Kronikk: Vi må se brukt plast som en ny ressurs
Tiden hvor brukt landbruksplast skal noen andre steder enn til gjenvinning er for lengst forbi, skriver konsernsjef Svenn Ivar Fure i Felleskjøpet Agri.
Av Svenn Ivar Fure, konsernsjef i Felleskjøpet Agri
Fredag 9. august publiserte NRK saken om Norges mest forsøplede elver. Forskere har undersøkt 84 elver for plast. Noen elver har svært liten forekomst av plast, mens det i andre elver er nærmest dumpet ut fyllinger med plast, ifølge NRK.
Det er nedslående å lese at en av plastfraksjonene som går igjen kommer fra landbruksplast, gjerne rundballefolie. Mye av plasten som er kartlagt antas å være «gammel moro». Plast har lang nedbrytningstid når det kastes i naturen.
Felleskjøpet Agri er den største totalleverandøren til norsk landbruk. Vi forhandler blant annet gjødsel, kraftfôr, såfrø og såkorn i storsekker, og vi selger plasten bonden pakker inn graset dyra spiser for å kunne produsere kjøtt og melk.
Mer plast gjenvinnes
Samtidig som vi er en stor næringsaktør, er vi opptatt av samfunnsansvaret som påligger oss. Derfor har vi gjennom flere år tatt stadig nye skritt for å bidra til at stadig mer plast leveres til gjenvinning.
Siden 2022 har vi etablert og utvidet en innsamling av storsekker fra landbruket i alle våre regioner. Bøndene leverer direkte til oss. Vi presser sekkene, sender de til gjenvinning, og gjennom verdikjeden danner de grunnlag for nye produkter i hardplast.
Denne sommeren startet vi innsamling blant bønder på Østlandet og i Midt-Norge i juni. Denne uka har vi samlet inn storsekker på Vestlandet og i Nord-Norge. Ambisjonene våre har økt fra 15 tonn i 2022 til at vi denne sesongen allerede har passert målet om å samle inn 200 tonn storsekker til gjenvinning.
En viktig ressurs
Landbruksplasten som derimot ofte viser mest igjen er rundballeplasten. Tynn plastfilm som pakkes rundt rundballene bonden presser i slåttonna.
Vi bruker mye tid på å fortelle våre kunder at landbruksplast er en ressurs vi må ta vare på. Den har ingenting i naturen å gjøre. Fortsatt ser vi grelle eksempler hvor brukt landbruksplast stappes i containere fylt med både snø, papir og diverse annet avfall. Dette gjør landbruksplasten om til søppel, og er det stikk motsatte av å se på plasten som et råstoff for ny plastproduksjon. På lik linje som at plastflaskene brusflaskene er laget av kan bli til nye plastflasker, kan brukt landbruksplast bli til ny landbruksplast.
Ved nyttår inngikk vi et samarbeid med returselskapet Norsirk, hvor planen er at vi sammen utvikler nye ordninger og rutiner, som gjør det enklere for den norske bonden å samle inn og levere ulike typer plast til gjenvinning.
Ambisjonene våre er klare: Gjennom samarbeid med innsamlere, og gjennom egne ordninger, er det hårete målet vårt at all plast vi setter på markedet skal samles inn. Norsirk får stadig nye avtaler på plass med lokale innsamlere, det utvikles lokale løsninger i samarbeid med bondelag og lokalmiljøer. Ved utgangen av juli rapporterte Norsirk at totalt er det blitt samlet inn 8000 tonn landbruksplast til nå i år gjennom vårt samarbeid. Et grovt overslag viser at 8000 tonn rundballeplast blir en lengde på hele 4,2 millioner meter.
I tillegg er det stadig flere som benytter seg av Felleskjøpets egen ordning hvor vi henter rundballeplast bonden selv har ristet, presset og oppbevart tørt. Vinn-vinn for både bonden og miljøet – og våre biler får verdifull last på returkjøringene.
På rett vei
Gjenvunnet rundballeplast blir nye produkter, blant annet ny rundballeplast. Trio Loop er rundballeplast hvor 30 prosent er gjenvunnet materiale. Denne sesongen har vi sett en dobling i salget av dette produktet sammenlignet med i fjor. Felleskjøpets ambisjon er at all plast vi omsetter fra svenske Trioworld skal være Loop-produkter i 2027.
Det er forstemmende å se bilder og lese rapporter som konkluderer at det flyter av plast i ulike elver. Samtidig er det en stor glede å se at tiltak, engasjement og nye tanker virker. Forskerne NRK har intervjuet poengterer i rapporten at den totale mengden plast i norske elver har minket med hele 35 prosent de siste fire årene.
Dette betyr at vi er på riktig vei. Veien til målet er fortsatt lang, men den blir kortere om vi alle endrer innstillingen vår til å se at plast er en ressurs som vil ha framtidig stor verdi.
Nøkkelord
Kontakter
Sigbjørn VedeldSeniorrådgiver kommunikasjon
Tel:+47 932 45 367sigbjorn.vedeld@felleskjopet.noBilder
Felleskjøpet Agri hadde en omsetning på 20,5 milliarder i 2023 og har i overkant av 4 000 ansatte. Felleskjøpet er viktigste leverandør av teknologi og driftsmidler til norsk landbruk og har rundt 100 butikker rettet mot bønder og forbrukere i Norge. Felleskjøpet eier Granngården i Sverige som også har rundt 100 butikker rettet mot samme målgruppe. Vår virksomhet omfatter også eiendomsdrift, brød og bakervarer, samt utstyr til park, anlegg og kjæledyr. Felleskjøpet Agri er et samvirke eid av rundt 37 500 bønder. Felleskjøpet Agri er markedsregulator for korn og innkjøps- og salgssamvirke for medlemmene. Felleskjøpet Agris hovedmål er å bidra til å styrke medlemmenes økonomi på kort og lang sikt.
Følg pressemeldinger fra Felleskjøpet Agri
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Felleskjøpet Agri på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Felleskjøpet Agri
Felleskjøpet inngår gjødselavtale med svenske Nitrocapt2.10.2024 12:07:01 CEST | Pressemelding
NitroCapt og Felleskjøpet Agri har signert millionavtale for levering av nitrogengjødsel med lavt karbonavtrykk.
Ny konserndirektør i Felleskjøpet1.10.2024 15:16:49 CEST | Pressemelding
Lasse Erik Moen (58) er ansatt som ny Konserndirektør Butikk i bondesamvirket Felleskjøpet Agri. Moen kommer fra stillingen som administrerende direktør i BH Nordic, som blant annet eier barneutstyrskjeden Barnas Hus, og vil tiltre i stillingen 1. januar 2025.
Fare for overproduksjon av bygg - markedsreguleringen advarer30.9.2024 11:48:28 CEST | Pressemelding
Felleskjøpet markedsregulering uttrykker bekymring over markedsbalansen på bygg. Med prognoser som viser en betydelig økning i produksjonen av bygg, frykter de at det allerede i 2025 kan bli ubalanse i kornmarkedet.
Internasjonal pris for banebrytende teknologi i Trondheim27.9.2024 08:57:12 CEST | Pressemelding
Felleskjøpet Agri og Aneo Industry mottok prestisjefull pris for revolusjonerende varmepumpe.
Superkornet ingen vil spise26.9.2024 12:59:10 CEST | Pressemelding
Norske kornbønder dyrker nesten 600.000 tonn i året, men vi nordmenn spiser bare en halv prosent av avlinga. Hva er det med bygg?
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom