Felleskjøpet Agri

Årets kornavling ser lovende ut

Del

Sesongens første kornprognose anslår en økning i kornavlinga på nesten 50 prosent fra i fjor.

Felleskjøpet Agri

Markedsreguleringen i kornsektoren har som formål å sikre omsetningen av norsk korn og skape balanse i kornmarkedet i Norge. Felleskjøpet Agri markedsregulator skal legge til rette for at alt norsk korn kan bli brukt best mulig i samsvar med kvaliteten på kornet.

Markedsregulator publiserer torsdag 15. august sesongens første kornprognose. Mens fjorårets kornavling ble sterkt påvirket av både tørke og flom, tror markedsregulator på et bedre år denne sesongen.

Opp 47 prosent

I sum anslår markedsregulator en sesong med en samlet avling på korn, erter og oljefrø på 1.270 000 tonn. Dette er opp 47 prosent i forhold til fjoråret, og syv prosent over femårssnittet.

– Vi tror på et gjennomsnittsår, noe som er betydelig bedre enn fjoråret. Det er viktig å poengtere at augustprognosen er usikker. Skuronna er så vidt i gang, mye kan endre seg, men starten på sesongen ser lovende ut, sier seniorrådgiver Astrid Een Thuen hos Felleskjøpet Agri markedsregulator.

Fjorårets sesong førte til at det ble sådd generelt mindre høstkorn.

Markedsregulator anslår at tilgangen på mathvete vil nærmest tredoble seg sammenlignet med i fjor. Prognosen på mathvete er likevel 15 prosent under femårssnittet.

God tilgang på bygg og havre

Prognosen anslår god tilgang på bygg og havre kommende sesong. Bygg er kornslaget det dyrkes desidert mest av i Norge, men det aller meste går til fôrkorn. Markedsregulator prognoserer en tilgang av bygg på over 650 000 tonn. Dette er 47 prosent over tilgangen i fjor, og 16 prosent over femårssnittet. Avlingen av havre anslås å bli i underkant av 300 000 tonn, noe som er 56 prosent opp fra i fjor og 17 prosent over gjennomsnittet de siste fem årene.

Markedsregulator påpeker at det er vanskelig å estimere så tidlig i sesongen hvor stor andel av kornet som oppnår matkvalitet. Dette vil påvirkes av været før tresking.

Matandelen tar derfor normalt utgangspunkt i ti års medianverdi for hvete, noe som gir 63 % matandel for hvete. For rug/rughvete er utgangspunktet fem års medianverdi, som tilsvarer 26 % matandel. Dette blir lagt til grunn for prognosen.

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Felleskjøpet Agri hadde en omsetning på 20,5 milliarder i 2023 og har i overkant av 4 000 ansatte. Felleskjøpet er viktigste leverandør av teknologi og driftsmidler til norsk landbruk og har rundt 100 butikker rettet mot bønder og forbrukere i Norge. Felleskjøpet eier Granngården i Sverige som også har rundt 100 butikker rettet mot samme målgruppe. Vår virksomhet omfatter også eiendomsdrift, brød og bakervarer, samt utstyr til park, anlegg og kjæledyr. Felleskjøpet Agri er et samvirke eid av rundt 37 500 bønder. Felleskjøpet Agri er markedsregulator for korn og innkjøps- og salgssamvirke for medlemmene. Felleskjøpet Agris hovedmål er å bidra til å styrke medlemmenes økonomi på kort og lang sikt.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye