Statskog SF

Populær og misforstått solskinnsjakt

Del

Dobbelt misforstått og kraftig undervurdert, sier Statskogs jaktsjef idet ringduejakta åpner.

Jegere på duejakt
Duejakt i Solør Foto: Gard Arneberg/Statskog

- Folk tror det handler om «byduer», som de ikke har lyst til å ha som mat, sier Jo Inge Breisjøberget.

Han er fagsjef for jakt og fiske i Statskog og selv en ivrig duejeger.

- For å unngå misforståelsen, kan restauranter kalle det for «skogsdue» for å understreke at de ikke er de samme som du finner i parken og på låven. Skogsdue er imidlertid fredet, så da går det helt galt, sier Breisjøberget.

Nyter kulturlandskapet

Ringdua lever i skogen og spiser spillkorn, frø og bær. De trekker gjerne i retning vann morgen og ettermiddag og nyter godt av kulturlandskapet.

- Den vanligste formen for jakt på ringdue skjer på nytresket åker, hvor de kommer for å spise korn som ligger igjen, sier jaktsjefen.

Det holder imidlertid ikke å snike seg fram når dua først er der. I god tid før trekket bør man ha satt opp lokkeduer på åkeren som signaliserer at det er trygt å lande akkurat der. Hellingen på terrenget må stemme, vinden må være riktig og det bør være oppholdsvær. Landingssonen må være innenfor haglehold.

Solskinnsjakt

- Dette er godværssjakt. Når det regner, er det ingen vits i å jakte due. Det klassiske er at du sitter bak en kamuflasje og nyter kaffen, er helt urørlig når de skarpøyde duene kretser over deg før landing og feller dua akkurat idet den skal lande, forteller Breisjøberget som skynder seg å legge til:

- Ganske ofte er det dua som overlister oss jegere, og man ender opp med å se på duene som lander på en annen åker enn den du sitter på, ler Breisjøberget.

Jaktåpning 21. august

Antall felte ringduer per år i Norge varierer mellom 30 000 og 40 000. Den regnes som et attraktivt matvilt som ligger mellom rype og kylling på smak.

Jakta foregår som regel på åker. Om dua kan velge, foretrekker den nytresket erte- eller hveteåker. Jakta skjer med hagle etter avtale med grunneier. Jakttiden er fra 21. august og fram til jul.

Økt bestand

Ringdua er trekkfugl som hovedsakelig overvintrer i Sørvest-Europa. Bestanden i Norge anslås til mellom 350 000 og 700 000 par. Den norske bestanden har økt over de siste syv årene. I Europa har bestanden økt betraktelig de siste tiårene, og bestanden er mer enn doblet siden 1980. Bestanden i Europa er estimert til å ligge mellom 20 500 000-29 000 000 par. Tallene er hentet fra Store Norske Leksikon.

Kontakter

Jo Inge BreisjøbergetFagsjef jakt og fiske

90 75 21 14 / 742 31 000

jib@statskog.no

Bilder

Jeger på duejakt
Duejakt
Foto: Trond Gunnar Skillingstad
Last ned bilde
Jegere på duejakt
Duejakt i Solør
Foto: Gard Arneberg/Statskog
Last ned bilde
Tilbredt duemåltid
Et duemåltid
Foto: Gard Arneberg/Statskog
Last ned bilde

Lenker

Om oss

Statskog SF skal ivareta og utvikle verdier på fellesskapets grunn og er en garantist for allmennhetens tilgang til jakt, fiske og friluftsopplevelser i norsk natur.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye