Dropper fysisk aktivitet på jobb
Over halvparten av norske arbeidstakere får tilbud om fysisk aktivitet av arbeidsgiver, men 4 av 10 bruker sjelden eller aldri tilbudet. Det viser en ny, nordisk undersøkelse fra forsikringsselskapet If.
51,5 prosent av norske arbeidstakere får støtte av arbeidsgiverne sine til fysisk aktivitet, som kan forebygge helseproblemer. Men 26 prosent av dem som får tilbud om fysisk aktivitet fra arbeidsgiver, bruker det aldri. 14 prosent bruker det sjelden, og 25 prosent av og til. Det er bare 34 prosent som bruker tilbudet jevnlig.
I offentlig sektor er tallene lavere: Kun 26 prosent bruker arbeidsgivers tilbud om fysisk aktivitet regelmessig, mens 40 prosent i privat sektor gjør det samme.
Det viser forsikringsselskapet Ifs nordiske helseundersøkelse, gjennomført av Kantar, med over 4 000 respondenter i Norge, Sverige, Danmark og Finland.
– Ta ansvar!
Kasper Hjertholm, prosjektleder for forebyggende helse i If, er bekymret over at så få ansatte benytter seg av muligheten til å forebygge egne helseproblemer, når de får tilbudet.
– Sykefraværet i Norge er høyt, og vi vet at fysisk aktivitet vil bidra til å redusere det. Jobb er viktig, men helsa er viktigere – og påvirker hvordan vi presterer og trives på jobb. Derfor er arbeidsplassen en perfekt arena for forebyggende helse. Der kan arbeidsgiverne ta grep, samtidig som de ansatte selv må ta ansvar, sier Hjertholm.
Tilbud om støtte til fysisk aktivitet fra arbeidsgiver kan være alt fra treningsabonnement, tid til trening i arbeidstiden og treningsfasiliteter på jobb til andre fysiske aktiviteter som er gratis tilgjengelig.
Kan forebygge helseproblemer
Hjertholm er opptatt av et bedre samspill mellom arbeidsgivere og ansatte for å få flere i gang med fysisk aktivitet.
– Vi vet at fysisk aktivitet før eller i starten av arbeidsdagen gir mindre stress, mer kreativitet og bedre konsentrasjon utover dagen. Når trening blant annet gir mer velvære, trivsel og økt produktivitet, samtidig som det reduserer sykefravær, så er dette bra for alle parter, sier han.
Sykefraværsstatistikk fra NAV viser at Norge er i verdenstoppen for legemeldt sykefravær, og det øker stadig. Totalt gikk 8,9 millioner dagsverk tapt til legemeldt sykefravær i 1. kvartal 2024.
– Muskel- og skjelettlidelser er årsak til flest tapte dagsverk, mens sykefravær som skyldes psykiske lidelser øker mest. Samtidig er fysisk aktivitet det beste tiltaket for å forbedre psykisk helse, så dette henger tett sammen, påpeker Hjertholm.
Må fjerne barrierer
Helseeksperten mener at etablering av et aktivitetstilbud bare er starten for arbeidsgiverne. Neste steg er å motivere og skape en kultur som får de ansatte til å benytte seg av det.
– De største barrierene for fysisk aktivitet, er mangel på tid og overskudd. Derfor er det en god start å gi tid og rom for dette i arbeidstiden, og inspirere de ansatte til å ta gode valg for egen helse - hjelpe dem til å hjelpe seg selv. Det viktigste lederne kan gjøre er å gå foran som gode eksempler, og innføre noen faste poster som en naturlig del av arbeidsdagen. Hos oss starter vi for eksempel hvert teammøte med 3-5 minutter puste- og nakkeøvelser, sier Hjertholm.
5 råd for å få flere ansatte i aktivitet
- Kickoff: Arranger en (årlig) kickoff, der de ansatte får høre mer om hvorfor de bør trene, hvilket tilbud de har på jobb, og hvilke resultater det vil gi å benytte seg av det.
- Tid og rom: Gi de ansatte tid og rom til fysisk aktivitet i arbeidstiden.
- Fast rutine: Sørg for jevnlig påminnelse, for eksempel ved å oppfordre ansatte til å legge inn en fast tid i kalenderen sin.
- Tilgjengelighet: Gjør tilbudet enkelt og tilgjengelig, og informer om hvordan det brukes.
- Prioritet: Be ledere og mellomledere gå foran som gode eksempler – det gir en viktig signaleffekt.
Kilde: Forsikringsselskapet If
Nøkkeltall fra Ifs nordiske helserapport
- 51,5 prosent av norske arbeidstakere får støtte av arbeidsgiverne sine til fysisk aktivitet. 40 prosent av dem som har muligheten, bruker den sjelden eller aldri.
- 26 prosent av dem som får tilbud om fysisk aktivitet fra sine arbeidsgivere, bruker det aldri. 14 prosent bruker det sjelden, og 25 prosent av og til. 34 prosent bruker det regelmessig.
- I offentlig sektor er det kun 26 prosent som bruker arbeidsgivers tilbud om fysisk aktivitet regelmessig, mens det er 40 prosent i privat sektor som gjør det samme.
- Tilbud om støtte til fysisk aktivitet fra arbeidsgiver kan være alt fra treningsabonnement, tid til trening i arbeidstiden og treningsfasiliteter på jobb til andre fysiske aktiviteter som er gratis tilgjengelig.
Kilde: Forsikringsselskapet If
Nøkkelord
Kontakter
Ellen PaulsenKommunikasjonssjef
Tel:+47 900 36 010ellen.paulsen@if.noBilder
Lenker
Om If
If forsikrer alt som betyr noe i livet: mennesker, dyr, boliger, biler og mye mer. Vi hjelper også bedrifter slik at de kan fungere som normalt selv om de skulle få en skade. Takket være våre 7 900 dyktige medarbeidere kan 3,7 millioner kunder i Norden og Baltikum føle seg trygge på at de vil få den hjelpen de trenger - hvis noe skulle skje.
Følg pressemeldinger fra If
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra If på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra If
If advarer om svindelforsøk: Ikke gi fra deg opplysninger3.12.2024 11:03:19 CET | Pressemelding
Forsikringsselskapet If advarer nå mot utspekulert svindel i selskapets navn. Falske e-poster ber om kontoopplysninger.
Størknet viftefett er brannfelle28.11.2024 07:30:21 CET | Pressemelding
Kjøkkenvifter fulle av fett og smuss kan føre til storbrann. Hittil i år har brannvesenet her i landet rykket ut til 1481 branner eller branntilløp knyttet til komfyren.
Manglende støtte kan gi økt psykefravær26.11.2024 08:03:00 CET | Pressemelding
Kun 1 av 5 norske arbeidstakere får god støtte fra lederen sin ved psykiske helseutfordringer. Halvparten får ingen støtte. Det avslører en nordisk undersøkelse fra forsikringsselskapet If, som mener konsekvensen kan bli mer langvarig psykefravær.
Kjører på sommerdekk midtvinters19.11.2024 08:32:35 CET | Pressemelding
I januar og februar sist vinter hadde 3,4 prosent av bilene som var inne til skadetaksering hos If sommerdekk. Andelen var høyest i Nordland, Vestland og Agder.
Flatt startbatteri står for flertallet av elbilassistanser12.11.2024 07:44:47 CET | Pressemelding
Rundt én av tre veiassistanser til elbiler gjelder trøbbel med startbatteriet, ifølge forsikringsselskapet If.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom