Alzheimer-medisin godkjent i Storbritannina, men det offentlige vil ikke betale
Legemiddeltilsynet i Storbritannia godkjente torsdag Alzheimer-medisinen lecanemab (Leqembi) til bruk for pasienter i et tidlig stadium av sykdommen.

Legemiddeltilsynet, The Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) har, som de sier i en pressemelding, gjort en grundig gjennomgang av fordeler og risiko ved bruk av medisinen.
– Vi er sikre på, sammen med vilkårene for lisensgodkjenningen, at de relevante regulatoriske standardene for denne medisinen er oppfylt, sier direktør (interim) Julian Beach i MHRA.
Alzheimer-medisin tidligere godkjent i USA, men ikke i Europa
Lecanemab ble godkjent i USA allerede i fjor, og fjerner plakk i hjernen ved tidlig Alzheimers sykdom.
Lecanemab inneholder monoklonale antistoffer. Det gir en immunreaksjon, nokså likt det vi kan se ved en vaksinasjon. De nye medikamentene er såkalte sykdomsmodifiserende behandlinger. Det gir potensielt en kurativ behandling av demens, sammenliknet med de som kun bremser sykdommen.
Men nylig ble den avslått av det europeiske legemiddeltilsynet (EMA) til bruk i Europa. Hovedbegrunnelsen er at fordelene ved behandling ikke er store nok til å oppveie risikoen forbundet med legemiddelet.
Forskningssjef Geir Selbæk i Aldring og helse synes den britiske beslutningen er overraskende, sett i lys av den europeiske.
– Først ble jeg litt overrasket over at EMA ikke godkjente lecanemab i Europa. Nå er jeg overrasket over at Storbritannia så godkjenner medisinen. Dette illustrerer at det dreier seg om vanskelige avveininger mellom nytte og risiko, sier han.
Hvordan vil betale for Alzheimer-medisin?
Selbæk forteller at det neste steget nå blir å finne ut hvordan behandlingen skal finansieres.
– Så langt ser det ut til at National Institute for Health and Care Excellence (NICE), som gir nasjonale retningslinjer og råd for helse og omsorg, mener at effekten av behandlingen ikke rettferdiggjør kostnaden. De mener derfor at behandlingen ikke brukes i det offentlige helsevesenet i Storbritannia (NHS).
«Dette er en foreløpig beslutning, som betyr at personer i tidlige stadier av sykdommen vil bli nektet tilgang til lecanemab gjennom det offentlige helsevesenet i Storbritannia. Lecanemab vil kun være tilgjengelig for dem som har råd til den høye prislappen i private sektor – noe som vil være uoverkommelig for mange.»
– Dette skaper jo en del etiske dilemmaer, sier Selbæk.
Alzheimer’s Research UKs administrerende direktør Hilary Evans-Newton beskrev nyheten som søt, men med en bismak.
– Det er en bemerkelsesverdig prestasjon at vitenskapen nå leverer godkjent behandling, som kan bremse de ødeleggende effektene av Alzheimers, i stedet for bare å lindre symptomene. Imidlertid er det tydelig at vårt helsevesen ikke er klar til å ta imot denne nye bølgen av Alzheimers-medisiner, sier hun.
– Jeg vil tro produsenten planlegger å forhandle seg fram til en avtale med NHS, sier Selbæk.
Nøkkelord
Kontakter
Geir SelbækForskningssjef
Tel:+47-958 83 535geir.selbaek@aldringoghelse.noPetter HveemRedaktør, web/sosiale medier
Tel:+47 908 28 361petter.hveem@aldringoghelse.noBilder

Følg pressemeldinger fra Nasjonalt senter for aldring og helse
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nasjonalt senter for aldring og helse på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nasjonalt senter for aldring og helse
Ny nasjonal dag for fallforebygging 29. april: – Sammen kan vi forebygge fall med enkle grep28.4.2025 11:08:27 CEST | Pressemelding
Fall blant eldre er en av våre store helseutfordringer, men mange fall kan forebygges. – Enkle tiltak kan gjøre en stor forskjell, for mange eldre, pårørende og samfunnet ellers, sier fagsjef Gro Gujord Tangen i Nasjonalt senter for aldring og helse.
Vil løfte folks hjernehelse13.3.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Forskning viser at minst 40 prosent av demenstilfeller potensielt kan forebygges eller utsettes gjennom livsstilsendringer. Nå lanserer Nasjonalt senter for Aldring og helse Hjerneløftet – en gratis guide som gir folk forskningsbaserte råd for en sunnere hjernehelse. Forskningssjef Geir Selbæk er en av forskerne bak initiativet.
Ny norsk studie viser sammenheng mellom hørselstap og kognitiv svekkelse23.1.2025 13:42:49 CET | Pressemelding
Forskere ved Aldring og Helse har i samarbeid med internasjonale kolleger tidligere vist at det er en sammenheng mellom redusert hørsel og demens. Nå har de funnet en tydelig sammenheng med redusert kognitiv funksjon, også hos personer uten demens.
Trond-Viggo Torgersen og Anna Helle-Valle bygger broer mellom generasjoner med podkasten Generasjon23.1.2025 08:15:39 CET | Pressemelding
Trond-Viggo Torgersen og datteren Anna Helle-Valle inviterer i podkasten Generasjon unge folk til studio. Blant gjestene er kjendiser som politikeren Simen Velle, influenser Ellen Aabøl og skuespiller Amalie Stuve. Temaer for de ulike samtalene favner vidt; fra kunst, politikk og kjønnsforskjeller til nye og gamle fenomener, som vlogging og apper.
Ny studie: Psykiske lidelser kan øke risikoen for demens senere i livet5.12.2024 14:42:32 CET | Pressemelding
En studie basert på data fra Helseundersøkelsen i Trøndelag (HUNT) er nylig publisert i det anerkjente tidsskriftet Alzheimer’s & Dementia; Diagnosis, Assessment and Disease Monitoring. Studien strekker seg over tre tiår og kaster nytt lys over sammenhengen mellom depresjon, angst og demens.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom