Diakonhjemmet

Ny lærebok i revmatologi: Et norsk bidrag til medisinsk utdanning

Del

Det norske fagmiljøet innen revmatologi ligger i verdensfronten på forskning og behandling. I den nye læreboken, Revmatologi, deler 77 eksperter fra 17 ulike disipliner sin innsikt. Boken er en omfattende ressurs om inflammatoriske revmatiske sykdommer, utviklet for medisinstudenter, men også verdifull for annet helsepersonell.

Fotomontasje av tre menn
Hovedforfatterne bak læreboken Revmatologi, Jens Vikse, Espen A. Haavardsholm og Øyvind Molberg.

Læreboken, Revmatologi, blir tilgjengelig 29. august 2024.

Revmatologi, et fag i sterk utvikling

Det er 11 år siden den forrige norske læreboken i revmatologi ble utgitt. Siden den gang har faget hatt en rivende utvikling, og behovet for en samlet oversikt over den nyeste kunnskapen har økt. Det nye læreverket tilbyr oppdatert kunnskap som reflekterer dagens praksis, godt forankret i det norske fagmiljøet. Innholdet er nøye kvalitetssikret av 74 medforfattere fra alle landets helseregioner, noe som gir verket en bred og solid faglig basis.

Tre hovedforfattere

Hovedforfatterne bak læreverket, Jens Vikse (lektor, Universitetet i Stavanger), Espen A. Haavardsholm (professor, Universitetet i Oslo) og Øyvind Molberg (professor, Universitetet i Oslo) er alle engasjert i undervisning tilknyttet profesjonsstudiet i medisin, samt for leger i spesialisering i revmatologi.

 Et omfattende, pedagogisk læreverk

Med sine 400 sider, rikt illustrert med fotografier, røntgenbilder og tegninger, tilbyr boken en dyptgående forståelse av revmatiske sykdommer. Den forklarer hvordan disse sykdommene kan påvirke ulike deler av kroppen, som huden, øynene, lungene, hjertet, nyrene og nervesystemet. Forfatterne har lagt vekt på å gjøre stoffet lett tilgjengelig, slik at leserne enkelt kan forstå hvordan disse sykdommene utvikler seg og påvirker kroppen.

- Vi er stolte av å kunne tilby denne boken, som et verdifullt verktøy for medisinstudenter og helsepersonell. Som alle andre disipliner, må vi sørge for å rekruttere fremtidige kolleger til vårt fag. Vårt mål er at boken skal gjøre faget mer synlig, tilgjengelig og forståelig, og inspirere flere til å fordype seg i revmatologi, sier Jens Vikse, en av hovedforfatterne.  Han forklarer at oppdaterte norskspråklige lærebøker er viktige, da de reflekterer norske behandlingspraksiser og bevarer det norske fagspråket.

 Studenter lærer best på morsmålet

Professorene Molberg og Haavardsholm underviser på medisinstudiet ved Universitet i Oslo. De opplever begge at mange studenter lærer best av tekster skrevet på norsk. De er samstemte i at det har vært givende å bidra til en oppdatert, heldekkende norsk revmatologiressurs for fremtidens helsepersonell.

 Digitale ressurser

Revmatologi er en del av et større læringsprosjekt, som også inkluderer en podcast, https://shows.acast.com/revmatologi og fremtidige instruksjonsvideoer. De vil bli tilgjengelige på nettsiden revmabok.no.

For ytterligere informasjon eller spørsmål, vennligst kontakt Jens Vikse på jensvikse@gmail.com

Om boken 

  • Sider: 400
  • Språk: Bokmål/Nynorsk
  • ISBN: 9788215068589
  • Utgivelsesdato: 29.08.2024

Mer om boken: https://www.universitetsforlaget.no/laerebok-i-revmatologi

Om forfatterne:

 Jens Vikse

Lege i spesialisering i revmatologi ved Stavanger universitetssjukehus. Doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Bergen. Lektor og emneansvarlig for immunologi ved Universitetet i Stavanger. Vikse driver podcasten “Revmatologi”, som er tilleggsmateriale til denne læreboken. Han har også forfattet læreverket “IMMU: Lærebok i revmatologi”, og det vises til immu.no for mer informasjon. Vikse holder en rekke nasjonale og internasjonale verv. Han er leder for LIS i revmatologi, norsk representant i den europeiske foreningen for yngre leger i revmatologi (EMEUNET) og leder for yngre forskere i EULAR study group on lung involvement in rheumatic diseases.

 Espen A. Haavardsholm

Professor/avdelingsleder ved Universitetet i Oslo (UiO), forskningssjef/overlege i revmatologi ved Diakonhjemmet sykehus og senterleder for Forskningssenter for behandling innen revmatologi og muskelskjelettsykdommer (REMEDY). Haavardsholm har vært engasjert i undervisning på mange nivåer, inkludert bachelor- og masternivå, spesialistkurs i revmatologi, profesjonsstudiet i medisin og som veileder for en rekke PhD-kandidater. Haavardsholm har i sin vitenskapelige karriere særlig fokusert på multisenterstudier innen behandlingsstrategier ved revmatiske sykdommer, med publikasjoner i bl.a. BMJ, The Lancet og JAMA. Han er for tiden president i Scandinavian Society of Rheumatology og styremedlem i Norsk revmatologisk forening.

Øyvind Molberg

Professor ved Universitetet i Oslo (UiO) og overlege i revmatologi ved Oslo Universitetssykehus (OUS). Engasjert i utdanning på alle nivå, med ansvar for revmatologi-undervisningen på medisin-studiet ved UiO, ledelse av kurs for spesialiteten i revmatologi og veiledning av studenter og et ti-talls PhD kandidater. Mange års erfaring som leder, både på OUS og UiO. Vitenskapelig bakgrunn fra human immunologi, men fra 2010 ledet og videreutviklet OUS sin revmatologiske forskning, med store satsninger på klinisk orienterte prosjekter, og med status som partner i REMEDY. Molberg har et overordnet ansvar for seksjonens tre store forskningsgrupper, som alle i hovedsak er eksternt finansierte.

Forsiden%20til%20boken%20Revmatologi
Lærewboken, Revmatologi

Kontakter

Bilder

Fotomontasje med tre menn
De tre hovedforfatterne er Jens Vikse, Espen A. Haavardsholm og Øyvind Molberg
Last ned bilde
Forsiden til læreboken Revmatologi
Læreboken, Revmatologi, henvender seg spesielt til medisinstudenter, men er også verdifull for annet helsepersonell.
Last ned bilde

Dokumenter

Lenker

Om Diakonhjemmet

www.diakonhjemmet.no
www.diakonhjemmethage.no

Følg pressemeldinger fra Diakonhjemmet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Diakonhjemmet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Diakonhjemmet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye