Statskog SF

Store muligheter for fuglejegerne

Del

Med årets oppgang i rype- og skogsfuglbestand åpner Statskog nesten alle sine jaktområder 10. september.

Rypejeger med hund og fangst
Store muligheter for fuglejegerne i år Foto: Atle Skjelde

Statskog stengte sine jaktområder i Sør-Norge i fjor. I år blir nesten alt åpent. Unntakene er rypejakta på Kongsvold (Dovre), samt disse områdene nord i Trøndelag: Steinfjellet, Gjersvik, Falmår, Kjelmoen, Lindsetmoen og Finnvollan.

- Rypejegerne på Kongsvold og Gjersvik får refusjon. Jegerne på de øvrige rypestengte feltene nord i Trøndelag kan velge refusjon, eller velge å beholde kortet for å jakte skogsfugl, sier fagsjef i Statskog, Jo Inge Breisjøberget.

God tilgang i Nordland og Troms

Rypebestanden i Nordland og Troms har stedvis hatt så svake tellinger at de har vært stengt i flere år.

I fjor viste rypebestanden et løft. Mange forventet en naturlig, syklisk nedgang i år, men bestanden har gått ytterligere opp. Det betyr at flere jegere kan slippes til uten risiko for bestanden.

- Vi tilpasser hvor mye det blir jaktet i det enkelte jaktterreng. I en del områder overvåker vi situasjonen og begrenser hvor mange jegere som slipper til. Dette gjelder spesielt i populære, lett tilgjengelige og gode rypeterreng, sier Breisjøberget.

Kart over reguleringer i Nordland

Kart over reguleringer i Troms

Kunnskapsoppbygging i Meråker

I Meråker vil det være åpent for rype- og skogsfugljakt hos Statskog. Nytt av året er at jegerne på kommunekortet skal registrere jakt gjennom en digital aktiveringsordning. Dette gir innsikt i hvor mange lokale jegere som bruker kommuneavtalen, hvor mange dager de jakter og hvor stort uttaket av fugl er. Dette gir over tid en mer treffsikker og bærekraftig regulering.

Maksfangst i hele landet

Statskog regulerer med antallsbegrensning, ikke med kvoter. Justering av antall jaktdager i terrenget gir en sikrere styring av jakttrykket.

Likevel har Statskog satt et tak på 4 ryper og 2 skogsfugl per dag. Dette er en maksfangst som gjelder på alle Statskogs jaktområder.

- En så høy grense begrenser knapt noens jaktutøvelse, men det er likevel en ekstra sikkerhet mot for høyt uttak i enkeltområder, sier Breisjøberget.

Forvaltningsmodellen styrer

Statskogs forvaltningsmodell er basert på Jo Inge Breisjøbergets egen doktorgradsavhandling og høster internasjonal anerkjennelse. Takseringene har aldri før vært mer omfattende. Linjene som er gått tilsvarer veien mellom Oslo og Trondheim åtte ganger.

- Dette gir oss et kunnskapsgrunnlag i verdensklasse og skaper en større trygghet for at bestandene tåler den jakta vi til enhver tid åpner for, sier Breisjøberget.

Mer om takseringsresultatene kan du lese om her

Denne meldingen gjelder der Statskog forvalter jakt, totalt om lag 33 millioner dekar i Norge. For tellinger, reguleringer og jakt i statsallmenning vises til informasjon fra det enkelte fjellstyre.

Kontakter

Jo Inge BreisjøbergetFagsjef jakt og fiske

90 75 21 14 / 742 31 000

jib@statskog.no

Bilder

Rypejeger med hund og fangst
Store muligheter for fuglejegerne i år
Foto: Atle Skjelde
Last ned bilde

Lenker

Om oss

Statskog SF skal ivareta og utvikle verdier på fellesskapets grunn og er en garantist for allmennhetens tilgang til jakt, fiske og friluftsopplevelser i norsk natur.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye