Krepsepest påvist ved Mørkfoss i utløpet av Øyeren - all krepsing i området er forbudt
Funnet er svært alvorlig, fordi krepsepest er dødelig for den utrydningstruede edelkrepsen. Det er forbudt å krepse og alt fiskeutstyr, kajakker o.l. som kan spre smitte, må tørkes fullstendig eller desinfiseres før de flyttes fra ett sted til et annet.
-Det er svært viktig at folk respekterer restriksjonene som gjelder, slik at krepsepest ikke sprer seg til enda flere/større områder enn i dag, sier seksjonssjef i Mattilsynet Jarle Bergsjø.
En egen forskrift gjelder for området, og har som formål å begrense og bekjempe spredning av sykdommen og å forebygge spredning til andre vassdrag.
Signalkreps sprer smitte, men blir ikke syk selv
Påvisningen av krepsepest skjedde etter at Statsforvalteren i Østfold, Buskerud og Akershus fikk melding fra en privatperson om mulig funn av signalkreps ved Mørkfoss. Signalkreps ble fanget inn og sendt til Veterinærinstituttet, som nå altså har påvist krepsepest.
Signalkreps er nesten alltid smittet med krepsepest, men den blir ikke syk selv, slik som edelkrepsen. Smittet edelkreps dør få dager etter at den er smittet.
Alle har ansvar for å ikke spre smitte
Alle som bruker vann og vassdrag der krepsepest er påvist, har ansvar for å ikke spre smitte videre til andre vassdrag.
Krepsepest skyldes en bestem type eggsporesopp. Sporer fra eggsporesopp kan feste seg til utstyr og båter, derfor er det svært viktig at alle desinfiserer båter og utstyr før det blir brukt andre steder.
Sporene fra krepsepest-soppen kan også spres via fisk som har spist kreps, via signalkreps og via syk eller død edelkreps. Det er derfor forbudt å krepse i restriksjonssonene for krepsepest. Det er svært strenge krav med hensyn til annet fiske og til desinfeksjon/tørking av alt utstyr som er i kontakt med vann i disse sonene. Les mer om hvordan du hindrer spredning av krepsepest
Meld fra til Mattilsynet dersom du finner død eller syk kreps
Mattilsynet oppfordrer turgåere, fiskere og andre som ferdes i området om å melde fra til Mattilsynet på postmottak@mattilsynet.no om funn av død eller syk kreps.
Ved funn er det også viktig at du legger disse i en pose og fryser dem ned. Du får melding fra Mattilsynet om hva du skal gjøre med den fryste krepsen når vi har vurdert meldingen.
Om krepsepest
Krepsepest er en sykdom forårsaket av eggsporesoppen Aphanomyces astacii. Den er dødelig for den europeiske edelkrepsen, og er derfor en alvorlig trussel mot denne allerede utryddingstruede arten.
Signalkreps ble tatt inn fra Nord-Amerika til flere europeiske land på 60-tallet, og den er en fremmed, svartlistet art i Norge.
Om oss
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Vaksinér kaninene dine mot kaningulsott21.5.2025 15:02:18 CEST | Pressemelding
Mattilsynet anbefaler kanineiere å vaksinere dyrene sine mot kaningulsott (RHD). Den alvorlige virussykdommen er den siste tiden påvist flere steder i Sør-Norge.
Gi hunden en trygg og god 17. mai – la den bli hjemme15.5.2025 11:21:01 CEST | Pressemelding
17. mai er en festdag for oss, men for hunder kan den være både skremmende og stressende. Mattilsynet oppfordrer hundeeiere til å la hunden slippe folkemengder, høyt lydnivå og overveldende sanseinntrykk – og heller feire nasjonaldagen i trygge, rolige omgivelser.
Ny organisering i Mattilsynet fra 1. mai2.5.2025 09:36:24 CEST | Pressemelding
Fra 1. mai endrer Mattilsynet organiseringen fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner.
Øker tiltakssonen for blåtunge28.4.2025 14:00:27 CEST | Pressemelding
Mattilsynet forventer økt forekomst av blåtunge hos drøvtyggere i år. Derfor utvider vi området med tiltak, som vi håper skal bidra til å begrense spredningen av den alvorlige dyresykdommen. Blåtunge smitter ikke til mennesker, hverken via dyr eller mat.
Ingen funn av MRSA i norske svinehold på fem år20.3.2025 13:00:39 CET | Pressemelding
Heller ikke i 2024 ble det påvist MRSA-bakterier i norske svinehold. Det viser at Norge har lykkes med å forebygge introduksjon og etablering av bakterien som er motstandsdyktig mot flere typer antibiotika.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom