Nofimas torskerogn er sertifisert
Nå har rogn- og stamfiskproduksjonen i Nofima blitt sertifisert. – Med det er hele verdikjeden for torskeoppdrett sertifisert, og det gjør næringen mer konkurransedyktig, sier Hilde Toften i Nofima.

Hun er administrativ leder for det nasjonale avlsprogrammet for torsk, som selger torskerogn til oppdrettere gjennom en årlig auksjon på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet.
Tidligere har sertifiseringen kun inkludert produksjon fra settefiskstadiet. I år kom versjon 6 av Global GAP (Good Agricultural Practices) IFA Akvakultur-standarden, som betyr at også rognproduksjonen trenger egen sertifisering. Den prosessen er nå gjennomført hos Nofima, som samtidig har sertifisert stamfiskproduksjonen av torsk.
For en oppdretter som har sertifisert sin egen produksjon, betyr Nofimas sertifisering at hele verdikjeden nå er sertifisert.
Global GAP er en internasjonal standard for produksjon av oppdrettsfisk. Den har særskilt søkelys mot mattrygghet, miljøbeskyttelse, arbeidsmiljø og dyrevelferd, og er verdensomspennende. Den nye 6-versjonen av standarden har skjerpet kravene til dokumentasjon og har større søkelys på helse og velferd enn tidligere versjoner. Det er også blitt strengere krav til underleverandørene som benyttes i driften. Det er selskapet Kiwa som har sertifisert produksjonen av torskerogn og stamfisk. Denne produksjonen foregår ved Havbruksstasjonen i Tromsø sitt Senter for marin akvakultur.
− Jeg må berømme Senter for marin akvakultur ved Havbruksstasjonen i Tromsø for den gode jobben de har gjort med å få dette på plass, sier Toften.
Det har ikke skjedd vesentlige endringer i produksjonen som følge av sertifiseringen.
− Det vi har løftet oss på er dokumentasjon og enda bedre rutiner som sikrer torskens helse og velferd. Vi har kvalitetssikringssystem som viser hvordan vi jobber og at vi dokumenterer det underveis, sier Toften.
Sertifiseringen får også tilbakevirkende kraft for all rogn som er solgt fram til nå.
|
Lenker: Om torskeavlsprogrammet: https://nofima.no/prosjekt/torskeavlsprogrammet/ Om GLOBALG.A.P: https://www.kiwa.com/no/no/tjeneste/sertifisering/global-g-a-p-sertifisering/ Havbruksstasjonen i Tromsø: https://havbruksstasjonen.no/ |
Nøkkelord
Kontakter
Reidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsleder Akvakultur
Tel:48197382reidun.lilleholt@nofima.noHilde ToftenSeniorforsker
Tel:+47 917 91 424hilde.toften@nofima.noBilder



Lenker
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Skit inn, skit ut sier pukkellaksforsker22.8.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det myldrer av pukkellaks i elver i Troms og Finnmark. Folk klarer ikke å håndtere mengden, og da blir kvaliteten fort dårlig, hevder pukkellakseforsker i Nofima.
38 millioner daglige måltider sjømat ignorert: - Store hull i matberedskapen15.8.2025 08:48:11 CEST | Pressemelding
Hver dag produserer og eksporterer Norge 38 millioner måltider med sjømat. Likevel er sjømat og sjømatproduksjon så vidt nevnt i analyser av matberedskapen i landet. Et paradoks fire tunge forskningsmiljø nå skal belyse grundig.
Matfaglig kompetanse gir lokalmaten kraft og styrker beredskapen11.8.2025 09:11:09 CEST | Kronikk
Norsk matberedskap krever mer enn lager og råvarer – det handler om kunnskapen som gir ferske råvarer holdbarhet, kvalitet og verdi. Uten folk med fagkompetanse står både produksjon og beredskap svakere.
Scientists create healthy salmon feed from polluting CO₂30.6.2025 10:36:26 CEST | Press release
Polluting CO₂ is turned into nutritious feed for farmed salmon. Science fiction? Absolutely not. All it takes are three innovative research environments, a visionary actor in the heavy metal industry, and large quantities of microalgae.
“Doktor tare” kan bidra til å lage trygge porsjonstørrelser på tareprodukter27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hils på «Doktor tare» – Randi Sund. Gjennom arbeidet med sin ferske PhD har hun ervervet kunnskap som kan hjelpe både produsenter, matindustri og forbrukere til å velge trygge størrelser på porsjoner av tare.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom