Økt fokus på samarbeid og tilgjengelighet i museene

Del

Kulturdirektoratets museumsprogram gir tilskudd til seksten prosjekter de neste årene. De flerårige prosjektene er i stor grad basert på varige samarbeidsløsninger mellom museene.

Museene i Akershus skal sammen med flere museer og utdanningsinstitusjoner bygge kompetanse på bærekraftsformidling, med tilskudd fra Kulturdirektoratet. Her fra nærmiljøhagen på Linderud gård.
Museene i Akershus skal sammen med flere museer og utdanningsinstitusjoner bygge kompetanse på bærekraftsformidling, med tilskudd fra Kulturdirektoratet. Her fra nærmiljøhagen på Linderud gård. Foto: MiA - Museene i Akershus

Kulturdirektoratets museumsprogram gir tilskudd til seksten prosjekter de neste årene. De flerårige prosjektene er i stor grad basert på varige samarbeidsløsninger mellom museene.

I perioden 2024-2026 har Kulturdirektoratet to museumsprogram, som gir tilskudd til prosjekter i norske museer. Programmet Aktiv samhandling er rettet mot treårige prosjekter, mens programmet Tilgjengelige museer gir tilskudd til ettårige prosjekter. Totalt kom det inn 36 søknader med en samlet søknadssum på 123 millioner kroner.

– Museene er en sentral del av vår demokratiske infrastruktur. Vi vil at museene våre skal fortsette sitt gode arbeid med å være aktive og relevante institusjoner i demokratiet og samfunnet, både nasjonalt og lokalt. Derfor er det viktig for oss å bidra til at de får den kompetansen og de verktøyene de trenger, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery. – Så er det også fint å se at det er flere museer som skal samarbeide fremover – det betyr enda mer kompetansedeling og dermed enda sterkere museumssektor, legger hun til.

Aktiv samhandling – treårige prosjekter

Museumsprogrammet skal stimulere til nye varige samhandlingsstrukturer, styrke kompetanse og infrastruktur innenfor alle museumsfaglige områder og styrke museenes arbeid med kompetanseutvikling og utvikling av metoder og strategier for å nå FNs bærekraftsmål. I behandlingen er det lagt vekt på at prosjektene må bidra til kompetanseutvikling og ha konkrete beskrivelser av utvikling av metoder og verktøy for varige samhandlingsstrukturer.  

Til programmet Aktiv samhandling kom det inn 24 søknader med samlet søknadssum på 120 millioner kroner. Åtte prosjekter er innvilget med et samlet tilsagn på 36 millioner kroner over tre år. 

– Søknadene viser at museene arbeidet godt med kompetanseutvikling og er opptatt av å finne verktøy og metoder som kan bidra til en mer bærekraftig samfunnsutvikling. Alle prosjektene som innvilges tilskudd, er samarbeidsprosjekter mellom flere museer og UH-sektor, sier seksjonsleder for kulturarv og museum i Kulturdirektoratet, Inga-Lill Sundset.

Blant prosjektene som mottar tilskudd er Museene i Akershus, som søker på vegne av fem museer og flere utdanningsinstitusjoner. Prosjektet SAMBA: Aktiv samhandling for bærekraftsformidling i museene vil etablere samarbeid om bærekraftspørsmål og en plattform for samhandling med varig virkning, med mål om å bygge kultur for bærekraftarbeid og økt bærekraftkompetanse i museene.

Norsk Industriarbeidermuseum har søkt sammen med tre andre museer og flere utdanningsinstitusjoner om prosjektet Varig kompetanseløft. Målet med prosjektet er å styrke støttefunksjonene for forskning i museene, integrere forskningen i annen museumspraksis og forsterke samarbeidet med UH-sektoren.

Tilgjengelige museer – ettårige prosjekter

Programmet skal bidra til at museene styrker arbeidet med prioritering og planlegging av tiltak som bygger ned sosiale, strukturelle og fysiske barrierer, og som gjør museet mer tilgjengelig for personer med funksjonshindringer. Målet er å legge grunnlag for strukturell endring i museets arbeid med disse målgruppene. Prosjektene som er innvilget tilskudd kan vise til planer om dialog og samarbeid med brukergrupper i arbeidet med kartlegging av behov og mulige løsninger for bedre tilgjengelighet. 

– Programmet Tilgjengelige museer er et resultat av en langvarig satsing fra Kulturdirektoratet om å øke fokuset på tilgjengelighet i norske museer. Gjennom mange år har museumsstatistikken vist at museene jobber aktivt med å øke tilgjengeligheten, men også at det er en lang vei å gå. Vi håper at de innvilgete prosjektene vil styrke synligheten for denne typen arbeid i museumssektoren, slik at stadig flere besøkende kan benytte seg av museene, sier Sundset.

Til programmet Tilgjengelige museer kom det inn 12 søknader med samlet søknadssum på 3,2 millioner kroner. Åtte prosjekter er innvilget med et samlet tilsagn på 2,1 millioner kroner. 

Blant prosjektene som mottar tilskudd er Aust-Agder museum og arkiv, som skal gjennomføre til et samarbeidsprosjekt mellom alle museene i Agder og Norges Blindeforbunds fylkeslag i Agder. Hovedmålet er å øke tilgjengeligheten for blinde og svaksynte i de deltakende museene. Norges Blindeforbund bidrar også i prosjektet.

Justismuseet er tildelt tilskudd for å utvikle sin kompetanse og museumsfaglige praksis for å bli et bedre museum for mennesker som har utviklingshemming. Museet har også mål om å bidra til større kunnskap og oppmerksomhet rundt denne publikumsgruppen i norske museer generelt. Justismuseet har fra før god kompetanse om fysisk tilgjengelighet og ønsker nå å utvide sin kompetanse for å utvikle museet for mennesker med kognitive utfordringer og utviklingshemming.

Kulturdirektoratets museumsprogram

Kulturdirektoratets museumsprogram finansieres med overskuddet fra Norsk Tipping AS, og skal bidra til at museene styrker nødvendig kompetanse og utvikler metoder og verktøy for å løse museumsfaglige oppgaver.  

Kontakter

Bilder

Museene i Akershus skal sammen med flere museer og utdanningsinstitusjoner bygge kompetanse på bærekraftsformidling, med tilskudd fra Kulturdirektoratet. Her fra nærmiljøhagen på Linderud gård.
Museene i Akershus skal sammen med flere museer og utdanningsinstitusjoner bygge kompetanse på bærekraftsformidling, med tilskudd fra Kulturdirektoratet. Her fra nærmiljøhagen på Linderud gård.
Foto: MiA - Museene i Akershus
Last ned bilde

Lenker

Følg pressemeldinger fra Kulturdirektoratet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kulturdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kulturdirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye