Hydrogensulfid i oppdrett: Fant nøkkel til bedre fiskevelferd
Forskere fra Nofima og internasjonale samarbeidspartnere har gjort viktige oppdagelser om hvordan atlantisk laks reagerer på langvarig eksponering for lave nivåer av hydrogensulfid (H2S) i vannet.
Studien som er publisert i Ecotoxicology and Environmental Safety, kan få stor betydning for fiskehelse og -velferd i resirkulerende akvakultursystemer (RAS). Resultatene kan bidra til forbedret risikovurdering og fastsettelse av grenseverdier for H2S i RAS-anlegg.
Hydrogensulfid (H2S) er en giftig gass som kan dannes i RAS-anlegg, særlig ved høyere saltinnhold. Selv lave H2S-konsentrasjoner forekommer under normal produksjon og har vært knyttet til helseproblemer og dødelighet hos laks. Den nylig publiserte studien har undersøkt hvordan langvarig eksponering for lave, ikke-dødelige nivåer av H2S påvirker laksens slimhinner, som er førstelinjeforsvaret mot trusler i miljøet.
Laksen har enzymer som bryter ned og fjerner H2S fra kroppen. Forskerne fant at disse sulfid-nedbrytende enzymene induseres allerede ved lave H2S-nivåer i vannet. Et annet viktig funn er at gjellene og luktorganet reagerer på H2S ved å skru på gener som aktiverer immunforsvaret, slik at fisken bedre takler stress. Rapporten konkluderer med at hydrogensulfid påvirker immunsystemet i fiskens slimhinner uten å skade vevet merkbart.
− Våre funn tyder på at laks i stor grad kan tilpasse seg de lave H2S-nivåene som ble testet, uten alvorlige negative helseeffekter, sier prosjektleder Carlo Lazado fra Nofima og legger til:
− Dette er gode nyheter for oppdrettsnæringen, men jeg understreker også viktigheten av nøye overvåking og kontroll av H2S-nivåer i RAS-anlegg. De sulfid-nedbrytende enzymene kan fungere som viktige biomarkører når laksen utsettes for H2S.
Studien representerer et viktig skritt mot et mer bærekraftig og effektivt landbasert lakseoppdrett med fokus på fiskevelferd og produksjonskvalitet. Ved å overvåke og kontrollere H2S-nivåene, samt implementere tiltak for å styrke fiskens naturlige forsvar, kan oppdretterne fremme frisk og mer produktiv fisk.
Carlo Lazado presenterer mer fra denne forskningen på konferansen Fremtidens smoltproduksjon 16.-17. oktober.
Nøkkelord
Kontakter
Reidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsleder Akvakultur
Tel:48197382reidun.lilleholt@nofima.noCarlo C. LazadoSeniorforsker
Seniorforsker i fiskehelse
Bilder
Lenker
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Conference: What is required for successful smolt production in the future?16.9.2024 13:59:04 CEST | Press release
Good smolt is the key to successful salmon farming. Should it grow big on land to perform better in the sea? At the conference "The future of smolt production" on 16-17 October in Norway, you are invited to a thorough review of the latest knowledge in the field.
- Hovedideen bak MSC-sertifisering holder ikke13.9.2024 13:26:15 CEST | Pressemelding
MSC kan gå krevende tider i møte. I en fersk Nofima-rapport slås det fast at prispremiene bærekraftsertifiseringen genererer, er små eller ikke eksisterende. MSC risikerer dermed å miste støtte fra fangstleddet, som dekker sertifiseringskostnadene.
Oppdrettsnæringen samles: Hva kreves for vellykket smoltproduksjon i fremtiden?9.9.2024 14:41:08 CEST | Pressemelding
God smolt er nøkkelen til vellykket oppdrett. Skal den vokse seg stor på land for å yte bedre i sjø? På konferansen "Fremtidens smoltproduksjon" den 16.-17. oktober inviteres det til en grundig gjennomgang av den nyeste kunnskapen på feltet.
New Findings on Salmon's Response to Hydrogen Sulphide in Land-based Fish Farms30.8.2024 00:01:00 CEST | Press release
Researchers from Nofima and international collaborators have made important discoveries about how Atlantic salmon react to prolonged exposure to low levels of hydrogen sulphide (H2S) in recirculating aquaculture system (RAS).
Leverandørnæringene større enn fiskeri og havbruk til sammen20.8.2024 13:30:00 CEST | Pressemelding
En ny rapport fra Nofima viser at leverandørene til sjømatnæringen er i sterk vekst og sysselsetter flere enn kjernevirksomheten i bransjen. 46.300 personer jobber i leverandørnæringene mens tallet er 40.000 ansatte i fiskeriene og havbruksnæringen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom