Ulver fra Sverige på vandring i Norge
Rovdata har analysert DNA-prøver fra ulvene som er registrert utenfor ulvesonen i Norge i sommer. Resultatene viser at de aller fleste av ulvene kommer fra svenske revir, og flere av dem har tilbakelagt store avstander.

Ulvene i Norge registreres hovedsakelig på sporsnø i vinterhalvåret i perioden fra 1. oktober til 31. mars, men Rovdata hjelper også forvaltningen med hasteanalyser gjennom sommeren.
Åtte ulver på vandring
I sommer er det fra DNA-analyser påvist totalt åtte ulver på vandring i Norge, hvorav fem hanner og tre tisper.
– Sju av dem er født i svenske revir, mens den siste er født i det etablerte ulvereviret i Østmarka utenfor Oslo, forteller Øystein Flagstad, seniorforsker i Rovdata.
I Rovdatas ulveteller kan du følge med på individer som registreres på DNA i sommer: Ulveteller (lenke). Flere av ulvene er registrert i forbindelse med skadesituasjoner på beitedyr, og tre av dem er felt etter vedtak av forvaltningen.
Har tilbakelagt store avstander
Ved å koble sammen DNA-prøver fra samme individ kan forskerne følge ulvenes bevegelser i Sverige og Norge. Resultatene fra i sommer viser at ulvene kan vandre svært langt.
Hannulven V1188 har vandret fra Svalemosse i Skåne i Sverige til Hedmarksvidda i Ringsaker. Det er en distanse på 581 kilometer i luftlinje, så vandringsavstanden er enda lenger.
Ulvetispa V1185 har vandret fra Kesberget i Örebro i Sverige, via Midt-Gudbrandsdalen og Valdres til Eigersund kommune i Rogaland, som er 764 kilometer i luftlinje.
Hannulven V1190 har vandret fra Snösjön sør i Dalarna i Sverige til Rørostraktene i Trøndelag, som er 353 kilometer i luftlinje.
Hvor mange kull er født?
Når vinterens registreringssesong på ulv i Norge starter 1. oktober vil det igjen være fokus på å kartlegge status i revirene og hvor mange valpekull som er født våren 2024. Resultatene fra forrige vinter, samt viltkamerabilder og sommerens DNA-prøver kan gi hint på hvor det kan være født kull i år.
Forrige vinter ble det registrert ni intakte ulvepar etter jakta, hvorav fem helnorske og fire i revir på tvers av riksgrensen mot Sverige (se revirstatus - lenke).
– Sånn sett kan det være født inntil ni ulvekull denne våren, hvorav 4-5 i helnorske revir. Dog begynner tispene i Mangen og Østmarka og dra på årene, og paret i grensereviret Boksjø har ennå ikke lyktes å få fram valper etter to paringssesonger sammen.
– En mer realistisk forventning vil derfor være 6-7 ulvekull totalt, hvorav 2-4 kull er født i helnorske revir, men det gjenstår å se i vinterens overvåking hvor mange kull som faktisk er født i helnorske revir og grenserevir, forklarer Flagstad.
Første foreløpige rapport i desember
Rovdata vil presentere resultatene fra vinterens overvåking av ulv i Norge cirka midten av mai 2025. Underveis i vinterens overvåkingsperiode vil vi publisere fire foreløpige statusrapporter fra overvåkingsarbeidet. Den første kommer i desember. Du kan også følge med på DNA-registrerte individer og deres sosiale status i ulveflokken i Rovdatas ulveteller (lenke).
Kontaktpersoner i Rovdata:
- Øystein Flagstad, seniorforsker, tlf. 917 18 309
- Jonas Kindberg, leder, tlf. 404 51 540
Nøkkelord
Kontakter
Jonas KindbergLederRovdata
Tel:+47 404 51 540jonas.kindberg@rovdata.noØystein FlagstadSeniorforskerRovdata
Tel:+47 917 18 309oystein.flagstad@nina.noBilder

Følg pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk institutt for naturforskning - NINA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Villaksens gener bør fryses for framtida14.4.2025 07:40:00 CEST | Pressemelding
Genbanker blir viktigere enn noen gang for å bevare mangfoldet i villaksens gener. Å fryse ned melke er den mest effektive metoden, slår ekspertgruppe fast.
Mer hogst truer naturmangfoldet - også om det skjer med lukket hogst11.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Redusert omfang av flatehogst kan være bra for naturmangfoldet, men alternativene kan også føre til at naturskog som ellers hadde fått stå urørt vil hogges, viser ny rapport.
Nå vet vi mer om hvor mye tamrein bjørnen spiser3.4.2025 07:45:00 CEST | Pressemelding
Ny forskning gir bedre oversikt over hvor mye tamrein en bjørn faktisk spiser, og hvilke bjørner som gjør skade. Kunnskapen gjør det mulig å beregne erstatningen for drepte tamrein mer presist.
Antall bjørner i Norge fortsetter å øke2.4.2025 11:31:54 CEST | Pressemelding
I fjor ble det påvist 191 brunbjørner i Norge. Dette er det høyeste antallet påvist siden den landsdekkende DNA-overvåkingen startet i 2009. Estimatet på antall binner med årsunger øker også, men bestanden er under den nasjonale bestandsmålsettingen på 13 årlige bjørnekull.
Irske havørner på egne vinger26.3.2025 13:34:08 CET | Pressemelding
Siden 2007 har nøyaktig 200 norske havørnunger fått et nytt hjem i Irland. Til sommeren sendes siste ungekull over til den grønne øya, det markerer slutten på gjeninnføringen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom