes eller bli stående.

– Tingretten slo i januar fast at disse ekstremt forurensende oljefeltene er ulovlige. Siden da har staten hevet seg over loven ved å pøse på med nye tillatelser. Behandlingen i lagmannsretten gir oss en reell mulighet til å stanse utbyggingen. Vi er klare for å ta denne omkampen på vegne av både oss og kommende generasjoner, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace.

På tross av tingrettens dom og de innførte forbudene, har staten godkjent tillatelser for å fortsette utbyggingen. Regjeringen ignorerer en grundig tingrettsdom, og risikerer å bygge ut oljefelt som om noen år kan bli kjent ugyldige av Høyesterett. Miljøorganisasjonene håper på nye tvangskraftige forbud på de tre feltene fra lagmannsretten.

– I tingretten beviste vi at CO2-utslipp fra oljefeltene kan utløse uopprettelige vippepunkter i klimasystemet, som vil gjøre jorda farligere for alle vi som lever her. Den norske staten må begynne å ta hensyn til barn og unges framtid. Og det betyr at vi som samfunn må ha tilgang til kunnskap om hvordan disse prosjektene vil påvirke oss, sier Gytis Blazevicius, leder i Natur og Ungdom.

Etter at staten anket både dommen og forbudene, har klimasøksmålet blitt delt opp. Hoveddelen - altså spørsmålet om vedtaket som godkjenner feltene er lovlig skal behandles av EFTA-domstolen i Luxembourg. Spørsmålet om forbudene, altså om utbyggingen av feltene må stanses umiddelbart, skal revurderes av lagmannsretten fra i dag.

Greenpeace og Natur og Ungdom har kalt inn syv vitner som skal forklare hvordan utslipp fra oljefeltene vil påvirke klima, natur og barn.

Praktisk info

  • Saken går fra 4.-12. september i rettssal K44 i Borgarting lagmannsrett. 

  • Det blir avholdt et pressemøte første rettsdag, 4. september, mellom 8.15 og 8.45 utenfor Borgarting lagmannsrett. Her blir det mulig å snakke med Gytis Blaževičius, leder i Natur og Ungdom, og Frode Pleym, leder i Greenpeace.

  • Saken strømmes ikke, men det er full referatfrihet for alle. Det er anledning til å ta bilder og filme i rettssalen før retten settes og i pauser

  • Mer informasjon om klimasøksmålet her

Tidsplan over dagene i retten

Dag 1 (4. september)

Innledning staten kl. 9-15

Dag 2 (5. september)

Innledning ankemotpartene kl. 9-15

Dag 3 (6. september)

Energidepartementet kl. 9.00-9.20

Greenpeace og NU kl. 9.20-10.00

Hersvik kl. 10.10-10.50

Drange kl. 10.50-12.15

Hessen kl. 13.00-13.50

Thiery kl. 14.00-15.30

Dag 4 (10. september)

Husebye kl. 09.00- 09.55

Rystad kl. 09.55-10.50

Riekeles kl. 11.05-12.00

Fæhn kl. kl. 12.45-13.45

Harstad  kl. 14.00-15.00

Lazarus  kl. 15.00-15.45

Dag 5 (11. september)

Prosedyre staten kl. 9-14.45

Dag 6 (12. september)

Prosedyre ankemotpartene kl. 9-14.45

Replikk kl. 14.50 – 15.10

Duplikk kl. 15.10 – 15.20

Sakskostnader / avslutning kl. 15.20-15.30

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Frode Pleym, leder i Greenpeace, og Gytis Blaževičius, leder i Natur og Ungdom
Frode Pleym, leder i Greenpeace, og Gytis Blaževičius, leder i Natur og Ungdom
Foto: Jenny Marie Baksaas
Last ned bilde
Greenpeace og Natur og Ungdom
Greenpeace og Natur og Ungdom
Foto: Jenny Marie Baksaas
Last ned bilde

Lenker

Greenpeace er verdens største uavhengige miljøorganisasjon, med tilstedeværelse i 55 land verden rundt. Vi jobber for å beskytte verdens klima og miljø, og gjennom politisk påvirkningsarbeid, fredelige aksjoner og kreative konfrontasjoner arbeider vi for å avsløre globale miljøproblemer og utvikle nødvendige løsninger for en grønn og fredelig framtid.

Følg pressemeldinger fra Greenpeace Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Greenpeace Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Greenpeace Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye