Fare for styrtregn og flom – slik sikrer du dine eiendeler
Nå varsler både YR og Varsom.no om betydelige nedbørsmengder og flomfare i deler av Sør- og Østlandet. Det er flere ting du kan gjøre for å sikre dine eiendeler.
Nå ventes det mye regn i deler av Sør- og Østlandet. Det kan føre til omfattende oversvømmelser og flomskader hos både folk og bedrifter. Foto: Fremtind.
Ifølge meteorologene ventes det svært mye regn i deler av Østlandet fra i ettermiddag. Det kan i verste fall føre til omfattende oversvømmelser og flomskader hos både folk og bedrifter.
– Hvis du ennå ikke har sikret eiendelene dine, er det fortsatt tid til å gjøre det, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.
Det er sendt ut oransje farevarsel for flom for deler av Sør- og Østlandet, og oransje farevarsel for svært mye regn i deler av Østlandet. Det ekstreme været føre til stengte veier og bruer.
– Overvann og fare for vannplaning vil kunne gi vanskelige kjøreforhold. Vurder å la bilen stå om du bor i de berørte områdene. Sjekk veimeldinger, tilpass farten og kjør etter forholdene, råder skadeforebyggeren.
Huseiere plikter å forebygge
Som huseier er du pliktig til å gjøre forebyggende tiltak mot skader som kan inntreffe der du bor. Etter loven er alt som er forsikret mot brann også forsikret mot naturskade, men som huseier er du nødt til å ta noen grep.
– Bor du i utsatte områder er det flere tiltak du kan gjøre. Følg med på meldinger fra lokale myndigheter, værvarsel og nyhetene. Du kan også følge med på varsom.no. Fargekodene forteller deg hvor alvorlig flommen forventes å bli, sier Nielsen.
NVE har også en egen varslingstjeneste på abonner.varsom.no. Der kan du registrere deg for å få varsler på e-post og/eller SMS om blant annet flom i egen kommune.
Flytte og tømme
– Du må sørge for at avløp er åpne. Tøm kjelleren for verdifulle gjenstander og sørg for det du ikke får flyttet er løftet opp fra gulvet, sier Hofstad-Nielsen.
Mange har også fritidsboliger de bør se til. De som har campingvogner langs kysten, sjøer og vassdrag bør flytte disse til et sikkert område.
- Og så er det viktig at du hjelper dem som ikke selv er i stand til å gjøre nødvendige tiltak, avslutter skadeforebyggeren.
Dette må gjøre om huset eller tingene dine er utsatt for flom
- Sørg for at avløp og kummer er åpne slik at vannet har fritt leide.
- Se til at nærliggende bekker ikke er demmet opp av hageavfall, kvister eller andre gjenstander.
- Rydd hagen for møbler, løse materialer, grill og gjenstander som kan bli tatt av vannet.
- Er det fare for at vann kan komme inn i kjeller eller garasje, bør gjenstander løftes opp fra gulvet. Sett ting i hyller, reoler og plastbokser som tåler vann, og fjern kostbare gjenstander fra kjeller eller underetasje.
- Fjern løse tepper og annet løst gulvbelegg.
- Hold dører og vinduer til kjeller og loft lukket. Dekk til med sandsekker om nødvendig.
- Følg med på nyhetssendinger og meldinger fra lokale myndigheter. Ved storflom kan det bli iverksatt tiltak fra myndighetene.
- Avtal med naboer eller venner om å gjøre tiltak og holde øye med huset ditt dersom du ikke er hjemme.
Sørg for egen beredskap
- Husk at du har et eget ansvar for å sikre deg ved utfall av strøm, drikkevann, internett, telefon og stengte veier som kan forekomme ved flom og skredhendelser.
- Du finner flere tips på DSBs sin nettside
https://www.sikkerhverdag.no/din-beredskap/var-og-natur/slik-forebur-du-deg-pa-flom/
*Berørte områder oppdateres fortløpende på varsom.no
Nøkkelord
Kontakter
Pressevakt
Tel:22 42 96 00pressevakt@fremtind.noTherese Hofstad-NielsenSkadeforebygger i Fremtind
Tel:928 58 599therese.nielsen@fremtind.noBilder
Om Fremtind
Fremtind – størst på forsikring i bank
Vi er eid av SpareBank 1 Gruppen, DNB og Eika-Gruppen, og er et av Norges største forsikringsselskap.
Vår oppgave er å hjelpe og motivere deg til å ta vare på deg selv, tingene dine og de du er glad i, og vi skal være der når det trengs. Vi jobber med å finne nye og smarte løsninger, som gjør hverdagen din enklere og tryggere.
Fremtind Service er et datterselskap av Fremtind. De utsteder bombrikker til kjøretøy og krever inn penger for bompasseringen. Ønsker du å komme i kontakt med Fremtind Service finner du kontaktinformasjon her.
Følg pressemeldinger fra Fremtind
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Fremtind på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Fremtind
Dyrere forsikringsutbetalinger etter innbrudd18.9.2024 07:45:00 CEST | Pressemelding
Innbrudd koster stadig mer å erstatte, viser bransjetall fra første halvår. Størst er økningen etter hytteinnbrudd, som er blitt hele 40 prosent dyrere.
Frykter slitte tak kan gi kjemperegning13.9.2024 08:09:12 CEST | Pressemelding
Flere huseiere kan sitte på kostnadsbomber uten å vite om det, mener skadeforebygger.
Fremtind og 7Analytics signerer langtidsavtale11.9.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Unik flomteknologi hjelper forsikringsselskapet i møte med et mer komplekst risikobilde.
50 skademeldinger så langt, men flomfaren øker10.9.2024 09:35:51 CEST | Pressemelding
– Så langt har vi registrert over 50 skader i tilknytning til regnværet, men det er fortsatt tidlig. Vi venter at antall skademeldinger vil øke, og følger spent med på flomfaren, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind.
Økt bekymring for klimaskader blant nordmenn5.9.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
I takt med at flere nordmenn rapporterer om skader etter styrtregn og flom, øker også andelen som bekymrer seg, viser en ny undersøkelse.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom