Leverandørnæringene større enn fiskeri og havbruk til sammen
En ny rapport fra Nofima viser at leverandørene til sjømatnæringen er i sterk vekst og sysselsetter flere enn kjernevirksomheten i bransjen. 46.300 personer jobber i leverandørnæringene mens tallet er 40.000 ansatte i fiskeriene og havbruksnæringen.

Det er havbruksnæringen som driver veksten med større og mer avanserte anlegg. Det økte fokuset på biologiske utfordringer har skapt et stort marked for leverandører innen utstyr, teknologi og tjenester. Havbruk står for 33.000 av de sysselsatte i leverandørnæringene, mens tallet for fiskerinæringen er 13.300.
Rapporten viser at leverandørnæringene spenner vidt, fra tradisjonelle næringer som skipsverft og fiskeredskapsprodusenter til høyteknologiske bedrifter som utvikler avansert teknologi for havbruk. Håndtering av sykdom og lus har ført til økt etterspørsel etter blant annet luseskjørt, rensefisk, laserteknologi og brønnbåtkapasitet. I tillegg kommer en rekke tjenesteleverandører innenfor områder som transport, logistikk, forsikring og finans.
Struktureringer
Fiskeflåten har gjennomgått en betydelig strukturering. Det har resultert i færre, men større og mer avanserte fartøy. Dette har skapt behov for nybygg og modernisering, noe som igjen har gitt betydelige oppdrag for verftsindustrien.
Kostnadsstrukturen viser at hele 71 prosent av omsetningen i havbruk går til varekjøp mens tallet er 31 prosent til varekjøp i fiskeriene. Dette skaper store ringvirkninger.
– Det er hos leverandørene mye av innovasjonen i sjømatnæringen finner sted. Størst innovasjonsmiljøer finnes hos fôrprodusenter og innen vaksine/fiskehelse, men det er også mange små og mellomstore bedrifter som bidrar med ny teknologi og nye løsninger, sier Audun Iversen, forsker og prosjektleder for rapporten.
Leverandørene finnes ikke bare langs kysten, men over hele landet. Det er en tendens til at mer spesialiserte leverandører konsentreres i større byer, sjømatkommuner eller regionale sentra.
_ Rapporten understreker hvor viktig leverandørnæringene har blitt for verdiskapingen i norsk sjømatnæring. Leverandørene skaper arbeidsplasser og verdier langs hele kysten, og bidrar med avgjørende innovasjon som styrker næringens konkurransekraft, sier Iversen.
Utfordringer
Rapporten avdekker økende utfordringer og usikkerhet i deler av leverandørnæringene. Utfordringer på grunn av reduserte kvoter i fiskeriene og usikkerhet rundt grunnrenteskatten i havbruket førte til permitteringer, nedbemanninger og konkurser i enkelte segmenter.
_ Vi ser en viss usikkerhet knyttet til fremtidige investeringer i både oppdrettsnæringen og fiskeriene. Dette påvirker naturligvis leverandørnæringen. De er avgjørende for sjømatnæringens suksess, og vi må erkjenne at med de utfordringene de står overfor må næringen og myndighetene samarbeide for å sikre fortsatt vekst og innovasjon, sier Audun Iversen.
Totalt 130 milliarder
Totalt kjøpte sjømatnæringen varer og tjenester for 130 milliarder kroner i 2022. Gjennom sin drift kjøpte sjømatnæringen varer og tjenester for 110 milliarder kroner, mens de i tillegg investerte for rundt 20 milliarder.
Rapporten, som er en del av et større forskningsprosjekt finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF), gir en detaljert oversikt over leverandørbedriftene og deres betydning for sjømatnæringen.
Rapporten er tilgjengelig på Nofima sine nettsider.
Nøkkelord
Kontakter
Audun IversenForsker
Tel:+47 900 40 615audun.iversen@nofima.noBilder


Dokumenter
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har 390 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Skit inn, skit ut sier pukkellaksforsker22.8.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det myldrer av pukkellaks i elver i Troms og Finnmark. Folk klarer ikke å håndtere mengden, og da blir kvaliteten fort dårlig, hevder pukkellakseforsker i Nofima.
38 millioner daglige måltider sjømat ignorert: - Store hull i matberedskapen15.8.2025 08:48:11 CEST | Pressemelding
Hver dag produserer og eksporterer Norge 38 millioner måltider med sjømat. Likevel er sjømat og sjømatproduksjon så vidt nevnt i analyser av matberedskapen i landet. Et paradoks fire tunge forskningsmiljø nå skal belyse grundig.
Matfaglig kompetanse gir lokalmaten kraft og styrker beredskapen11.8.2025 09:11:09 CEST | Kronikk
Norsk matberedskap krever mer enn lager og råvarer – det handler om kunnskapen som gir ferske råvarer holdbarhet, kvalitet og verdi. Uten folk med fagkompetanse står både produksjon og beredskap svakere.
Scientists create healthy salmon feed from polluting CO₂30.6.2025 10:36:26 CEST | Press release
Polluting CO₂ is turned into nutritious feed for farmed salmon. Science fiction? Absolutely not. All it takes are three innovative research environments, a visionary actor in the heavy metal industry, and large quantities of microalgae.
“Doktor tare” kan bidra til å lage trygge porsjonstørrelser på tareprodukter27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hils på «Doktor tare» – Randi Sund. Gjennom arbeidet med sin ferske PhD har hun ervervet kunnskap som kan hjelpe både produsenter, matindustri og forbrukere til å velge trygge størrelser på porsjoner av tare.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom