Nofimas torskerogn er sertifisert
Nå har rogn- og stamfiskproduksjonen i Nofima blitt sertifisert. – Med det er hele verdikjeden for torskeoppdrett sertifisert, og det gjør næringen mer konkurransedyktig, sier Hilde Toften i Nofima.
Hun er administrativ leder for det nasjonale avlsprogrammet for torsk, som selger torskerogn til oppdrettere gjennom en årlig auksjon på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet.
Tidligere har sertifiseringen kun inkludert produksjon fra settefiskstadiet. I år kom versjon 6 av Global GAP (Good Agricultural Practices) IFA Akvakultur-standarden, som betyr at også rognproduksjonen trenger egen sertifisering. Den prosessen er nå gjennomført hos Nofima, som samtidig har sertifisert stamfiskproduksjonen av torsk.
For en oppdretter som har sertifisert sin egen produksjon, betyr Nofimas sertifisering at hele verdikjeden nå er sertifisert.
Global GAP er en internasjonal standard for produksjon av oppdrettsfisk. Den har særskilt søkelys mot mattrygghet, miljøbeskyttelse, arbeidsmiljø og dyrevelferd, og er verdensomspennende. Den nye 6-versjonen av standarden har skjerpet kravene til dokumentasjon og har større søkelys på helse og velferd enn tidligere versjoner. Det er også blitt strengere krav til underleverandørene som benyttes i driften. Det er selskapet Kiwa som har sertifisert produksjonen av torskerogn og stamfisk. Denne produksjonen foregår ved Havbruksstasjonen i Tromsø sitt Senter for marin akvakultur.
− Jeg må berømme Senter for marin akvakultur ved Havbruksstasjonen i Tromsø for den gode jobben de har gjort med å få dette på plass, sier Toften.
Det har ikke skjedd vesentlige endringer i produksjonen som følge av sertifiseringen.
− Det vi har løftet oss på er dokumentasjon og enda bedre rutiner som sikrer torskens helse og velferd. Vi har kvalitetssikringssystem som viser hvordan vi jobber og at vi dokumenterer det underveis, sier Toften.
Sertifiseringen får også tilbakevirkende kraft for all rogn som er solgt fram til nå.
|
Lenker: Om torskeavlsprogrammet: https://nofima.no/prosjekt/torskeavlsprogrammet/ Om GLOBALG.A.P: https://www.kiwa.com/no/no/tjeneste/sertifisering/global-g-a-p-sertifisering/ Havbruksstasjonen i Tromsø: https://havbruksstasjonen.no/ |
Nøkkelord
Kontakter
Reidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsleder Akvakultur
Tel:48197382reidun.lilleholt@nofima.noHilde ToftenSeniorforsker
Tel:+47 917 91 424hilde.toften@nofima.noBilder
Lenker
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Nytt lakselusfunn i skinnet til laks15.8.2024 06:45:00 CEST | Pressemelding
Nøkkelen til å forbedre oppdrettslaksens motstand mot lakselus, kan ligge hos en fjern fetter, antyder en studie.
The status of fillet colour in Norwegian farmed salmon8.8.2024 09:31:41 CEST | Press release
Nofima has mapped the status of and what could pose pigmentation challenges in salmon fillets among Norwegian fish farmers. According to Nofima scientists, the mapping also provides insights into some solutions that can be pursued further.
Slik er status for filetfarge i norsk oppdrettslaks8.8.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nofima har kartlagt status og hva som kan gi utfordringer med pigmentering i laksefilet hos norske oppdrettere. Kartleggingen gir også innblikk i noen løsninger som man kan jobbe videre med, mener forsker.
Ny forskning kan løfte norsk tarenæring24.7.2024 07:45:00 CEST | Pressemelding
Forskere ved Nofima har gjort funn som kan effektivisere bearbeiding av sukkertare og bidra til å løse utfordringer knyttet til jod og tungmetaller i tareprodukter. Resultatene er publisert i to artikler i det vitenskapelige tidsskriftet LWT - Food Science and Technology.
Tare kan gi sunnere brød18.7.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Forskere i Nofima har nylig publisert en vitenskapelig rapport som viser at tare kan gi sunnere brød. Taren øker innholdet av jod som er viktig for skjoldbruskkjertelen hos voksne og hjernens utvikling blant barn og unge. Brødet kan få en svak grønnfarge og en mild lukt av sjø.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom