Dyrebeskyttelsen Norge har tillit til medlemsdemokratiet
Til enhver tid har Dyrebeskyttelsen Norge rundt 200-250 tillitsvalgte. Sentralstyret og sekretariatet har stor tillit til lokalavdelingene.
Det har de siste årene oppstått interne konflikter i enkelte lokalavdelinger i Dyrebeskyttelsen Norges lokalavdelinger. Disse konfliktene ligger ikke på sentralt nivå. Sentralstyret og sekretariatet har høy terskel for å gripe inn i interne konflikter på lokalt nivå. Dyrebeskyttelsen Norge skal være en trygg arena for frivillige.
Flere medier presenterer et feilaktig bilde av sakene som ikke er faktabasert. Dyrebeskyttelsen Norge kommer derfor med en oppklaring:
Dyrebeskyttelsen Norge er en demokratisk medlemsorganisasjon. Landsmøte er organisasjonens øverste organ. Sentralstyret velges inn av landsmøte, og er organisasjonens øverste utøvende myndighet mellom landsmøtene. Årsmøtene i lokalavdelingene er avdelingenes øverste organ. Årsmøtet velger et styre som skal forvalte avdelingenes interesser mellom to årsmøter.
Alle våre lokalavdelinger er egne rettssubjekter som skal forvalte sine midler på best mulig måte i tråd med våre felles vedtekter, landsmøtevedtak, etisk plattform og medlemmenes ønske. Det vil si: på tross av at våre lokalavdelinger er egne rettssubjekter, kan de ikke fatte vedtak som bryter med organisasjonens formålsparagraf og vedtektene for øvrig selv om det ikke er i strid med norsk lov.
Våre lokalavdelinger kan for eksempel ikke starte oppdrett av kanin i bur, siden dette vil bryte med organisasjonens formål. Det vil på samme måte være i strid med organisasjonens formålsparagraf og demokratiske prinsipper å fjerne millionbeløp ut av lokalavdelingen og over i «private» og uavhengige stiftelser som ikke lenger er knyttet til medlemsdemokratiet i lokalavdelingen. Tilsvarende gjelder arv og offentlig tilskudd. Ved godtgjørelse for arbeid er avdelingene pliktige til å følge arbeidslivets lovverk og gjeldende trygderegler.
Det er derfor ikke fritt frem hvordan penger blir disponert selv om avdelingene er selvstendige rettssubjekter.
Dyrebeskyttelsen Norge arbeider iherdig med at lokalavdelingene beholder midler som er gitt dem, og med å forhindre enkeltpersoner skal kunne begunstiger seg på bekostning av organisasjonen og dens formål. Det er et viktig demokratisk prinsipp for Dyrebeskyttelsen Norge at medlemmene har styringsrett.
Nøkkelord
Kontakter
Åshild RoaldsetVeterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge
Foto: Marcel Leliënhof
Martin Aasen WrightKommunikasjonsansvarligDyrebeskyttelsen Norge
Tel:95211128martin@dyrebeskyttelsen.noOm Dyrebeskyttelsen Norge
Dyrebeskyttelsen Norge er en landsdekkende dyrevernorganisasjon med 25 lokalavdelinger spredt fra nord til sør. Siden 1859 har vi arbeidet for at dyr skal bli behandlet med respekt og medfølelse. Dette gjør oss til en av verdens eldste dyrevernorganisasjoner.
Følg pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrebeskyttelsen Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge
Dyrevelferdsscenen under Arendalsuka8.8.2024 11:22:21 CEST | Pressemelding
Hvorfor brukes ikke tilgjengelig kunnskap i hundeavl? Hvorfor har ikke Norge innført obligatorisk ID-merking av katt som i England, Sverige, Danmark, Belgia og Spania? Dyrebeskyttelse Norge utfordrer politikere, myndigheter og fagfolk på konkrete tiltak om hundeavl og id-merking under Arendalsuka.
Høysesong for dumping av katt og kanin4.7.2024 13:59:51 CEST | Pressemelding
Årets «dumpingsesong» av katt og kanin startet ved påsketider og fortsetter inn i sommerferien. Frivillige i Dyrebeskyttelsen Norge jobber på spreng for å redde dyr i hjelpeløs tilstand.
Tusenvis av hunder slipper hvert år i båndtvangtiden – nå reagerer natur- og dyrevernorganisasjoner24.6.2024 10:40:42 CEST | Pressemelding
Hvert år gir norske kommuner utallige dispensasjoner fra båndtvangbestemmelsene for hund. Dispensasjonene er svært skadelige for fugler og dyr i hekke- og yngletiden. Dyrebeskyttelsen Norge, NOAH – for dyrs rettigheter, Naturvernforbundet og BirdLife Norge ber statsforvalterne landet rundt om å sette en stopper for hundeslippene.
Frivillige hjalp mer enn 5000 dyr i nød4.6.2024 15:06:12 CEST | Pressemelding
Dyrebeskyttelsen Norge brukte 33,4 millioner kroner i 2023 på frivillig arbeid for å hjelpe hjemløse, dumpede eller forvillede dyr. Over 80 prosent av dem var katter.
Gratis veterinærklinikk blir fast tilbud27.4.2024 16:24:58 CEST | Pressemelding
Lisaklinikken Dyrebeskyttelsen Norge videreføres som et fast tilbud. Det har et enstemmig landsmøte vedtatt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom