Forsvaret

Nytt pilotprosjekt gir Forsvaret dobbelt så mange teknikerlærlinger

Del

Forsvaret har et stort behov for teknikere, og behovet øker. Nå har Forsvarets verksted Nord-Norge gjort et snedig grep som dobler tallet på teknikerlærlinger.

Pilotprosjektet gjør at Forsvaret kan ta inn flere teknikerlærlinger.
Pilotprosjektet gjør at Forsvaret kan ta inn flere teknikerlærlinger. Sondre Mosdal, Forsvaret

– Lærlingordningen er den samme, men vi har omorganisert hvordan vi drifter den. Tidligere har vi hatt lærlinger og veiledere spredt på de forskjellige verkstedene. Det har fungert veldig bra, men utfordringen har vært at vi ikke har kunnet øke antallet noe særlig. Det er begrenset hvor mange lærlinger man kan ha på ett sted, forteller oberstløytnant Gaute Indseth.

Han er sjef for Forsvarets verksted Nord-Norge (FVNN), som er en del av Forsvarets logistikkorganisasjon.

Dobbelt så mange teknikerlærlinger

I stedet for å spre førsteårslærlingene på regionens verksteder, gjennomfører de nå første læreåret samlet i Verkstedstroppen i Bjerkvik i Nordland. Der har de egne ledere som støttes av instruktører og veiledere fra verkstedene i FVNN. Ordningen skjer i samarbeid med Hæren og vil i første omgang vare i tre år. Første år er lagt til Bjerkvik fordi det her er tilgang til mye materiell som kan brukes i undervisningen.

– Nå kan vi doble antallet lærlinger. Vi har tidligere hatt et sted mellom 10 og 20 første-, andre- og tredjeårslærlinger. Nå har vi 26 førsteårslærlinger i Verkstedstroppen i Bjerkvik, forteller Indseth.

Flere teknikere til Finnmark

Et av de viktigste målene med pilotprosjektet er å sikre Forsvaret nok teknikere i årene som kommer. Det er spesielt viktig i vårt nordligste fylke, der Forsvaret nå øker aktiviteten.

– Ordningen gjør at vi kan få inn flere lærlinger ved verkstedene i Finnmark, og intensjonen er at vi får flere utdannede teknikere som kan bekle stillinger i Finnmark på sikt. Etter bestått fagbrev vil lærlingene kunne ha både sivile og militære stillinger, og det er muligheter for videreutdanning i Forsvaret, sier Anneline Vassbakk Løyning, prosjektleder for Lærlingeordningen FVNN.

Håper på økt trivsel og motivasjon

Verkstedstroppen i Bjerkvik skaper et større og yngre miljø – og dermed grobunn for vennskap og motivasjon. 

– Det håper vi vil gjøre at trivselen øker, slik at de skaper gode bånd og motiveres for videre tjeneste i Forsvaret, sier FVNN-sjef Gaute Indseth.

Samtidig sikrer en at kravene til militær førstegangstjeneste ivaretas parallelt med fagopplæringen.

– Nå vil vi bedre kunne sikre trening på militære ferdigheter og fysisk trening, noe som har vært vanskeligere å ha kontroll over i den tidligere ordningen, sier FVNN-sjefen og legger til:

– Vi får nå redusert belastningen ute i verkstedene. Vi har fortsatt mange nok dyktige læresjefer der til å ivareta andreårslærlingene, og så har vi valgt å prioritere inn ekstrapersonell det første året, forteller Indseth.

Positive tilbakemeldinger

De historiske teknikerlærlingene startet tjenesten 6. august med innrykksuke og teambygging på Bjerkvik, før de startet rekruttskolen hos Artilleribataljonen uken etter.

– Tilbakemeldingene fra rekruttene har så langt vært positive, og vi har fått konstruktive tilbakemeldinger på ting vi kan forbedre under denne «innrykksuken», sier prosjektleder Anneline Vassbakk Løyning.

Andre læreår gjennomføres som et rent praksisår ved FVNNs lokale verksteder ledet av verkstedsjef. Dette inkluderer steder som Kirkenes, Porsangmoen, Skjold, Bardufoss, Setermoen, Bjerkvik og Osmarka.

Nøkkelord

Kontakter

Gaute IndsethOberstløytnantSjef for Forsvarets verksted Nord-Norge

Tel:400 29 760

Bilder

Pilotprosjektet gjør at Forsvaret kan ta inn flere teknikerlærlinger.
Pilotprosjektet gjør at Forsvaret kan ta inn flere teknikerlærlinger.
Sondre Mosdal, Forsvaret
Last ned bilde
Pilotprosjektet gjør at Forsvaret kan ta inn flere teknikerlærlinger.
Pilotprosjektet gjør at Forsvaret kan ta inn flere teknikerlærlinger.
Sondre Mosdal, Forsvaret
Last ned bilde
Pilotprosjektet gjør at Forsvaret kan ta inn flere teknikerlærlinger.
Pilotprosjektet gjør at Forsvaret kan ta inn flere teknikerlærlinger.
Sondre Mosdal, Forsvaret
Last ned bilde

Lenker

Om Forsvaret

På oppdrag frå politikarane løyser Forsvaret ei rekkje oppdrag for å halde Noreg trygt. Forsvaret er det sterkaste verkemiddelet norske styresmakter har. Politikarane har bede Forsvaret om å løyse fleire oppgåver på vegner av samfunnet. Vi har samanfatta oppgåvene våre i fem hovudoppdrag:

  1. Forsvare Noreg og Noregs allierte
  2. Overvake og drive etterretning
  3. Trygge grensene og sikre handlefridom for politikarane
  4. Samarbeide internasjonalt
  5. Støtte det sivile Noreg

Følg pressemeldinger fra Forsvaret

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forsvaret på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Forsvaret

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye