Flere tiltak skal styrke sikkerhetspsykiatrien
Økt døgnkapasitet i det sikkerhetspsykiatriske tjenestetilbudet og i psykisk helsevern generelt er et av en rekke sentrale tiltak for å styrke sikkerhetspsykiatrien i Norge.
I Oppdragsdokument 2024 fra Helse- og omsorgsdepartementet, fikk alle regionene i oppdrag å følge opp tiltakene i overordnet plan for sikkerhetspsykiatri. Helse Sør-Øst RHF skal koordinere arbeidet med tiltak som går på tvers av regionene, og i samarbeid med de andre regionene vurdere utvikling av regionale og nasjonale funksjoner.
På vegne av de regionale helseforetakene legger Helse Sør-Øst RHF i september frem en underveisrapport, som viser at arbeidet er godt i gang.
- Å styrke sikkerhetspsykiatrien og døgnkapasiteten i psykisk helsevern i sykehus generelt har vært et satsingsområde i helseforetakene også før årets oppdrags-dokument. Den regionale arbeidsgruppen har startet et arbeid med å kartlegge status for kapasitet i det sikkerhetspsykiatriske behandlingstilbudet og hvilke behov de ulike helseforetakene/sykehusene i regionen har for å utvikle tilbudet, sier avdelingsdirektør for psykisk helsevern og rusbehandling i Helse Sør-Øst RHF, Cecilie Skule.
- Det handler særlig om døgnkapasitet for pasienter med alvorlig psykisk lidelse, ambulante sikkerhetsteam, behov for overgangsboliger og sikkerhetsboliger. Det er viktig at kompetansen og den sikkerhetspsykiatriske forståelsen videreføres i alle ledd i et helhetlig sikkerhetspsykiatrisk pasientforløp, understreker hun.
100 millioner
I revidert nasjonalbudsjett 2024 ble det bevilget 100 millioner kroner som et varig økt tilskudd til å øke kapasiteten ved sikkerhetspsykiatriske avdelinger i helseforetakene, hvorav 54,3 millioner kroner til Helse Sør-Øst RHF. Det er opp til regionene å vurdere hvilke tiltak som er mest relevante med utgangspunkt i det lokale utfordringsbildet. Tilskuddet må også ses i sammenheng med målet om reduserte ventetider.
I Helse Sør-Øst ble midlene fordelt til helseforetak og sykehus etter Inntektsmodellen.
Døgnkapasitet
Siden 2022 har helseforetakene økt sin døgnkapasitet for voksne. I tillegg har Helse Sør-Øst RHF økt avtalene med de private avtalepartene i samme periode. Det utgjør en samlet økning i døgnplasser i regionen på 30,5 døgnplasser.
Flere av helseforetakene arbeider med konkrete planer for å styrke døgnkapasitet i sykehus det kommende året. Noen av planene innebærer en total økning av døgnkapasitet i helseforetaket, noen innebærer en dreining av kapasitet fra lavere til høyere nivå, f.eks. fra DPS til sykehus.
Ambulante sikkerhetsteam
Ambulante sikkerhetsteam er et annet viktig tiltak for å styrke sikkerhetspsykiatrien. I Helse Sør-Øst er det allerede flere helseforetak og sykehus som har etablert ambulante sikkerhetsteam.
I 2024 fikk Regional sikkerhetsavdeling (RSA) tildelt 4 millioner kroner fra Helse Sør-Øst RHF for å lage et pilotprosjekt med ambulant/utadrettet virksomhet for å lage mer helhetlige pasientforløp for pasienter ved regional sikkerhetsseksjon og bedre samhandling mellom spesialisthelsetjeneste og kommune. Arbeid med dette pilotprosjektet vil starte allerede nå i høst.
Kontakter
Medievakt Helse Sør-Øst
Tel:97147065medievakt@helse-sorost.noBilder
Om Helse Sør-Øst
Helse Sør-Øst RHF (regionalt helseforetak) er en av fire regionale helseforetak i Norge, og eier av de 11 statlige helseforetakene i regionen.
Helse Sør-Øst RHF sørger for spesialisthelsetjenester til 3,1 millioner mennesker i fylkene Agder, Oslo, Innlandet, Vestfold og Telemark og Viken. Det arbeider tilsammen 81.000 medarbeidere i helseforetakene/sykehusene.
Følg pressemeldinger fra Helse Sør-Øst RHF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Helse Sør-Øst RHF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Helse Sør-Øst RHF
Kortere ventetider enn for ett år siden9.12.2024 14:20:28 CET | Pressemelding
I november var den gjennomsnittlige ventetiden ved sykehusene i Helse Sør-Øst kortere enn året før. – Dette er en viktig milepæl, og resultatet bør inspirere alle som jobber for å redusere ventetidene, sier administrerende direktør i Helse Sør-Øst RHF, Terje Rootwelt.
Forbedrer tilgangen til jordmødre i Helse Sør-Øst8.11.2024 09:11:52 CET | Pressemelding
Siden 2023 er det satt i gang flere regionale og lokale tiltak for å sikre tilstrekkelig tilgang på jordmordmødre. Bakgrunnen økende rekrutteringsutfordringer og vekst i fødselstall i årene som kommer. Målet er å tilrettelegge for fremtidig behov og bedre bruk av eksisterende ressurser.
Fra grå til lys november - Helse Sør-Øst vil redusere ventetiden for øyebehandling7.11.2024 10:09:16 CET | Pressemelding
Arbeidet med Ventetidsløftet har identifisert katarakt (grå stær) som et område der det er mange ventende pasienter og lange ventetider. I dag står 5000 pasienter på venteliste i regionen, og ventetiden for avviklede pasienter (pasienter som har fått sin helsehjelp påstartet) hittil i 2024 er 197 dager. For å få ned ventetidene på dette området har Helse Sør-Øst satt i gang aksjonen Lys november.
Gjenåpner konkurransen om rusbehandling6.11.2024 08:54:38 CET | Pressemelding
Helse Sør-Øst RHF har besluttet å omgjøre tildelingen til 13 private aktører innen tverrfaglig spesialist rusbehandling. Dette innebærer at anskaffelsen gjenåpnes for alle som har gitt tilbud, med unntak av de som er avvist i konkurransen.
Stiller strenge krav til kvalitet28.10.2024 12:44:00 CET | Pressemelding
Kvalitet er helt vesentlig i tildelingen av nye avtaler innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling. Det sier konserndirektør i Helse Sør-Øst RHF, Mona Stensby. Hun sier det feil at økonomi teller mer enn kvalitet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom