Informasjonskontoret for farge og interiør

Tetningslistene skal byttes nå

Del

I vinduer og dører finner du en liten gummipølse, som på fagspråket kalles for tetningslist. Trengs den å skiftes ut, bør det gjøres nå.

mann som bytter tetningslist på vindu
ENKEL JOBB: Det tar ikke lang tid, og er ikke veldig vanskelig. Emma Wold/ifi.no

Artikkel til fri bruk mot kreditering.

..................................................................................................................................................................................

Når gummilista rundt dørbladet eller vinduet blir gammel og sprekker, isolerer den ikke så godt lenger. Tetningslister sørger for, som navnet hinter til, at alt blir tett og fint. Tegn på at tetningslista er moden for utskiftning kan være at den er flatklemt, har sprukket opp eller løsnet.

Å bytte tetningslister bør gjøres før det blir for kaldt ute, og tommelfingerregelen anbefaler at du ikke bytter senere enn september. Dette er fordi den skal limes fast, og er det for kaldt vil ikke limet fungere som det skal.

– Vi anbefaler virkelig å gjøre det i den varme perioden, for da sitter også limet bedre og det blir enklere å få det til, sier Lars Petter Rustan fra Jordan Håndverk. – Pass på å gjøre det nå i høst, så er du klar for vinteren og en litt lavere strømregning.

Han tar oss gjennom den enkle prosessen når han bytter tetningslister på et vindu i Asker.

Gjør alt klart

Når du skal montere en tetningslist, må du starte med å fjerne den gamle. Har den allerede begynt å løsne kan du forsøke å dra den av. Skulle den sitte godt kan du gå til verks med en skarp tapetkniv.

– Jeg bruker rett og slett bare en kniv, og skjærer langs kanten. God og skarp kniv er kjekt, sier Rustan.

I tillegg til å fjerne den gamle lista, må du gi limet på baksiden av den nye et godt sted å hefte. Det kan innebære at du må slipe over, og male litt. Det skal også være rent, og fritt for støv og smuss.

Kjøp riktig list

Når det kommer til type tetningslist, finner du dem i ulike fasonger, også kalt profiler. For de fleste vinduer og dører vil en list med stor pølse være et godt valg. Den fyller et mellomrom fra 1 til 7 millimeter, og har god fleksibilitet.

– Her velger jeg en tetningslist fra Tesa som har en god pølse, og som er hvit. Den dekker godt. Dette vinduet er litt skjevt og rart, så det er viktig å ha en type som er litt kraftig, avslører Rustan. Vinduet det er snakk om skal byttes etter hvert, men i første runde er det viktig at det ikke trekker.

Å velge en hvit list til et hvitt vindu gjør at listen ikke blir særlig synlig. Har du vindu, eller en dør, i andre farger, anbefaler Rustan å gå for den transparente. Den er ikke helt gjennomsiktig, men vil ikke lage like stor kontrast som den helt hvite.

Monter den nye listen

Når vinduet er klargjort for den nye listen, er det bare å ta den ut av pakken. Tetningslistene som Rustan bruker her kommer to i bredden, så før han tar av teipen, deler han opp rullen. Deretter skjærer han den av i riktig lengde.

– Når alt har tørket og det er rent og pent, er det bare å starte med lista, sier Rustan. – På baksiden av listen er det teip, og det er gjelder å sette den så rett du kan fra starten av. Så jobber du deg sakte bortover.

– Dette er enkelt, og noe alle kan gjøre. Det er smart for økonomien å gjøre det også med lavere fyringskostnader. Og det er jo behagelig at det ikke trekker fra vinduet. Når du har byttet list hele veien rundt så lukker du vinduet og lar det stå et døgn. Da ligger teipen i press og fester seg bedre fast, avslutter Rustan.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

skitt fra vinduskarm
MÅ VASKES: Lim fester dårlig på støv. Bruk den tiden det tar å tørke over, og eventuelt pusse bort og grunne på nytt for bedre heft.
Emma Wold/ifi.no
Last ned bilde
Ny tetningslist i vindu
GOD SOM NY: Med en ny tetningslist er det både behagelig med mindre trekk fra vindu, men også gunstig økonomisk.
Emma Wold/ifi.no
Last ned bilde
fjern tetningslist med kniv
FJERN: Å skjære vekk de gamle tetningslistene gjør du lettest med en skarp kniv.
Emma Wold/ifi.no
Last ned bilde
fleksibel tetningslist
FLEKSIBEL: En tetningslist som dette kan flekse mellom syv og én millimeter. Det gjør den til et godt valg for gamle vinduer.
Emma Wold/ifi.no
Last ned bilde
montering av ny tetningslist i vindu
SAKTE BORTOVER: Sørg for at tetningslisten ligger rett og fint. Klem forsiktig bortover mens du monterer listen, før du kapper av eventuelt overskytende. Når du har montert alle listene, lar du vinduet stå lukket i et døgn.
Emma Wold/ifi.no
Last ned bilde

Lenker

Om Informasjonskontoret for farge og interiør

IFI er en privat non-profitt organisasjon som er bransjeambassadør, inspirator og pådriver for igangsetting av nye store og små oppussings-, og nybyggsprosjekter i Norge. Virksomhetens aktiviteter strekker seg fra forbrukerinformasjon til bransjearrangementer.

Følg pressemeldinger fra Informasjonskontoret for farge og interiør

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Informasjonskontoret for farge og interiør på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Informasjonskontoret for farge og interiør

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye