- Etterlyser fair play i kjøledisken
Sjømatbedriftenes administrerende direktør, Robert Holmøy Eriksson roser de nye kostholdsrådene, men mener det er et paradoks at maten myndighetene vil vi skal spise har dårligere vilkår enn mat de vil vi skal unngå, og etterlyser fair play i kjøledisken.
Helsedirektoratets nye kostholdsråd ble presentert torsdag. Rådene anbefaler blant annet at hver av oss bør spise 300-450g fisk i uken, hvor minimum 200g skal være fra fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild. I praksis betyr dette mellom 2 og 3 middager i uken, pluss litt fisk på brødskiven. Det presiseres også fra Helsedirektoratet at produkter som fiskekaker, fiskeboller, fiskegrateng og andre fiskeprodukter med mer enn 50% fisk, kan regnes med i mengdeanbefalingen. I tillegg til fisk kan også skalldyr og annen sjømat gjerne inngå i et sunt og variert kosthold.
På motsatt side ber Helsedirektoratet at vi bør spise mindre rødt kjøtt og minimerer inntaket av bearbeidet kjøtt. Med dette som bakgrunn mener Robert Eriksson at myndighetene må legge til rette for at flere av oss spiser fisk oftere.
- Fisk og annen sjømat er sunne, klimavennlige og ikke minst kjempegode kilder til protein og viktige vitaminer. Paradokset er at myndighetene legger til rette for at du og jeg skal velge mat fra kjøledisken, som myndighetene ikke vil at vi skal spise. Staten subsidierer produksjonen av hamburgere og pølser for at disse skal være konkurransedyktige på pris, samtidig som fisk, sjømat og andre sunne matvarer blir dyrere. Vi vet at kundene i butikken er svært prisbevisst, og kanskje enda mer enn før, og da ser vi at sjømatkonsumet er dalende. En av grunnene til det, er at det ikke er fair play i kjøledisken, sier Robert H. Eriksson.
Som et konkret forslag til hvordan å oppnå mer konkurransedyktige priser på sjømat har Sjømatbedriftene foreslått å kutte merverdiavgift på fisk og sjømat. Flere matvarekjeder har tidligere hatt kampanjer hvor prisen på sjømatprodukter har blitt kuttet tilsvarende momsen, med tilsynelatende stor effekt.
- Å fjerne momsen har effekt. Se for eksempel til da myndighetene besluttet å kutte merverdiavgift på elbiler, som har ført til at Norge er fremst i verden på elbilsalg. Vi har tidligere også sett at matvarekjeder har gjennomført slike kampanjer, har opplevd stor økning i omsetningen av sjømatprodukter. Selv om deler av økningen trolig har med selve kampanjen å gjøre, er det utvilsomt at lavere moms vil føre til økt konsum av sunn, god og norsk sjømat. Sjømatbedriftene jobber derfor videre med å få myndighetene til å fjerne merverdiavgift for fisk og sjømat, slik at det blir et enklere valg for kunder i norske butikker å velge mat som både er sunt for kroppen og sunnere for lommeboken, avslutter Eriksson.
Nøkkelord
Kontakter
Robert Holmøy ErikssonAdministrerende direktør
Tel:+47 73 84 14 00Tel:+47 950 68 797robert@sjomatbedriftene.noOm Sjømatbedriftene
Sjømatbedriftene er en nasjonal, politisk uavhengig næringsorganisasjon som representerer alle ledd i sjømatnæringen fra produksjon til salg. Vårt formål er å utvikle sjønæringene på en samfunnsmessig ansvarlig og miljømessig bærekraftig måte. På samme tid skal vi ivareta medlemmenes interesser – både næringspolitisk, økonomisk, faglig og sosialt.
Følg pressemeldinger fra Sjømatbedriftene
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sjømatbedriftene på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Sjømatbedriftene
Sjømatbedriftene styrker laget med Adrian Jørgensen9.9.2024 13:47:02 CEST | Pressemelding
Sjømatbedriftene styrker laget ytterligere og har ansatt Adrian Jørgensen i den nyopprettede stillingens som organisasjonsrådgiver.
Overleverte forslag om nullutslippsteknologi til Statsråden22.8.2024 11:00:00 CEST | Pressemelding
Sjømatbedriftene overleverte onsdag et helhetlig forslag til forskrift og høringsuttalelse om nullutslippsteknologiordning til fiskeri og havminister Marianne Sivertsen Næss. Forslaget gir statsråden mulighet til raskt å kunne kvittere ut stortingets vedtak om en miljøfleksibilitetsordning.
Ber myndighetene se helheten20.8.2024 13:43:51 CEST | Pressemelding
Nofima lanserte i dag en rapport som viser at leverandørindustrien til fiskeri- og havbruksnæringen sysselsetter flere enn kjernevirksomheten til sjømatnæringen. I 2022 var samlet sysselsetting i sjømatnæringen rundt 86 000, hvor leverandørindustrien stod for over 46 000 av disse. Sjømatbedriftenes administrerende direktør Robert Holmøy Eriksson, savner en mer helhetlig politisk tilnærming.
Sjømatbedriftene styrker laget8.8.2024 16:15:18 CEST | Pressemelding
Sjømatbedriftene styrker laget for å sikre økt næringspolitisk kraft. Johann Martin Krüger startet i stillingen som rådgiver for næringspolitikk og kommunikasjon i Sjømatbedriftene, 1. august i år. Tross sin unge alder har han stor opparbeidet seg stor politisk kompetanse gjennom sine verv i Unge Høyre, og Nordland Høyre. I dag er han vararepresentant til Stortinget. I tillegg er han vokst opp i næringen og har opparbeidet seg stor innsikt og kunnskap om sjømatnæringen.
Regjeringen øker permitteringstiden fra 26 til 52 uker for fiskeindustrien – Sjømatbedriftene ber om at endringen må tre i kraft nå.4.7.2024 14:22:52 CEST | Pressemelding
Sjømatbedriftene har jobbet hardt og lenge med å få utvidet dagpengeperioden for de permitterte i fiskeindustrien, fra 26 til 52 uker innenfor en periode på 18-måneder. Det er en stor seier at vi endelig har fått med oss regjeringen til å utvide permitteringsperioden. Endringene vil bidra til å sikre inntekt til personer som har vært lenge permittert, og ikke minst skape økt forutsigbarhet for arbeidsgiverne.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom