WindowMaster

Vertikal Nydalen vil halvere CO2-utslippene med innovativ miljøteknologi

Del

Vertikal Nydalen tar i bruk innovativ miljøteknologi og er Norges første kombinasjonsbygg med naturlig klimatisering. WindowMaster står bak det naturlige ventilasjonssystemet, og sikrer nær-null energiforbruk i bygget. 

Vertikal Nydalen
Vertikal Nydalen Foto: Lars Petter Pettersen/Snøhetta

– Vertikal Nydalen er utstyrt med et naturlig ventilasjonssystem som spiller en nøkkelrolle i å oppnå nær-null energiforbruk, sier Jens L. Mathiasen, norgessjef i WindowMaster.

Ifølge Grønn Byggallianse står eiendomsbransjen for hele 16 prosent av Norges klimagassutslipp. Samtidig viser prognoser fra Statnett at Norge kan få kraftunderskudd fra 2027. Det haster å ta i bruk løsninger som både fungerer, og virker energibesparende.  

– Vertikal Nydalen har som mål å halvere CO2-utslippene fra materialer, transport og energi sammenlignet med andre tilsvarende bygg. Bygget er designet for å enkel vedlikehold, og benytter utelukkende materialer og løsninger med lave klimagassutslipp, sier Mathiasen. 

0 KWh kjøpes til ventilering, oppvarming og kjøling

Temperaturen i bygget reguleres ved et lavenergi-varmesystem, LowEx, som benytter de termiske egenskapene i betong. På takene er det installert solceller. 

– Gjennom en kombinasjon av naturlig ventilasjon, LowEx og solceller på taket av bygget skal ikke Vertikal Nydalen trenge å kjøpe energi til ventilasjon, oppvarming og kjøling, sier Mathiasen. 

Fornøyde leietakere

Det er gjort målinger på hvor fornøyde leietakerne er med ventilasjonen i bygget noen måneder etter innflytting. Gjennomsnittscoren ligger på 4,10 av 5. 

– Leietakerne er fornøyde. Målingene våre viser at den innovative miljøteknologien bak Vertikal Nydalen fungerer godt. Vertikal Nydalen er et foregangseksempel for eiendomsbransjen i Norge, sier Mathiasen. 

Studier viser at mindre temperatursvingninger uten ubehag og trekk er positivt. Luft direkte fra fasaden føles friskere enn gjennom et mekanisk ventilasjonssystem. Det kan oppleves som oppfriskende å få frisk luft inn i rommet når luken åpner.  

Et miljøsatsingsprosjekt til etterfølgelse

Vertikal Nydalen er et samarbeidsprosjekt mellom eiendomsutvikleren AVANTOR, entreprenøren SKANSKA og arkitektfirmaet Snøhetta. 

– AVANTOR er en pioner innen eiendomsbransjen og byutvikling, og et forbilde for andre i bransjen. De har forpliktet seg til å bygge bærekraftige bygg, og gjennom å velge naturlig ventilasjon fremfor mekanisk, bidrar de til å redusere Co2-avtrykket til byggebransjen, sier Mathiasen.  

Prosjektet er en del av FutureBuilt, et innovasjonsprogram for bærekraftige prosjekter i byggebransjen. Vertikal Nydalen er også er en del av forskningsprosjektene LowEx og Naturligvis, som er støttet av Norges forskningsråd.

– Vi er stolte over å ha laget et innovativt miljøbygg som reduserer CO2-utlipp og energiforbruk, samtidig som brukertilfredsheten er veldig høy. Vi har prøvd å utfordre dagens praksis innen bærekraftige løsninger, og det er gøy at vi lykkes i dette prosjektet. Videre vil vi dele læringen fra Vertikal Nydalen med bransjen, og gleder oss til å ta med erfaringene til fremtidige prosjekter, sier Anne Danielsberg, miljøsjef i AVANTOR. 

Simulerer og analyserer luftstrømmer og temperaturfordeling

Computational fluid dynamics (CDF) er brukt til å designe Vertikal Nydalens naturlige ventilasjonssystem gjennom å simulere luftstrømmene og bestemme plassering og størrelse på luftelukene.

– Vertikal Nydalen består av to tårn i forskjellige høyder med fasetterte fasader. Denne fasadeformen skaper trykkforskjeller når viden blåser, som driver den naturlige ventilasjonen. Ved å åpne luker på motsatte fasader utnyttes trykkforskjellene til å skape luftgjennomstrømning, sier Mathiasen. 

Systemet bruker sanntids værdata og værmeldinger for å forutse vind og temperatur, og ventilasjonssystemet styres følgelig av vær og inneluftkvalitet. En værstasjon som er strategisk plassert på taket, fungerer som ventilasjonssystemets sikkerhetsmekanisme. 

Værstasjonen kan automatisk redusere åpningsgraden fra ventilasjonslukene under sterk vind og regn. Styringen av værluken baseres på vindretningen og hvilken fasade som utsettes for vindtrykk og sug.  Dette er et effektivt tiltak for å forhindre både gjennomtrekk og inntreninging av vann. 

–  CDF-beregninger spiller en sentral rolle her, og er en avgjørende funskjon i systemet. Alt overvåkes og reguleres nøye gjennom en WindowMaster toppsystemet NV Advance, som sikrer optimal ytelse og komfort, og bidrar til et trygt og behagelig inneklima, sier Mathiasen. 

Kontakter

Bilder

Vertikal Nydalen
Vertikal Nydalen
Lars Petter Pettersen/Snøhetta
Last ned bilde
Vertikal Nydalen
Vertikal Nydalen
Lars Petter Pettersen/Snøhetta
Last ned bilde
Jens L. Mathiasen
Jens L. Mathiasen
WindowMaster
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra WindowMaster

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra WindowMaster på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra WindowMaster

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye