Her er det farligst å være hjelpearbeider
2023 ble det dødeligste året for hjelpearbeidere siden registreringen startet. I 2024 vil den grimme rekorden trolig bli slått.
Siden krigen i Gaza brøt ut 7. oktober i fjor er flere enn 250 hjelpearbeidere drept i angrep.
Så langt i år har 121 hjelpearbeidere blitt drept i Palestina mens de var på jobb. Det er 109 flere enn i Sudan, som er det nest farligste landet å være hjelpearbeider i, ifølge Aid Worker Security Database.
19. august er verdens humanitære dag. Dagen skal hedre det viktige arbeidet hjelpearbeidere gjør verden over.
Gaza er farligst
Akkurat nå er Gaza det farligste stedet i verden å være hjelpearbeider.
– Økningen i angrep mot hjelpearbeidere må stoppe. Angrepene er ikke bare tragisk for hjelpearbeiderne som blir drept og deres familier, venner og kollegaer. De er også, i praksis, angrep på folks sjanser til å overleve krig og kriser. Når hjelpearbeidere angripes, betyr det også at mindre hjelp kommer frem, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
2024 er allerede det nest dødeligste året for hjelpearbeidere siden databasen som registrerer hjelpearbeideres sikkerhet ble opprettet i 1997.
Lokalt ansatte rammes
Hele 95 prosent av angrepene mot hjelpearbeidere som er registrert i år, har rammet lokalt ansatte.
– Lokalt ansatte og partnerorganisasjonen er avgjørende for vårt nødhjelpsarbeid. Altfor ofte blir deres innsats oversett, og de får for lite økonomisk støtte. Særlig kvinnelige hjelpearbeidere tar stor risiko. Deres innsats er avgjørende, fordi de kan nå ut til sårbare grupper, og spesielt kvinner og barn, på en måte som menn ikke kan, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
Som en av verdens største hjelpeorganisasjoner, er CARE til stede i de fleste kriser og konflikter.
– Vi har gode systemer for å ta vare på våre ansatte, men i en situasjon som det vi har på Gaza nå, er det begrenset hva vi som organisasjon kan gjøre for å trygge ansatte. De tar en stor risiko for eget liv. I dag går våre tanker særlig til våre kollegaer i Gaza, sier Georgsen.
Ingen steder er trygge
Nahed Aby Iyada jobber for CARE Vestbredden og Gaza. Hun sier den største utfordringen for henne som hjelpearbeider, er sikkerhetssituasjonen.
– Ingen steder på Gaza er trygge nå. Folkeretten sier at hjelpearbeidere skal beskyttes, men det blir ikke respektert. Vi kan bli angrepet når som helst, hvor som helst, og uten noen som helst advarsel, sier Iyada.
Hun forteller at mangelen på trygghet er utfordrende og påvirker helsen.
– Vi bor i telt og overfylte tilfluktsrom. Vi har ikke nok mat og vann til barna våre, og får ikke sove på grunn av den konstante lyden av bombing. Det er aldri et øyeblikks hvile. Det er ingen trygge steder på Gaza – det er helvete på jord, og vi lider alle sammen, sier Iyada.
På Verdens humanitære dag ber CARE om en slutt på angrep mot hjelpearbeidere. Stater har et ansvar for å beskytte sivile og hjelpearbeidere i krig og konflikt, og dessverre svikter de. Vi ber også om at de som står bak angrep på hjelpearbeidere, som er brudd på folkeretten, blir holdt ansvarlig.
Dette er farligste landene å være hjelpearbeider i så langt i 2024:
Palestina: 121 hjelpearbeidere drept
Sudan: 12 hjelpearbeidere drept
Sør-Sudan: 8 hjelpearbeidere drept
Etiopia: 6 hjelpearbeidere drept
DR Kongo: 5 hjelpearbeidere drept
Nigeria: 5 hjelpearbeidere drept
Syria: 5 hjelpearbeidere drept
Kilde: Aid Worker Security Database, som registrerer og samler informasjon om alvorlige voldshendelser mot hjelpearbeidere. De har data fra 1997 og frem til i dag.
Nøkkelord
Kontakter
Hilde Sofie PettersenLeder for kommunikasjon og samfunnCARE Norge
Tel:47370190hildesofie.pettersen@care.noIrene Thoresen RønoldSenior PR-rådgiverCARE Norge
Tel:48354814irene.ronold@care.noBilder
Om CARE Norge
CARE ble grunnlagt i 1945 og er nå en av verdens største hjelpeorganisasjoner, med prosjekter i 102 land. CARE Norge jobber med langsiktig utviklingsbistand og nødhjelp i 11 av disse landene, med jenter og kvinners rettigheter i fokus. CAREs bistand nådde mer enn 100 millioner mennesker i 2021.
Følg pressemeldinger fra CARE
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra CARE
1000 dager med krig i Ukraina19.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Det er gått tusen dager siden Russlands fullskalainvasjon av Ukraina. Sivile – og særlig kvinner – betaler den største prisen.
Få kvinner blant toppene på FNs klimatoppmøte13.11.2024 09:38:49 CET | Pressemelding
Kvinner og jenter blir hardest rammet av klimaendringene. Likevel er det bare åtte kvinner blant de 78 stats- og regjeringslederne på FNs klimatoppmøte i Baku.
CARE Norge: Trump-seier kan få dramatiske konsekvenser for millioner av kvinner6.11.2024 12:16:58 CET | Pressemelding
Forrige gang Donald Trump hadde makten i USA, kuttet han i amerikanske bistandsmidler til organisasjoner som jobber med abort. CARE Norge frykter det samme vil skje igjen. – Det kan få dødelige konsekvenser, advarer generalsekretær Kaj-Martin Georgsen.
Stort behov for vinter-støtte til Ukraina31.10.2024 09:40:44 CET | Pressemelding
– De iskalde temperaturene som vi vet er på vei er livsfarlige for folk som lever i krigens ruiner, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær CARE Norge.
CARE Norge: UNRWA-nei er katastrofalt for folk i nød29.10.2024 16:07:10 CET | Pressemelding
I går vedtok Israels nasjonalforsamling to lover som vil gjøre det umulig for UNRWA å operere i Gaza og på Vestbredden. – En uutholdelig situasjon, sier CARE Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom