Leverandørnæringene større enn fiskeri og havbruk til sammen
En ny rapport fra Nofima viser at leverandørene til sjømatnæringen er i sterk vekst og sysselsetter flere enn kjernevirksomheten i bransjen. 46.300 personer jobber i leverandørnæringene mens tallet er 40.000 ansatte i fiskeriene og havbruksnæringen.

Det er havbruksnæringen som driver veksten med større og mer avanserte anlegg. Det økte fokuset på biologiske utfordringer har skapt et stort marked for leverandører innen utstyr, teknologi og tjenester. Havbruk står for 33.000 av de sysselsatte i leverandørnæringene, mens tallet for fiskerinæringen er 13.300.
Rapporten viser at leverandørnæringene spenner vidt, fra tradisjonelle næringer som skipsverft og fiskeredskapsprodusenter til høyteknologiske bedrifter som utvikler avansert teknologi for havbruk. Håndtering av sykdom og lus har ført til økt etterspørsel etter blant annet luseskjørt, rensefisk, laserteknologi og brønnbåtkapasitet. I tillegg kommer en rekke tjenesteleverandører innenfor områder som transport, logistikk, forsikring og finans.
Struktureringer
Fiskeflåten har gjennomgått en betydelig strukturering. Det har resultert i færre, men større og mer avanserte fartøy. Dette har skapt behov for nybygg og modernisering, noe som igjen har gitt betydelige oppdrag for verftsindustrien.
Kostnadsstrukturen viser at hele 71 prosent av omsetningen i havbruk går til varekjøp mens tallet er 31 prosent til varekjøp i fiskeriene. Dette skaper store ringvirkninger.
– Det er hos leverandørene mye av innovasjonen i sjømatnæringen finner sted. Størst innovasjonsmiljøer finnes hos fôrprodusenter og innen vaksine/fiskehelse, men det er også mange små og mellomstore bedrifter som bidrar med ny teknologi og nye løsninger, sier Audun Iversen, forsker og prosjektleder for rapporten.
Leverandørene finnes ikke bare langs kysten, men over hele landet. Det er en tendens til at mer spesialiserte leverandører konsentreres i større byer, sjømatkommuner eller regionale sentra.
_ Rapporten understreker hvor viktig leverandørnæringene har blitt for verdiskapingen i norsk sjømatnæring. Leverandørene skaper arbeidsplasser og verdier langs hele kysten, og bidrar med avgjørende innovasjon som styrker næringens konkurransekraft, sier Iversen.
Utfordringer
Rapporten avdekker økende utfordringer og usikkerhet i deler av leverandørnæringene. Utfordringer på grunn av reduserte kvoter i fiskeriene og usikkerhet rundt grunnrenteskatten i havbruket førte til permitteringer, nedbemanninger og konkurser i enkelte segmenter.
_ Vi ser en viss usikkerhet knyttet til fremtidige investeringer i både oppdrettsnæringen og fiskeriene. Dette påvirker naturligvis leverandørnæringen. De er avgjørende for sjømatnæringens suksess, og vi må erkjenne at med de utfordringene de står overfor må næringen og myndighetene samarbeide for å sikre fortsatt vekst og innovasjon, sier Audun Iversen.
Totalt 130 milliarder
Totalt kjøpte sjømatnæringen varer og tjenester for 130 milliarder kroner i 2022. Gjennom sin drift kjøpte sjømatnæringen varer og tjenester for 110 milliarder kroner, mens de i tillegg investerte for rundt 20 milliarder.
Rapporten, som er en del av et større forskningsprosjekt finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF), gir en detaljert oversikt over leverandørbedriftene og deres betydning for sjømatnæringen.
Rapporten er tilgjengelig på Nofima sine nettsider.
Nøkkelord
Kontakter
Audun IversenForsker
Tel:+47 900 40 615audun.iversen@nofima.noBilder


Dokumenter
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har 390 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Fra frykt til tillit: Åpenhet kan gjøre mat prosessert med høyteknologi til det neste store30.10.2025 09:28:15 CET | Pressemelding
Forbrukere ønsker bærekraftig, sunn og praktisk mat. Men vi frykter det vi ikke forstår oss på. Mat prosessert med høyteknologi, for eksempel.
Smaken av gresskar30.10.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Gresskar blir stadig mer populært på norske middagsbord, og utvalget vokser for hvert år. Nå har Nofimas smaksdommere bedømt syv utvalgte matgresskar – slik at det skal bli enklere å velge den beste sorten til suppen, gryten eller paien.
Nofima har ansatt ny direktør i vikariat20.10.2025 14:10:59 CEST | Pressemelding
Finn A. Weltzien er tilsatt som direktør for akvadivisjonen i forskningsinstituttet Nofima, i et vikariat fra 1. november til sommeren 2026.
Researched what temperature does to salmon health and development16.10.2025 12:35:40 CEST | Press release
In a scientific trial, Atlantic salmon reared at different temperatures developed as expected — until transferred to sea water, when one group surprised the scientists from Nofima.
Undersøkte temperaturens påvirkning på laks16.10.2025 12:35:25 CEST | Pressemelding
Laks som var oppdrettet ved ulike temperaturer utviklet seg helt som forventet. Helt til de ble satt i sjø. Da var det en gruppe av laks som overrasket forskerne.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom